|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Евродепутатът Андрей Ковачев получи признание от българите в Украйна ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 19 Декември 2016 20:16

alt
Българският евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), който от 2010 г. активно подкрепя различни инициативи за преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало, беше отличен от българите в Украйна с наградата „Човек на годината – 2016”.

Това стана на тържествена церемония в гр. Одеса на 17 декември тази година, като отличието му се присъжда „за приноса в отстояването на актуални политически и социално/икономически въпроси на българската общност в Украйна в структурите на Европейския парламент”.

Конкурсът „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от Асоциацията на българите в Украйна и се провежда веднъж в годината на общоукраинско ниво в края на календарната година във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

Конкурсът има за цел да стимулира и поощрява инициативи и действия по запазване на историческите ценности, съдействие за развитие на майчиния език история, култура и традициите на българите в Украйна, задоволяване на техните културни, етнически, социално/икономически интереси, развитие на приятелски и делови връзки между Украйна и България.

Сред основните приоритети в работата на Андрей Ковачев са защита на правата на българските исторически общности в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, Албания и Косово.

Сред поправките, внесени от Андрей Ковачев по различни доклади за страните от Западните Балкани, са за признаване на българското национално малцинство в Албания, защита на правата на гораните в Косово, недискриминация на гражданите с българско самосъзнание в Македония, правото на обучение на български език в Западните покрайнини, Сърбия и др.

По време на посещението си в Украйна евродепутатът  от Андрей Ковачев увери, че ще продължи  неговата инициатива и тази на фондация „Българска памет” за посещение в Европейския парламент, благодарение на която от 2009 г. насам много млади хора от Украйна и Молдова се възползваха.

Той обяви и  дарение за Асоциацията на българите в Украйна в размер на 500 книги на велики български автори, между които Иван Вазов, Симеон Радев, Антон Страшимиров и други.

Евродепутатът коментира още, че е провел десетки срещи с различни представители на българските  общности, а също така и с ръководителите на българските сдружения и организации в Украйна.  Били са обсъдени важни въпроси,  сред които: подобряване на инфраструктурата – пътя Одеса – Болград – Румъния – Варна, културният център в Одеса и местното българско училище.

„По време на срещите имах възможността да  се запозная с  много хора на различни възрасти, който носят в душата си България и българския дух! Уверих ги, че никой не е забравен и няма да бъде забравен. Аз и моите колеги ще продължим да помагаме на нашите общности извън пределите на Родината“, заяви Ковачев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов