|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Фотогалерия: Паметникът на Съветската армия в крак с времето ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Неделя, 19 Юни 2011 20:46

Паметникът на Съветската армия, за демонтирането на който има гражданска инициатива, от петък е място за атракция – неизвестни арт ентусиасти предадоха нова форма на една от композициите му (откъм бул. „В. Левски”), като я изрисуваха с цветни графити, под които кратко и точно е поставен надпис „В крак с времето”.

Съветският офицер, заемащ централно място в групата от скулптури, сполучливо е заменил доскорошния си бронзов силует с екипа на героя от американските комикси Супермен. В останалите статуи могат да бъдат разпознати други анимационни герои.

Идейната трансформация се радва на висок интерес и събира през целия уикенд хора.

Графитите бяха забелязани от агенция Rеuters, която разпространи снимки в своята мрежа, а някои британски медии публикуваха и статии, припомняйки, че паметникът на съветските окупатори е издигнат от българските комунисти в чест на 10-годишнина от 9 септември 1944 г.

Преди месец, в началото на май тази година, при пролетното почистване на столицата лидерът на БСП Сергей Станишев демонстративно участва в почистването около паметника на Съветската армия. До този момент от „Позитано” 20 не са обявили дали няма да организират акция за премахване на цветните графити.

Държавна сигурност.com ви предлага снимки на анонимната арт инициатива, както и фотоси на композицията, преди да бъде оцветена с графити, за да се види разликата. .

 

 

И преди:

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов