|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В последния момент: Отменено е издигането на паметника на „възродителя” Пенчо Кубадински ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 04 Септември 2018 12:29

alt

Общинският съвет в  гр. Лозница отмени скандалното си решение от месец май миналата година, в града да бъде издигнат паметник на комунистическия функционер и един от основните виновници за  "възродителния процес" Пенчо Кубадински, съобщи Faktor.bg. Новината е потвърдена пред сайта от общинската администрация, както и от областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Монументът трябваше да бъде открит на 6 септември тази година, но новината за издигането му предизвика гражданско недоволство и провокира специална декларация на група интелектуалци до президента, премиера и областният управител на Разград, да спрат откриването на позорния паметник. Преди дни и ръководството на областния съвет на ДПС в Разград излезе с декларация, с която призоваха съпартийците си от Лозница да отменят сравмното решение. Преди това протестираха и от партиите НПСД и ДОСТ.

Притиснати от гражданската нетърпимост общинските съветници в Лозница са преразгледали решението си и позовавайки се на Закона за обявяването на комунистическият режим в България за престъпен, са спрели откриването на паметника. Парадоксът е, че въпросният закон е действал и през миналата година, когато е прието решението.

Това е официалната версия. Източници на Faktor.bg твърдят, че до новото решение се е стигнало след санкция от Боянските сараи.  Очаква се и наказания. В Лозница от началото на прехода управлява ДПС. През 1992 г. те избраха Пенчо Кубадински за почетен гражданин, но, но след реакция на Доган отмениха решението си.

"Приветствам, че здравият разум надделя сред общинските съветници в Лозница. Отмениха едно позорно решение - това е по-малкото зло, но голямото зло, че тръгнаха да издигат паметник на Кубадински остава в историята", коментира пред Faktor.bg областният управител Гюнай Хюсмен, който беше сред първите, които реагираха остро на реабилитирането на комунистическия деец.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов