|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Човекът, отворил досиетата на ЩАЗИ, е удостоен с престижна награда ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Даниел Пенев   
Сряда, 31 Май 2017 19:52

alt
Йоаким Гаук, президент на Република Германия (март 2012 – март 2017 г., известен като човекът с огромни заслуги за отварянето на досиетата на в бившата ГДР и първи ръководител на Федералната служба за разкриването на архивите на ЩАЗИ, е носителят на наградата „Отворено общество“ за 2017 г., съобщиха от Централноевропейския университет (ЦЕУ).

Доскорошният президент на Германия ще получи наградата си по време на 26-та церемония по завършването в ЦЕУ, която ще се проведе в Будапеща на 23 юни.

Всяка година ЦЕУ връчва наградата „Отворено общество“ на хора със значителен принос към защитата на човешките права и утвърждаването на принципите на отворените общества.

През 1994 г. наградата е връчена за първи път на Карл Попър, автор на книгата „Отвореното общество и неговите врагове“ (1945). Оттогава насам наградата получават международно уважавани политици и интелектуалци като Вацлав Хавел (последен президент на Чехословакия и първи президент на Чехия), Кофи Анан (Генерален секретар на ООН от януари 1997 г. до декември 2006 г.), Хавиер Солана (бивш Генерален секретар на Съвета на ЕС и Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност), Ричард Холбрук (американски дипломат с ключов принос за подписването на Дейтънското споразумение през 1995 г., който получава наградата посмъртно) и др.

През 2014 г. с наградата беше отличена Кристалина Георгиева, която по това време бе Европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Гаук, получава наградата „Отворено общество“ в знак на признателност към усилията му в подкрепа на човешките права и свободи и разпространението и утвърждаването на демократичните принципи.

Роден през 1940 г. и израснал в антикомунистическо семейство в бившата Германска демократична република (ГДР), Гаук учи теология и служи като лутерански пастор по време на тоталитарната диктатура в Източна Германия.

През 1989 г. е сред основателите на опозиционното движение „Нов форум“, което подпомага съпротивата срещу социалистическия режим.

След падането на Берлинската стена Гаук участва активно в проучването на дейността на бившето министерство на държавната сигурност на ГДР, известно като ЩАЗИ.

В периода 1990-2000 г. той оглавява Федералната служба за архивите на ЩАЗИ, като допринася за разобличаването на престъпленията на източногерманската тайна полиция. През 2012 г. Гаук публикува монографията „Свобода: Един апел.“

Бившият държавен глава на Германия е посещавал няколко пъти България, за да сподели опита си от работата си с архивите на ЩАЗИ в контекста на опитите за разсекретяване на архивите на бившата българска Държавна сигурност. Последната му визита в България беше през миналото лято в качеството на държавен глава на Германия.

По повод връчването на наградата „Отворено общество“ на лутеранския пастор основателят и почетен председател на ЦЕУ Джордж Сорос заяви:

„Йоаким Гаук е прекарал живота си, за да гарантира, че хората, страдали по времето на комунизма, няма да бъдат забравени, и че престъпленията на ЩАЗИ няма да останат ненаказани.“

В същия дух са и думите на настоящия президент и ректор на ЦЕУ Майкъл Игнатиев:

„Йоаким Гаук е живо олицетворение на отвореното общество и неговите ценности. През целия си живот той се бори за справедливост, достойнство и милост. Примерът му за граждански кураж и обществено лидерство е вдъхновение за цялата общност на ЦЕУ.“

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов