|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Журналистът Христо Христов получи наградата за европейски гражданин на 2014 г. ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 23 Януари 2015 17:31

alt
Разследващият журналист и изследовател на комунистическия режим и престъпленията му Христо Христов, основател на специализираните сайтове desebg.com agentibg.com, получи днес на церемония в Народното събрание наградата на Европейския парламент за европейски гражданин на 2014 г. Заедно с него Европейският парламент награди от България и младите доброволци от Социалния учебен професионален център „Д-р Анастасия Железкова“ – Варна.

Христов е отличен за смелите си разследвания на престъпленията на комунистическия режим и отстояване на свобода на словото, а младежите от социалния център за участието си като доброволци в помощ на жертвите на наводнението на варненския квартал Аспарухово миналото лято.

Лауреатите на Гражданската награда на Европейския парламент  бяха приветствани в пленарната зала и се срещнаха с председателя на парламента Цецка Цачева. Гости на церемонията, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент и Народното събрания, бяха членове на Европейския парламент, народни представители, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, посланици на държави-членки на Европейския съюз, представители на институции, неправителствени организации и журналисти.

Христов беше номиниран от евродепутата Андрей Ковачев, а младите доброволци от евродепутата Момчил Неков.

„Журналистът Христо Христов е дългогодишен изследовател на една тема, която все още буди много въпроси и чака много отговори от българското общество”, отбеляза председателят на парламента Цецка Цачева.

По думите й гражданските награди на Европейския парламент се свърват с ценности като толерантност, хуманизъм, солидарност, които се превръщат в ключови ориентири на нашия разум и за нашето гражданско поведение. „Примерът на тазгодишните лауреати да бъде завладяващ”, призова председателят на парламента. Цецка Цачева връчи на лауреатите почетен плакет на Народното събрание.

 

alt


Евродепутатът Емил Радев посочи, че българските лауреатите за 2014 г. въплъщават ценностите и идеалите на наградата, а именно силата на европейския дух и на европейската идея. Той отбеляза, че журналистът Христо Христов е дългогодишен защитник на правото на свобода на словото и продължава да доказва важността на тази демократична ценност и силата на информацията. "Вие сте забележителни българи, които заслужено получавате европейско признание за своята работа", обърна се той към лауреатите.

Евродепутатът Андрей Ковачев връчи почетния медал на номинирания от него разследващ журналист Христо Христов и отбеляза, че след атентатите в Париж и заплахите от тероризъм свободата на словото трябва да бъде защитавана. Той изрази надежда в най-скоро време Народното събрание да приеме закон за доброволчеството, както и закон за премахване на давността за престъпленията на тоталитарните режими.

Христо Христов поздрави доброволците от Варна и заяви, че им се възхищава за стореното от тях след наводнението във Варна. Той благодари на Андрей Ковачев, не само за номинацията, но и за подкрепата му на дебата за преосмисляне на  тоталитарното комунистическо минало минало, процес, който през последните години допринесе за отбелязване на паметта към забравените жертви на комунизма. Журналистът изрази признателност на българските евродепутати, които са подкрепили номинирането му.

„Благодаря на семейството си, чиято сигурност и спокойствие съм жертвал, за да мога да си върша работа професионално, когато заради нея съм заплашван. Благодаря и на приятелите, които в такива моменти са ме подкрепяли”, заяви Христо Христов.

 

alt

 

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символно значение. Финалната селекция на лауреатите за миналата година бе извършена от европейско жури, председателствано от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом, в състав: заместник-председателите на ЕП Оли Рен, Илдико Гал-Пелц, Димитриос Пападимулис и Ришард Чарнецки, от Енрике Барон Креспо и Ханс-Герт Пьотеринг (бивши председатели на Европейския парламент), Жозе Мануел Барозу (бивш председател на Европейската комисия) и Ханес Свобода (бивш евродепутат).

На 25 и 26 февруари 2015 г. в Брюксел председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще връчи на наградените общо 47 лауреати от различните страни от ЕС, сред които Христов и социалният център във Варна, почетни дипломи.

Христо Христов е първият български журналист, лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент. Само трима българи преди това са отличавани персонално с нея. През 2013 г. с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент бяха отличени д-р Милен Врабевски  и посмъртно акад. Валери Петров. През 2012 г. Гражданската награда бе присъдена на Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия”, който помогна за спасяването на множество пътници и членове на екипажа при потъването на кораба.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов