|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Освободителката” осъмна в кавички ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Петък, 28 Октомври 2011 09:35

Част от надписа на паметника на Съветската армия в София осъмна в кавички. Кавичките са поставени на думата „освободителка”. Така надписа на паметника вече е: На съветската армия „освободителка” от признателния български народ.

По информация на очевидци кавичките са забелязани още на 26 октомври 2011 г., но по-късно през деня са били изтрити. Днес сутринта те отново са поставени. Най-вероятно през нощта неизвестен човек, държащ да се коригира историческата истина, е добавил кавичките отново.

В момента по никакъв начин общината не е поставила уточняваща табела, която да обясни присъствието на паметника и фактите за окупацията на България от Червената армия през септември 1944 г.

През юни тази година част от монумента стана обект на арт-изкуство, след като неизвестни боядисаха с цветни графити една от композициите му с герои от американските комикси, а отдолу поставиха надписа „В крак с времето”. Няколко дни по-късно графитите бяха заличени, но инициативата се превърна в световна новина и редица международни издания визираха нерешените проблеми с комунистическото минало в България.

.

 

Общественият дебат за съдбата на паметника на Съветската армия стана особено актуален,  след като през септември 2010 г. беше поставено началото на гражданска инициатива „За демонтиране паметника на окупаторската съветска армия в София”.

Гражданската инициатива организира редица акции, които доведоха и до публични дискусии за ролята и мястото на монумента в съвременна столица на България. Поредната акция на гражданската инициатива ще бъде организирана за честването на 22 години от падането на Берлинската стена на 9 ноември 2011 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов