|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Застъпник на истината на комунистическия режим стана Евродепутат на годината ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Март 2018 10:07

alt
Българският член на Европейския парламент Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) бе отличен с наградата Евродепутат на годината от влиятелното брюкселско списание „Парламент” в сряда (21 март 2018 г.).

Той  бе удостоен с наградата за изключителни постижения като евродепутат. Такъв приз се връчва за първи път и още повече подчертава отличната работа на българския евродепутат.

„Мисля, че съм показал, че съм се отдал на темите, с които се занимавам и мисля, че трябва да продължа в тази посока”, заяви Ковачев след церемонията по награждаването в Брюксел.  

„Смятам, че това е едно признание за България – за това, че активно участваме във формирането на европейските политики и България присъства трайно в институциите на ЕС“, добави още той.

Андрей Ковачев е най-последователният български политик в процеса на преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало в България.

Той е автор на редица инициативи в този процес и активен участник в обществения дебат по тези теми от началото на своето влизане в политиката до момента.

Веднага след като беше избран за евродепутат той организира първата по рода си конференция в Европейския парламент през 2010 г. „Изстрадалата европейска мечта на България 1944-1989”, посветена на съпротивата на българското общество срещу тоталитарния комунистически режим.

На нея той покани и заведе в Европейския парламент внушителна група от репресирани при комунизма представители на различни обществени групи.

По време на цялата конференция присъства тогавашният председател на европарламента Йежи Бузек, а след събитието той заяви, че „ако Европа познаваше съпротивата на българското общество срещу комунизма нямаше да бъде вярно твърдението, че България е най-верният сателит на Съветския съюз” – най-високото признание, което страната ни е получавала до момента за съпротивата на българския народ по време на комунизма.

Андрей Ковачев подкрепя специализирания сайт desebg.com от началото на създаването му (януари 2011 г.) до момента. Освен него той подкрепя и различни други проекти – финансиране на филмови продукции и издаване на книги, свързани с периода 1944-1989 г.

През 2012 г. той подкрепи и лично присъства на продължението на конференцията „Изстрадалата европейска мечта на България 1944-1989”, организирано от репресираните на родна земя, в Стара Загора.

През 2012 г. по негова покана в Европейския парламент бе излъчен документалния филм „Горяни” на Атанас Киряков, посветен на първото по рода си антикомунистическо въоръжено съпротивително движение в страните от Източна Европа, което продължава и най-дълго – до 1956 г.

През 2014 г., по повод 25 години от началото на демократичните промени в България, Ковачев организира в Европейския парламент конференцията „Комунизмът и несломимия човешки дух”, в която взеха участие негови колеги от различни страни, а от България присъстваха политически затворници по време на тоталитарната комунистическа система.

По негова покана в Брюксел бе представена и пътуващата изложба „България 1944-1989: Забранена истина”, посветена на репресиите на комунистическия режим върху българската нация, дело на Фанна Коларова, Стоян Райчевски, Ирена Даскалова и Радостина Георгиева.

През 2016 г. той организира в Европейския парламент поредната конференция „Знание за миналото – памет за бъдещето”, посветена на проблема с неадекватното изучаване на тоталитарния комунистически период в българското училище.

В нея взеха участие много изследователи, историци, режисьори, общественици и политици, а инициативата даде тласък на процеса за извършване на закъснялата образователна реформа по приемането на нова учебна програма за този период от Министерството на образованието и науката (МОН).

Андрей Ковачев участва с лични срещи с ръководството на МОН и експерти през миналата есен, когато по настояване на историци в министерството започна приемането на новата учебна програма по история за Х клас, с която от учебната 2019/2020 г. с нови знания и термини ще се изучава периода 1944-1989 г.

В своите публични изяви евродепутатът нееднократно е заявявал, че истината за този период трябва да бъде представена по обективен начин в нови учебници по история. Участвал е различни инициативи и дати за почитането на паметта на жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Андрей Ковачев е роден през 1967 г. в София. Притежава научна степен доктор на природните науки в Университета Саарланд, Германия. През 90-те години на ХХ век и в началото на този век работи в частни фирми в редица западноевропейски страни.

През 2009 г. е избран за евродепутат от листата на ГЕРБ, какъвто е и до момента. Председател е на Съюза на европейските федералисти в България и заместник-председател на UEF (март 2010 г.).

В началото на 2012 г. Андрей Ковачев е избран за заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент. От 2014 г. е член на Председателството на Европейския парламент (Квестор). Владее английски, немски, френски, испански и руски.

Вижте интервю с него след последната му инициатива за необходимостта от адекватно изучаване на тоталитарното комунистическо минало за сайта desebg.com – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов