|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Запалиха църквата на отец Кортези в Белене на връх рождения му ден ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Събота, 01 Април 2017 17:41

alt
Католическата църква „Рождение на Блажена Дева Мария“ в гр. Белене, в която служи италианският свещеник Паоло Кортези, известен с грижата си за паметта на жертвите от комунизма, беше подпалена в петък привечер (31 март 2017 г.) като пожарът е опустошил помещение, в което се палят свещи и една стая, намираща се над него.

„Димът от пожара е забелязан от съсед, живеещ до църквата, който е известил пожарната и само бързата ѝ намеса е предотвратила опожаряването на цялата църква, съобщи пред desebg.com Михаил Маринов от фондация „Остров Белене”.

Новината за палежа беше разгласена днес в медиите, но нито една от тях не посочи, че палежът съвпада (случайно или не) с рождения ден на отец Паоло Кортези. Роденият на 31 март 1974 г. в Бергамо, Италия, католически свещеник вчера навърши 43 години.

На 10 март той напусна България след нежеланието на община Белене да уреди пребиваването на сирийско семейство със законен статут на бежанци, прието от българските власти, което той беше приютил в началото на март в крайдунавския град.

 

alt

 

Пожарът е нанесъл сериозни поражения. Огънят е обхванал изцяло първия етаж и е тръгнал към втория. Помещението, което първоначално се е запалило, е напълно унищожено. Огънят е засегнал дървената конструкция на втория етаж и има опасност да се срути. Има щети по каратаван, който е изгорял, по дървеното стълбище и са обгорели прозорци и врати.

Хората от Белене, с които desebg.com разговаря,  са убедени, че палежът не е случаен. Те коментират, че мястото, откъдето е тръгнал пожара, е цялото обковано с ламарини, тъй като там се палят вещи, които са поставени във водна среда и е изключено от тях да се образува пожар.

Такъв пожар в църквата, която е построена през 1860 г., не е се е случвал отпреди Освобождението до вчера. От полицията не са излезли с официално становище по случая. Съобщение за инцидента не е публикувано от пресцентъра на МВР. Полицията е пристигнала на място веднага след пожара и е обстоен оглед.

 

alt

 

Достъпът до храма е свободен, но след пожара църквата е заключена. В момента свещеници от съседните градове водят литургиите в църквата в Белене. Енориашите се надяват отец Кортези да се върне скоро.

В негова подкрепа с искане за завръщането му беше открита петиция, която събра над 2000 подписа (виж петицията – ТУК). Самият отец Кортези от 10 март тази година е в Италия, където беше подкрепен от неговия Орден на пасионистите, към който принадлежи. След като свещеникът приюти сирийското семейство срещу него бяха отправени анонимки смъртни заплахи.

След напускането на България профилът на свещеника във Фейсбук беше блокиран, а отново анонимни недоброжелатели създадоха фалшив профил, на който публикуваха обидно съдържание.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов