|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отворена е петиция в подкрепа на отец Паоло Кортези и за връщането му в България ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 12 Март 2017 10:36

alt
Фондация „Истина и памет”* отвори петиция (виж линка към нея) в подкрепа на свещеника Паоло Кортези и за връщането му в България.

„Отец Кортези извършва активна духовна, социална, културна, просветителска и обществено полезна дейност не само в поверената му енория, а и в цялата България. Той работи за утвърждаването в българското общество на общочовешки ценности като морал, справедливост, толерантност, състрадание, солидарност, милосърдие и съпричастност към съдбата на хора в нужда, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност”, се казва в документа.

В петицията се подчертава, че Отец Кортези, който е енорийски свещеник в гр. Белене, ректор на светилището на блажен Евгений Босилков в гр. Белене и ръководител на Културен дом „Евгений Босилков – Белене”, има съществен принос за съхраняването на паметта за жертвите на тоталитарните режими през ХХ век, в това число и на комунистическия режим в България (1944-1989).

„Ние, подписалите петицията, категорично подкрепяме отец Паоло Кортези като духовен водач в своята енория и личност с ясна гражданска позиция. Остро осъждаме безпочвените и неоснователни обвинения към него и опитите да бъде застрашен живота му”, се посочва още в документа, иницииран от неправителствената организация, обединила усилия на журналисти, историци и юристи.

Подписалите петицията изразяват своето несъгласие с преднамереното насаждане на страх, омраза, етническа и религиозна нетърпимост в обществото, както и с пасивността на институциите в България към случая със семейство Албакри.

„Безрезервната ни подкрепа за отец Кортези е и признание за високата ни оценка на неговите принос и ролята за развитието на българската демократична култура. Настояваме той да продължи да изпълнява своята мисия в България, както го е правил досега”, завършва посланието за подкрепа към свещеника, който беше принуден преди броени дни да напусне страната ни.
Към петицията е публикувано приложение с подборно описание на дейността на отец Паоло Кортези в България.

 

* Фондация „Истина и памет” работи за повишаване на осведомеността на обществото за комунистическия режим в България и неговите престъпления. Тя е основана през март 2016 г. от журналиста Христо Христов, създател на сайтовете desebg.com, pametbg.com и agentibg.com. Членове на Управителния съвет са историкът проф. Евелина Келбечева - Американски университет в България, Георги Михайлов – историк, основател на сайта desehistory.com и юристът Александър Кашъмов.

 

Присъединете си към петицията – ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов