|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Гражданска инициатива призова за протест срещу нота на Русия ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 03 Март 2014 10:27

alt
Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия призова за протест срещу нотата на Русия, с която миналата седмица беше поискано наказание за хората, изрисували част от монумента в центъра на българската столица с цветовете на украинското знаме, изразявайки по този начин подкрепата си за Украйна.

Снимката обиколи световни информационни агенции и предизвика острата реакция на руското Министерство на външните работи.
С протестна нота до българското Министерство на външните работи Русия настоя за щателно разследване на хулиганската проява и за привличане под отговорност на виновните.

От Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия призовават българските граждани на протест утре, 4 март, вторник, от 18 ч. пред паметника на светската армия в София.

 

alt

 

„Подобни ноти и заплахи са остатък от съветския болшевизъм! Русия иска разследване и наказание на българските граждани, които в знак на солидарност изрисуваха украинското знаме на паметника на съветската армия – най-голямата армия окупатор след края на Втората световна война”, се казва в призива на гражданската инициатива.

„Никога няма да позволим Русия да продължи да се меси в разрешаването на въпроси, които касаят единствено и само българския народ. Паметникът на съветската армия е монумент на историческата лъжа, построен от българското комунистическо правителство в чест и прослава на Сталин. С парите на българските данъкоплатци! Наше суверенно право е да искаме неговото преместване”, се посочва още в съобщението за събитието.

От гражданската инициатива подчертават, че според нейните активисти паметникът не е нито войнишки или антифашистки, а още по-малко в памет на загинали войници, а паметник на лъжата, терора, подмяната и националното унижение.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов