|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Университетски преподаватели сезираха президента за полицейското насилие срещу студентите ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 22 Ноември 2013 18:44

alt
Университетски преподаватели сезираха президента Росен Плевнелиев за проявеното срещу протестиращите студенти полицейско насилие при окупацията на Народното събрание на 12 ноември 2013 г. Това стана днес на среща с държавния глава.

На нея учените обявиха своето притеснение от възможността промяна на геостратегическата ориентация на страната и се обявиха против това. По закон обаче президентът няма правомощия да изисква информация от МВР, част от чиито служители с ненужна агресия блъскаха, удряха и арестуваха протестрищи студенти. Поради тази причина Плевнелиев ще се обърне към ДАНС с искане агенцията да изготви анализ за действията срещу студентите.

След срещата стана ясно, че президентът остро е разкритикувал пред университетските преподаватели събирането на лични данни от граждани и изрази опасения от сценарий за отслабване на демокрацията в България. Междувременно фондация „Програма достъп до информация” отправи официални питания към МВР защо и как събира лични данни на протестиращи.

Сайтът desebg.com публикува пълния текста на декларацията на университетските преподаватели до държавния глава:

 "Уважаеми господин Президент,

Обръщаме се към Вас с особена тревога, породена от определени обществени тенденции и поредица действия на висши представители на публичната власт в Република България, които за нас поставят под въпрос правовата държава и развитието на страната ни като европейска демокрация. С настоящото обръщение изразяваме своята загриженост за състоянието на политическия процес в страната и за липсата на ефективен диалог между основни институции на публичната власт и гражданите.

В условията на безпрецедентна политическа криза и срив на доверието в Народното събрание и Министерския съвет, сме свидетели на абсолютната липса на чуваемост към исканията на гражданското общество от страна на управляващите.

Наред с това, вече няколко месеца близки до управляващите партии активисти и организации осъществяват "контрапротести", които целят да ерозират естествените реакции на гражданите и да направят невъзможно упражняването на конституционните им права. Пряката връзка на "контрапротеста" с управлението ясно може да бъде видяна в съвместните действия на "контрапротестиращи" с депутати от управляващото мнозинство, както и в организирането на прояви на "контрапротест" под давление на висши длъжностни лица от правителствената администрация.

Разтревожени сме и от нарастващата ангажираност на служители и звена на деполитизираното по закон Министерство на вътрешните работи в осъществяването на политически действия, организирани от управляващите партии.

Публично достояние стана изпращането на "опорни точки" от страна на парламентарния секретар на МВР как да бъдат интерпретирани фактите, свързани с действия на полицията срещу протестиращите студенти. В тези "опорни точки" парламентарният секретар на МВР включително си позволи да подтиква лицата, на които дава указания, да отправят неверни твърдения по отношение на протестиращите граждани.

На 12 ноември 2013 г. срещу мирно протестиращи студенти беше употребена брутална полицейска сила. Бяха използвани специализирани части на полицията, съставени от анонимни лица, които не носят никакви идентификационни знаци и които отказваха да се легитимират, дори в случаи на принудителни действия и задържане на лица. В следващите дни студенти, участващи в протестите, са били посещавани от служители на полицията за изясняване на самоличността или привиквани в полицейски управления за рутинни проверки.

Служители на МВР нарушиха академичната автономия на СУ "Св. Климент Охридски" и на Националната художествена академия, влизайки на тяхна територия без разрешение на ректорското ръководство на двете висши училища.

В дните след 12 ноември в София се наблюдава безпрецедентна концентрация на тежковъоръжени полицейски части и жандармерия. Значителен периметър от централната част на столицата се затваря за свободно движение, без каквото и да е законно основание, както и без санкция на общинската администрация. Подобен подход явно цели да окаже психологическо въздействие върху гражданите, които критикуват управлението, да постигне ефект на сплашване и да препятства свободното формиране на воля за упражняване на конституционните им права.

Прекомерната концентрация на полицейска сила за потушаването на гражданското недоволство според нас ограничава капацитета на МВР да изпълнява своята основна функция по гарантиране сигурността на гражданите. Това създава предпоставки за действие на екстремистки групи и фашизоидни формирования, които посягат на български граждани и чужденци. Те се опитват да изземват функциите на правоохранителните органи и да налагат в българското общество една човеконенавистна идеология, свързана с потъпкването на човешката личност и отговорна за най-ужасни престъпления срещу човечеството.

Мълчанието и равнодушието на управляващите към това явление водят до нарастваща тревога във все по-широки кръгове от българското общество. Не на последно място, особено притеснително според нас е изявлението на министър-председателя г-н Пламен Орешарски от 14 ноември 2013 г., в което той открито заплаши, че участващите в протестите служители на държавната администрация ще бъдат уволнявани. Явната цел на това изказване е да всее страх и да препятства упражняването на едно от основните права, на което почива всяка демокрация – правото на свободно изразяване на мнение чрез протест. Нещо повече, в същото изявление министър-председателят спомена, че по отношение на участващи в протеста граждани са събирани "оперативни данни" и извършвани целенасочени действия за тяхната идентификация.

В последващо изявление от 21 ноември 2013 г. г-н Пламен Орешарски говори, че разполага с широка информация относно т.нар. "мотивирани протестиращи", като от изявлението му става ясно, че тази информация изхожда от МВР. Визираните изявления на министър-председателя за нас поставят остро въпроса: кой, под каква форма, на какво основание и с каква цел е събирал информация за участващите в протестите граждани? Ангажирани ли са били служители и структури на МВР, военна полиция или на специалните служби за сигурност в събиране на данни за участващите в протестите? Съществува ли практика на "разпознаване" на участващите в протестите в различните министерства и ведомства чрез снимки или други идентифициращи техники?

В светлината на всичко, изложено дотук, считаме, че вече са публично известни достатъчно факти, които налагат да бъдат предприети решителни действия за защита на правовата държава в България. Затова се обръщаме към Вас с искане, в рамките на Вашите правомощия, да защитите развитието на страната ни като европейска демокрация. Особено важно за нас в тази връзка е изясняването на това, дали структурите за вътрешна сигурност са въвлечени в осъществяването на политически действия в полза на настоящото управление и дали звена на МВР, ДАНС и другите служби за сигурност са осъществявали целенасочено събиране на "оперативни данни" по отношение на участващи в протестите граждани.

Декларираме пред Вас и пред българското общество, че ще продължим да отстояваме принципите на демокрацията и върховенството на закона, и ще направим всичко необходимо, за да защитим свободното гражданско общество в България и принадлежността на страната ни към Обединена Европа и свободния свят!"

 

Откритото писмо е подписано от:

Подписали Отвореното писмо:

Албена Н. Мирчева, гл. ас. д-р, ФСлФ, СУ

Албена Хранова, проф. д.ф.н., ФИФ, ПУ

Александра Соскова, доц. д-р, ФМИ

Александър Андонов, проф. д.ф.н., ФФ, СУ

Александър Кънев, проф. д.ф.н., ФФ, СУ

Александър Кьосев, проф. д.ф.н., ФФ, СУ

Алина Добрева, д-р, ЕУИ

Амелия Личева, проф. д-р, ФСлФ, СУ

Андон Рангелов, гл. ас, д-р, ФзФ,СУ

Анна Бешкова, доц., ФФ, СУ

Антоан Божинов, хон. ас. фх., ФЖМК

Антоанета Дончева, ас.д-р, ПУ

Атанас Славов, гл. ас. д-р, ФФ, СУ

Атанас Стаматов, проф. д.ф.н., МГУ

Божидар Кунчев, проф. д-р, ФСл Ф, СУ

Бойко Пенчев, доц. д-р, ФСлФ, СУ

Борис Вунчев, доц. д-р, ФКНФ, СУ

Борис Стоянов, гл. ас. д-р, ИФ, СУ

Борислав Георгиев, доц. д-р, НБУ

Боряна Кючукова-Петринска, гл.ас. д-р, ФКНФ, СУ

Боряна Мусева, гл.ас.,д-р, ЮФ, СУ

Валентина Кънева, доц. д-р, ФФ, СУ

Валери Василев, ст. пр. НХА

Весела Чергова, гл.ас.д-р, ФКНФ, СУ

Веселин Тончев, доц. д-р ИФХ - БАН, хон. преп. ФХФ - СУ

Веселина Вълканова, доц. д-р, ФЖМК, СУ

Виолета Герджикова, доц. д-р, ФКНФ, СУ

Владислав Господинов, доц. д-р, ФП, СУ

Владислав Господинов, доц. д-р, ФП, СУ

Галя Габровска, SOAS, University of London

Георги Ангелов, гл. ас, д-р, ИИОЗ, БАН

Георги Близнашки, проф., д-р, ЮФ, СУ

Георги Жечев, гл.ас. д-р, ФКНФ, СУ

Георги Каприев, проф., д.ф.н., ФФ, СУ

Георги Няголов, гл. ас. д-р, ФКНФ, СУ

Георги Папакочев, НАТФИЗ

Гергана Герова, доц. д-р, ФзФ, СУ

Гергана Динева, ас. д-р, ФФ, СУ

Гергина Кръстева, гл.ас. д-р ФФ, ПУ

Даниел Смилов, доц. д-р, ФФ, СУ

Даниела Колева, доц. д-р ФФ, СУ

Делчо Илчев, гл.ас., деп. спорт, СУ

Десислава Димкова, ас. ИМИ БАН, хон. преп. НБУ

Диана Атанасова, гл. ас. д-р, ФСФ, СУ

Дилян, Николчев, доц. д-р, БФ, СУ

Димитър Бечев, хон.преп, д-р, ФФ, СУ

Димитър Димитров, гл. ас., БФ, СУ

Димитър Илиев, гл.ас. д-р, ФКНФ,СУ

Димитър Стоименов, хон. ас., ЮФ, СУ

Добрин Тодоров, проф. д.ф.н., ХД, МГУ

Евгени Латинов, доц., ФФ, СУ

Екатерина Дамянова, гл. ас. д-р, БФ, СУ

Екатерина Търпоманова, гл. ас. д-р, ФСФ, СУ

Елена Джамбазова, доц. д-р, ФНПП, Су

Елена Тарашева, гл. ас. д-р, деп. Англицистика НБУ

Елена Хаджиева, доц. д-р, ФСЛФ, СУ

Емилия Дворянова, доц. д-р, НБУ

Емилия Славова, гл.ас.д-р, ФКНФ, СУ

Жюстин Томс, хон. преп. НБУ

Иван Манев, проф. д-р, САЩ

Иван Попов, ас. д-р, ФКНФ, СУ

Иван Русев, проф. д.и.н., ФУ, ИУ-В

Иван Станев, гл.ас., ФПНО, РУ

Иво Пиперков, гл. ас., ФЖМК, СУ

Йоана Сиракова, доц. д-р, ФКНФ, СУ

Калин Янакиев, проф. дфн, ФФ, СУ

Клео Протохристова, проф. д.ф.н., ФФ, ПУ

Кольо Коев, проф, д.с.н., ДФС, НБУ

Красимир Митев, доц. д-р, ФзФ, СУ

Кристиян Таков, доц., д-р, ЮФ, СУ

Лилия Илиева, проф. д-р, ФФ, ЮЗУ, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani

Лиляна Дворянова, хон.ас.,ФНПП, СУ

Майя Грекова, проф. д.с.н., ФФ, СУ

Мария Огойска, ас., НБУ

Милена Якимова, доц. д-р, ФФ, СУ

Михаил Неделчев, проф., НБУ

Младен Цветанов Влашки, гл.ас., ФФ, ПУ

Надя Данова, проф. д. и. н. БАН, хон. преп. СУ, НБУ, ЮЗУ

Невена Панова, доц. д-р, ФКНФ, СУ

Недялка Видева, проф., ФФ, СУ

Нели Огнянова, проф. д.п.н., ФФ, СУ

Николай Аретов, проф. дфн, хон. преп., ФСлФ, СУ

Николай Денков, проф. д.х.н., ФХФ, СУ

Николай Найденов, проф. дпн, ФФ, СУ

Николай Папучиев, доц. д-р, ФСлФ, СУ

Николай Чернокожев, проф. д-р, ФСлФ, СУ

Николай Янев, проф. дмн, ИМИ-БАН

Олга Симова, доц. д-р, ФИСН, ПУ

Олег Георгиев, проф. д.ф.н. ФФ, СУ

Пепка Бояджиева, проф. дсн, хон. преп. НБУ, ФФ, СУ

Петър Иванов, гл.ас. д-р, ФзФ, СУ

Пламен Цветков, професор, д.и.н., НБУ

Правда Спасова, проф. д.ф.н. НХА, ФФ, СУ

Радка Влахова, доц. д-р, ФСлФ, СУ

Рая Заимова, проф. д.и.н, БАН, хон.преп. СУ, НБУ

Росица Градева, доц. д-р АУБ и БАН

Ружа Смилова гл.ас. д-р , ФФ, СУ

Румяна Коларова, доц., д-р, ФФ, СУ

Светла Колева. доц. д-р. хон. преп.

Светла Черпокова, доц. д-р, ФФ, ПУ

Светлана Божилова, гл. ас., ФЖМК, СУ

Светослав Димов, доц. д-р, Биол. ф-т на СУ

Станка Иванова, хон. преп. НБУ

Стефан Дечев, доц. д-р, ПИФ, ЮЗУ, хон.преп. ФФ, СУ

Стилиян Йотов, проф, д.ф.н., ФФ, СУ

Теодора Цанкова, хон. ас. д-р, ФСлФ, СУ

Тодор Велчев, гл. ас. д-р, ФзФ, СУ

Тодор Полименов, доц. д-р, ФФ, СУ

Тодор Полименов, доц., ФФ, СУ

Тодорка Минева, хон. преп., ФСлФ, СУ

Тони Николов, хон.ас. ФФ, СУ

Христо Христев, гл.ас.,д-р, ЮФ, СУ

Цвета Попова, гл. ас., ЮФ на СУ

Цветомира Пашова, доц. д-р, ФКНФ, СУ

Цочо Бояджиев, проф. д.ф.н., ФФ, СУ

Яна Шишкова, хон. ас., ФКНФ, СУ.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов