|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Орденът на пасионистите застана зад отец Кортези ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 15 Март 2017 11:11

alt
Орденът на пасионистите (страдалци господни), към който принадлежи свещеникът Паоло Кортези, застана в подкрепа на своя монах.

Това стана ясно от разпространената късно във вторник (14 март 2017 г.) официална позиция на отец Луиджи Ванинети, Провинциален Настоятел на Паоло Кортези.

В изявлението, публикувано в сайта на Културен дом „Евгений Босилков – Белене”, настоятелят на отец Кортези посочва, че младият свещеник „има цялата ни подкрепа и солидарност”.

От позицията на Ордена на пасионистите се разбира още, че на 9 март 2017 г., при тях се е получило писмо от Негово Преосвещенство монсиньор Петко Христов, епископ на Никополска Епархия в България (в която попада енорията на Кортези в Белене, б.а.), адресирано до Епископската Конференция в България, Генералният Настоятел, до Провинциалния настоятел Ванинети и до отец Кортези.

В писмото си епископ Петко Христов е поискал, във връзка с развилите се събития в Белене, разпространили се в национален мащаб „намеса от официалните власти на Конгрегацията на Отците Пасионисти за незабавното отзоваване в Италия, за неопределен срок, на о. Паоло Кортези”.

Искането е странно, защо само два дни преди това Епископската конференция на Католическата църква в България излезе със специална позиция в подкрепа на опитите на отец Кортези да осигури пребиваването в гр. Белене на сирийското семейство Албакри, което е получило от българската държава официален статут на бежанци. Тази официална позиция беше подписана от епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Провинциалният Настоятел на на Паоло Кортези отец Луиджи Ванинети след разговор с Генералния Настоятел и с негово съгласие е помолил отец Паоло да дойде в Италия. Свещеникът, който е положил обет за послушание, веднага е изпълнил указанието, като на 10 март  напусна България и се завърна в Италия, където се намира в момента.

„Лично следя внимателно твърде усложнената, точно преди изборите, обстановка в България, породилото се напрежение между страните, множеството версии и тълкуване на фактите, често манипулирани и използвани, според угодата”, пише в позицията си Провинциалният Настоятел на Паоло Кортези отец Луиджи Ванинети.

Той подчертава, че отзвукът на  случая в медиите е огромен и неконтролируем.

„Нуждаем се от време, за да преценим трезво ситуацията, за да видим как да постъпим и да вземем решение, което, пожелаваме си, ще успее да защити достойнството на всички, нашето присъствие в България и подкрепата, която можем да окажем на най-онеправданите, според изискванията на Епископската Конференция в България”, се посочва още в документа.

Отец Кортези получава не само подкрепата на своя орден, но и подкрепата на представители на българската демократична общност. В неделя фондация „Истина и памет” обяви петиция (виж документа – ТУК) в негова защита и за завръщането му в България, която вече е събра близо 2000 подписа.

Във вторник тя беше внесена на вниманието на извънредния и пълномощен посланик на Светия престол и представител на Папата в България монсеньор Анселмо Пекорари.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов