|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Един „хъш” викна пред парламента: Оставка! ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 21 Ноември 2013 18:36

alt
Сряда, 20 ноември 2013 г. Около 12.30 ч. пред Народното събрание Ранобудните студенти правят място за колоните на участниците в протестното шествие на КНСБ.  Въпреки че в същото време от тонколоните на трибуната в пространството се разнася реч на синдикален лидер, в западната страна на площада се разнася силен единичен вик: „Оставка! Оставка! Оставка!”

Призивът е на един единствен човек, но е толкова плътен и силен, че протестиращите в близост го чуват отчетливо и се обръщат.

Настоятелните възгласи идват от един мъж, нахлупил на главата си будьоновка. Изненадата е двойна, когато в мъжа хората разпознават „хъша” Христо Мутафчиев. Популярният 44-годишен актьор е дошъл на площада да изрази своя протест и солидарност със студентите и синдикалистите от КНСБ.

Председателят на Съюза на артистите вече многократно изрази своята подкрепа за студентския протест, но в сряда го прави лично, въпреки че все още се възстановява от инсулта, който получи преди време.

„Оставка! Оставка! Оставка!” На лицето му се изписва широка усмивка, когато забелязва, че фотографите са го разпознали под „революционната” му дегизировката.

 

alt

 

Един самотен „хъш” прави бавни, но твърди крачки към сградата, на която само пише „Съединението прави силата”, но колаборацията между бивши комунисти, политици с агентурно минало в ДС и крайни националисти вътре от няколко месеца разделя безумно нацията в стремежа да запазят властта.

„Оставка” Оставка! Оставка!” Погледите на хората, забелязали актьора, са изпълнени с възхищение. Възрастен мъж се отделя от мнозинството, пристъпя пред Христо Мутафчиев и стиска ръката му в знак на уважение.

„Оставка! Оставка! Оставка!” Хората наоколо последват призивът му и площадът кънти: „Оставка!”

 

alt

 

Протестиращи жени наобикалят актьора от „Хъшове”, а той продължава да дарява хората с усмивка. Това вече не е един самотен „хъш”, а човек, който се е слял с емоцията на няколкото десетки хиляди, протестиращи срещу властта на олигархията.

Журналистът Христо Христов „улови” този момент и го споделя в рубриката „Коалиция на гражданите” на desebg.com. Сайтът се надява, че министърът на културата Петър Стоянович няма да сглупи като премиера Пламен Орешарски и да тръгне да проверява дали актьора е протестирал в работно или извънработно време и да му търси сметка заради участието му в антиправителствения протест.

 

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов