|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Петицията в подкрепа на отец Кортези е внесена при папския нунций ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 14 Март 2017 20:01

alt
Петицията в подкрепа и защита на служещия в гр. Белене енорийски свещеник Паоло Кортези днес бе внесена в Апостолическата нунциатура в София.

Документът се представя на вниманието на извънредния и пълномощен посланик на Светия престол в България Н.В. Пр. монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. С него папският нунций е информиран за гражданската инициатива в подкрепа на свещеника в Белене.

Отец Кортези беше несправедливо обвинен и заплашен със смърт след опита да осигури подслон и помощ на сирийско семейство бежанци, а резултат на създалото се напрежение беше принуден да напусне страната.

Подписката за завръщането на свещеника беше отворена в интернет в неделя от фондация „Истина и памет”, работеща за по-добрата осведоменост на обществото за престъпленията на комунизма и неговите жертви, след като в петък свещеникът се върна в Италия.

„Целта ни е чрез петицията българското общество, както и вие като представител на Папата в България,  да сте  официално информирани за категоричната подкрепа, която отец Паоло Кортези получава за своята дейност тук от страна на българската демократична общност”, се посочва в придружителното писмо към петицията, внесени в дипломатическата мисия на Светия престол в София от журналиста Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”,

„С петицията отхвърляме всички несъстоятелни обвинения към отец Кортези и показваме, че сме запознати и високо ценим неговата широка и изключително полезна дейност, с която той утвърждава в българското общество общочовешки ценности като морал, справедливост, толерантност, състрадание, солидарност, милосърдие и съпричастност към съдбата на хора в нужда, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност”, се посочва още в писмото.

Петицията беше разпространена на 12 март 2017 г. и за два дни вече е събрала близо 2000 подписа. Прави впечатление широката обществена подкрепа, която отец Кортези получава – от работници и хора, заети с производствена дейност, през учители и университетски преподаватели, историци, журналисти, държавни служители и научни работници до интелектуалци, представители на различни религиозни общности и политици, както в страната, така и в Европейския парламент.

Гражданите, подкрепили и желаещи завръщането на отец Кортези, са от различни населени места на България, както и от други държави в Европа и Америка.

Подкрепете петицията, ако все още не сте го направили – ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов