|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Годишнината от падането на Берлинската стена събира будни граждани пред паметника на съветските окупатори ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Неделя, 06 Ноември 2011 17:40

Двадесет и две години от падането на Берлинската стена ще бъде отбелязана от гражданската инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия в София на 9 ноември от 19 ч. пред монумента, съобщиха организаторите.

По този начин ще бъде напомнено, че повече от две десетилетия от рухването на най-уродливия символ на комунизма – Берлинската стена – в България продължава многозначително да стои в центъра на София паметника на лъжата за освобождаването на страната от Съветската армия.

Денят, който денесе вятъра на промените в Източния блок през 1989 г., ще бъде честван с празничен концерт. В него ще участват  „Подуене Блус бенд”, „Тетрис Бенд” и "Вили Стоянов, тромбонист".

Програмата предвижда излъчването на кадри от последния документален филм Атанас Киряков „Горяни“ (2011). . За втора поредна година празника на свободата ще бъде отбелязан пред паметника на Съветската армия, който според организаторите е „българската Берлинска стена”. През ноември 2010 г. гражданската инициатива за демонтирането му направи това за първи път.

От лятото в общината е внесено предложение на общинския съветник Вили Лилков (ДСБ) за наименуване на пространството около монумента Княжеска градина, така както се е казвало преди 9 септември 1944 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов