|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Будни граждани протестираха срещу опитите на Кремъл да разруши Европейския съюз ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Събота, 21 Февруари 2015 19:13

alt

Няколко стотици български граждани протестираха днес срещу информационната агресия, която Кремъл води срещу България и опитите да разруши Европейския съюз и НАТО чрез терора в Украйна.

Те се събраха край фонтана пред президентството и в подкрепа на президента Росен Плевнелиев за ясната му позиция на руската инвазия в Крим и Украйна, а събитието беше организирано от граждани чрез социалните мрежи и на него не се допуснаха издигането на партийни символи.

„Този митинг е на всички демократи, които желаят да живеят в свободна и независима България”, заяви пред множеството Димитрин Вичев, един от инициаторите на протеста (чуй едночасов запис от протеста във аудио файла по-долу).

 

alt

 

Той беше категоричен, че зад протеста не стои политическа сила или чужда организация и представи поименно четиримата съорганизатори, които са платили разходите от собствения си джоб.

Вичев посочи, че не е очаквал, че след като през 1989 г. е бил един от хората, призоваващи да се протестира срещу комунистическия режим, 25 години по-късно отново е на протест за „бъдещето на нашите деца”.

 

alt

 

Той се обяви против имперската политика на Кремъл. „Днес Путин е еманация на най-лошото от Сталин и Хитлер и ние сме путинофоби”, обяви той.

Иво Инджев заяви, че през 1916 г. Иван Вазов, човекът с най-много заслуги за русофилството в България, преобръща мнението си, защото е повече българин отколкото русофил и е автор на известно стихотворение, в което пише, че „и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно”. Публицистът направи историческа ретроспекция на истинските исторически факти, които разкриват имперските интереси на Русия към България още преди Освобождаването й през 1878 г.

 

alt

 

„Що за държава е това по документи да е в НАТО и ЕС, а се опитват да я преобърнат по начина, по който те си знаят, както са го правили многократно”, запита той.

Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски, пристигнал от града на тепетата с група пловдивчани. Той призна, че през 90-те години на ХХ век е допусната грешка като местната власт не е изпълнила собствените си решения за демонтирането на паметниците на съветските окупатори в София и Пловдив.

Манол Глишев заяви, че в момента Украйна води война не само за своето съществуване, но и на цяла Източна Европа. Той припомни завоевателната политика на Кремъл при Путин с нападението на  Грузия. „Цяла Европа трябва да бъде готова, защото Путин е способен на война”, заключи той.

 

alt

 

Политическият затворник при комунистическия режим Алфред Фосколо говори за това как агресията на Кремъл не е насочена само срещу България, а „това е една стратегия за унищожаване Европейския съюз и НАТО”. Той посочи, че само преди месец във Франция е създадена руска телевизия, която излъчва на френски език реската пропаганда. Фосколо подчерта, че  руските власти финансират крайнодесни партии в Европа, една от която е във Франция, за да подронват устоите на демокрацията в Европа.

 

alt

 

 

Аудиозапис от гражданския протест | Източник: desebg.com.

 

Протестиращите призоваха за:

  • Незабавно прекратяване на руската информационна агресия в България. Все по-голямата истерия на кремълската пета колона намира публичност дори в националните средства за информация. Прокремълската пропаганда агресивно ни залива от печатни и електронни медии, както и чрез изявленията на определени партийни централи и политици.
  • Категорично отстояваме евроатлантическия избор и път на България. Родината ни е и ще бъде лоялен член на Европейския Съюз и НАТО. Политици, организации и медии, които агресивно застават срещу този наш избор и опитват да ни откъснат от европейската общност, следва да бъдат третирани като национални предатели.
  • Изразяваме пълна подкрепа за народа на Украйна, който с цената на много жертви се бори срещу руската военна агресия за европейския си избор и път на развитие. Настояваме ЕС и България да окажат икономическа, политическа и логистична помощ на украинския народ.
 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов