|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Недопускането на ДС във властта – условие в новия обществен договор ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 08 Ноември 2013 11:41

alt
Недопускането на сътрудници на бившите комунистически служби на ръководни държавни постове да залегне като условие в новия обществен договор, който беше поискан във вторник от Ранобудните студенти.

Такава препоръка даде журналистът и основател на сайта desebg.com Христо Христов на протестиращите студенти в сряда (6 ноември 2013 г.) вечерта по време на продължилата над 3 часа дискусия, проведена аудитория 272 на окупирания Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Христо Христов и историкът Момчил Методиев бяха поканени от Ранобудните студенти да говорят за влиянието на Държавна сигурност през годините на прехода и за неосъществената лустрация в България.

„Политическите партии трябва да декларират, че ще имат политическата воля да не допускат повече назначаването на кадрови служители и агенти на комунистическите тоталитарни служби на ръководни държавни постове. Такова искане може да залегне в поискания от вас нов обществен договор, тъй в началото на прехода беше пропусната възможността за налагане на лустрация”, заяви Христо Христов в отговор на въпрос на студентите как може да се сложи край на порочната практика във властта да се избират и назначават хора, работили за репресивния апарат на БКП преди 24 години.

Според журналиста ако такава политическа воля е налице в управлението ДС няма да има присъствие.

Той разказа пред студентите, че проблемът с влияние на ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия се корени далеч назад във времето, тъй като те са изградени по съветски образец и са били поставени под влиянието и контрола на съветските КГБ и ГРУ (военното разузнаване). Той обясни, че в устройствените документи на тоталитарните комунистически служби, които са приемани от Политбюро на БКП, ясно класическите принципи за опазване на националната сигурност на страната, са заменени с обслужване на интересите на тоталитарната партия и опазване на властта й и тоталния контрол над обществото.

Журналистът разказа, че още през 30-те години на ХХ век съветските специални служби успяват да изградят в България чрез свои нелегали най-добрата агентурна мрежа в Балканите. След окупирането на Царство България от Съветската армия през септември 1944 г. чрез специални съветски съветници в МВР и Министерството на войната започва преструктурирането на Държавна сигурност и военното разузнаване по съветски модел, който е следван плътно дори след 10 ноември 1989 г.

 

alt

 

За онагледяване на пълната зависимост от съветските специални служби той цитира Тодор Живков, който нарежда „ДС така да работи, че да заслужи правото да се нарича филиал на КГБ”.

Христо Христов обясни, че в началото на 1990 г. БКП и нейният наследник БСП чрез Държавна сигурност тайно от обществото и политическата опозиция прочиства досиетата на агентурния си апарат, за да може да запази монопола върху информацията за агентурния апарат и контрола върху агентите през годините на прехода.

По думите му липсата на истинска декомунизация, липсата на лустрация и късното отваряне на досиетата са в основата страната да се намира в днешното положение, в което държавата е поставена в зависимост от политическото задкулисие и интересите на олигархията.

Журналистът обясни на студентите, че ако властта има политическа воля за възпира назначения на хора свързани с тоталитарните на ръководни постове, тя може да се възползва и от действащия закон за досиетата, в който съществува за възможност за предварителна проверка за принадлежност към ДС или Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, известна още като „тиха лустрация”.

Христов даде пример, че от тази законова възможност се е възползвал президентът Росен Плевнелиев при назначаването на администрацията в президенството, а при предишното управление държавни институции като МВР, Министерството на външните работи и обществени организации като синдикатът „Подкрепа” и др. са приложили „тихата лустрация”.

Историкът Момчил Методиев обясни, че Държавна сигурност е била своеобразен социален асансьор за много хора по времето на комунизма, които са влизали в редовете й, за да се възползват от постовете и привилегиите й.

Той направи интересен паралел между сегашните обвинения към студентския протест, че е организиран и платен с аналогични обвинения към студентската стачка и окупация през 1990 г., прочитайки множество архивни документи на ДС след първите демократични избори през юни 1990 г.

Студентите зададоха множество въпроси, свързани с присъствието на ДС в Народното събрание, сред лидерите на политически партии, съдебната власт и банките.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов