|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Паметникът на Съветската армия – накъде в бъдещето ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Неделя, 26 Юни 2011 18:31

Отговор на въпроса какво е най-доброто решение за мястото и бъдещето на Паметника на Съветската армия в София ще даде обществена дискусия, организирана от Българския хелзинкски комитет. Тя ще се проведе в сряда, 29 юни, 2011 г. в в зала 5 на НДК от 10 ч. с медийното партньорство на БНТ, БНР и БТА.

В нея ще бъдат поставени проблема за паметта, културните рефлексии и градоустройството и др.

Поканени са участие са редица институции и организации, сред които Столична община, областната управа, Министерство на културата, Министерството на регионалното развитие, Националния институт за недвижимото културно наследство, посолство на Русия, посолството на Унгария, Инициативния комитет за демонтаж на паметника на съветските окупатори.

В дискусията ще участват режисьорът Теди Москов, Валентина Маринова от гражданската инициатива за демонтаж на паметника, Жени Георгиева – психолог, Иво Инджев - журналист.

Дискусията съвпада с момент, в който паметникът е в центъра на общественото внимание, след като миналия уикенд една от композициите му осъмна нарисувана от неизвестен художник/художници в различни герои от американските комикси.

И докато столичани и гости на София се радваха на арт превъплъщението, под което авторите му бяха поставили надпис „В крак с времето”, няколко дни по-късно през нощта, творбата беше заличена при акция, инициирана от форум „Русия – България” с председател Светлана Шаренкова.

В разгорялия се дебат министърът на културата Вежди Рашидов определи изрисуването на композицията като „вандализъм”, Столичната община се зае с доизчистването, а прокуратурата обяви, че ще разследва случая. Руското посолство нарече случилото се „вандалски акт”.

В същото време творбата получи широка подкрепа във Фейсбук. Анонимната арт-инициатива привлече вниманието на редица западни и руски медии. Дори американското седмично списание „Тайм” отдели място в културната си рубрика. Под заглавие „Българският Банкси” (на името на английски художник на графити) „Тайм” пише, че "анонимен художник преобрази паметника на съветските войници "освободили" България, боядисвайки всяка статуя като герой от американската попкултура”.

Части от боята върху композицията обаче остана въпреки упоритите опити да бъде отстранена дори седмица по-късно (виж снимката).

.
 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов