|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Недопускането на ДС във властта – условие в новия обществен договор ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 08 Ноември 2013 11:41

alt
Недопускането на сътрудници на бившите комунистически служби на ръководни държавни постове да залегне като условие в новия обществен договор, който беше поискан във вторник от Ранобудните студенти.

Такава препоръка даде журналистът и основател на сайта desebg.com Христо Христов на протестиращите студенти в сряда (6 ноември 2013 г.) вечерта по време на продължилата над 3 часа дискусия, проведена аудитория 272 на окупирания Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Христо Христов и историкът Момчил Методиев бяха поканени от Ранобудните студенти да говорят за влиянието на Държавна сигурност през годините на прехода и за неосъществената лустрация в България.

„Политическите партии трябва да декларират, че ще имат политическата воля да не допускат повече назначаването на кадрови служители и агенти на комунистическите тоталитарни служби на ръководни държавни постове. Такова искане може да залегне в поискания от вас нов обществен договор, тъй в началото на прехода беше пропусната възможността за налагане на лустрация”, заяви Христо Христов в отговор на въпрос на студентите как може да се сложи край на порочната практика във властта да се избират и назначават хора, работили за репресивния апарат на БКП преди 24 години.

Според журналиста ако такава политическа воля е налице в управлението ДС няма да има присъствие.

Той разказа пред студентите, че проблемът с влияние на ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия се корени далеч назад във времето, тъй като те са изградени по съветски образец и са били поставени под влиянието и контрола на съветските КГБ и ГРУ (военното разузнаване). Той обясни, че в устройствените документи на тоталитарните комунистически служби, които са приемани от Политбюро на БКП, ясно класическите принципи за опазване на националната сигурност на страната, са заменени с обслужване на интересите на тоталитарната партия и опазване на властта й и тоталния контрол над обществото.

Журналистът разказа, че още през 30-те години на ХХ век съветските специални служби успяват да изградят в България чрез свои нелегали най-добрата агентурна мрежа в Балканите. След окупирането на Царство България от Съветската армия през септември 1944 г. чрез специални съветски съветници в МВР и Министерството на войната започва преструктурирането на Държавна сигурност и военното разузнаване по съветски модел, който е следван плътно дори след 10 ноември 1989 г.

 

alt

 

За онагледяване на пълната зависимост от съветските специални служби той цитира Тодор Живков, който нарежда „ДС така да работи, че да заслужи правото да се нарича филиал на КГБ”.

Христо Христов обясни, че в началото на 1990 г. БКП и нейният наследник БСП чрез Държавна сигурност тайно от обществото и политическата опозиция прочиства досиетата на агентурния си апарат, за да може да запази монопола върху информацията за агентурния апарат и контрола върху агентите през годините на прехода.

По думите му липсата на истинска декомунизация, липсата на лустрация и късното отваряне на досиетата са в основата страната да се намира в днешното положение, в което държавата е поставена в зависимост от политическото задкулисие и интересите на олигархията.

Журналистът обясни на студентите, че ако властта има политическа воля за възпира назначения на хора свързани с тоталитарните на ръководни постове, тя може да се възползва и от действащия закон за досиетата, в който съществува за възможност за предварителна проверка за принадлежност към ДС или Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, известна още като „тиха лустрация”.

Христов даде пример, че от тази законова възможност се е възползвал президентът Росен Плевнелиев при назначаването на администрацията в президенството, а при предишното управление държавни институции като МВР, Министерството на външните работи и обществени организации като синдикатът „Подкрепа” и др. са приложили „тихата лустрация”.

Историкът Момчил Методиев обясни, че Държавна сигурност е била своеобразен социален асансьор за много хора по времето на комунизма, които са влизали в редовете й, за да се възползват от постовете и привилегиите й.

Той направи интересен паралел между сегашните обвинения към студентския протест, че е организиран и платен с аналогични обвинения към студентската стачка и окупация през 1990 г., прочитайки множество архивни документи на ДС след първите демократични избори през юни 1990 г.

Студентите зададоха множество въпроси, свързани с присъствието на ДС в Народното събрание, сред лидерите на политически партии, съдебната власт и банките.

 

Коментари 

 
0 #3 svetlan 2013-11-12 07:18
"Христо Христов и историкът Момчил Методиев бяха поканени от Ранобудните студенти да говорят за влиянието на Държавна сигурност през годините на прехода и за неосъществената лустрация в България."

Преди подобни дискусии и въпроси,трябваш е да се зададат още преди 24 години съвсем други въпроси и то към комунистите. Ето някои примерни:


1.Защо българските комунисти не построиха комунизма.БКП/БСП трябваше да даде отговор както на комунистите,так а и на хората кои са причините за това неизпълнение на обещанията им.
2. Защо не съединиха поне двама пролетарии от някои страни ,или поне от България.
3. Защо не надминаха по стандарт на живот нормалните страни,и особено Америка.
4. Защо не създадоха "новия човек" с "новото мислене".
5.Защо върнаха страната и народа обратно към капитализма,сре щу който се бореха повече от 70 години и в името на тази "борба" избиха десетки хиляди български граждани-мирни и невинни.


И чак след десетки и стотици подобни въпроси да задават въпроси за лустрации и олигарси.

За каква лустрация може да се говори,след като комунистите никога не са били отстранявани от властта ,политиката и живота.


Наивността убива...
 
 
0 #2 svetlan 2013-11-12 06:57
"Недопускането на ДС във властта – условие в новия обществен договор"-неуточнен автор.


Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,продълж ава тоталното невежество и наивитетите при т.нар. "протести".В следващия коментар ще се спрем на поредната ирационална фраза,която се шири много мащабно в медиите,политич еските среди,властта и др.За голямо съжаление тази фраза се ползва и от студентско-академичните среди,което е силно смущаващо.


Думата(прилагат елно) "обществен" е производна от съществителното име "общество".Тази дума няма правен(юридичес ки) характер, с други думи,тя няма законна(легитим на) стойност. Обществото е имагинерна единица,която е изключително субективна креация. Обществото не е и политически субект. Границите на обществото не могат да бъдат определни.Обществото не е организация в никакъв смисъл.Съществува научна дисциплина "социология",но тази наука също не е правен фактор.Думата "общество" не фигурира в законодателство то и съдебната система поне в смисъла,който се третира при протестите.

Втората дума е "договор".Тя е напълно покрита с правен смисъл и стойност,тя е стествена,правн а категория.
Но договор се подписва между две юридически дефинирани страни(обекти,л ица).

Съществуват два вида -физически и юридически лица(категории, фактори и др.).


Кои са двете юридически страни(лица) в случая с протестите? По логиката на студентите и други,в страната има много категории от хора,които ги обединява техния разнообразен статус-студенти,спорти сти,религиозни служители,инжен ери,строители,м иньори,дипломат и,търговци,пожа рникари,летци,в атмани,разузнав ачи,чистачи,риб ари и продавачи,говед ари,коняри,писа тели и поети,артисти и режисьори,вокал исти и статисти.... Е,може ли,нормално ли е всяка от тези професии(касти-грубо казано)да протестира и да подписва "обществени договори".

Нашата група от разследващи читатели на сайта на Г-н Христов направи достатъчно справки по разннобразни източници на информация в други страни и не намери такъв вид "обществен договор",който да е налице в политическия и обществения живот.

Протестиращите студенти не са правна категроия в политическия живот. Те са просто категория "студенти".Като такава категория ,статуса им осигурява законовите права да протестират ,когато се нарушават общите им права,гарантира ни от законите,или са нарушват правата им като студенти.Политическите си позиции те могат да изразяват чрез нормалните,трад иционни изяви.Има закон за политическите партии и политическата дейност.Протестиращите студенти не могат да имат статус на подобна категория,защот о повчето студенти не протестират и никой няма право да се представя от името на всички студенти. Не съществува и обща студентска организация като правен фактор за политически и други протести.


Препоръчително е студентите да подобрят правната си култура и да насочат своите протести по политически начин,който е приет и познат в страната и чужбина.

Политическите партии в Народното Събрание са двете комунистически партии-БСП и ДПС,както и полу-комунистическат а ГЕРБ. Малобройната партия АТАКА няма характер на политическа партия и е като слугинче(извиня ваме се за уличната дума).

Ако от тези партии няма нито една,която да защитава студентските протести,тогава студентите могат да направят своя партия,но без да ползват думата "студент" и нейните производни.

Сериозните неща в живота има сериозни названия,сериоз на фразеология,пра вно мотивитрани и изказани позиции. С емоции и хаос не може да се постигне нищо.

От друга страна като цяло, студентите не знаят съвсем добре какво е това комунист,комуни стическа партия,комунист ическа сила,комунистич еска хитрост и разбира се,задължителна та комунистическа наглост.


На този етап действията на всякави водове протести са обречени на неуспех.
А протестите пък с насочени срещу неявни,неюродич ески обекти,ако щете и субекти. задкулисни играчи,олигарси ,кукловоди и др. са толкова безстойностни понятия,че комунистите само се надсмиват над пртестиращите.
Оставка на правитество се подава при ясно показани и доказани закононарушения ,грешки,престъп ления,или бездействие,кое то е довело до големи загуби,страдани я,нещастия и др.

След формирането на Правителството от комунистическат а партия,няма нещо много лошо ,трагично или престъпно,което комунистите да са направили. Протестите започнаха дори преди комунистите да влязат в кабинетеите на властта,сиреч,п реди да направят нищо лошо и нищо добро,казано по най-прозаичен начин.

Отделно от всичко това,комунистич ескат а власт е толкова силна,че няма дофри хипотетчни надежди да се стигне до смяна на властта. Няма кой,няма кой да замести комунстите.Късно е за всчко,каквото е трябвало да бъде направено-то е направено,който е трябвало да го направи-направил го е. И кои са тези,кото са го наравили-ами комунистите,дра ги протестиращи.
 
 
0 #1 svetlan 2013-11-08 18:29
Уважаеми читатели на сайта на Г-н Христов,кампани ята,която се води към студентските среди,които протестират е напълно погрешна и целенасочено отклоняваща.Нашата група се рещи да припомни на "младите хора" някои "принципи" в страната-добре позната комунистическа пропаганда.

Държавна Сигурност беще част от Министерството на Вътрешните Работи на НРБългария.Комунистите твърдяха,че това е "желзния юмрук" на Партията,сиреч, МВР и ДС в частност са създадени от комунистите за тяхна защита. При това всичко беше регламентирано по конституциеонен и законодателн път.Да се говори за ДС ,а да не се говори за комунистите е акт на тотална вулгарност и измама.Формално беше,че БКП=ДС,или обратното ДС=БКП.Всички служители от МВР и ДС-бяха членове на БКП,само някои сержантски и волнонаемни длъжности не изискваха това членство.

Какво се наблюдава в момента,Г-н Христов и неговите сподвижници говорят за ДС като че ли тя е някакво далечно понятие,несвърз ано с комунистите в момента. Да,споманват че ДС е била част от репресивния апарат на БКП,но това беше до Десети. Комунистическат а партия и МВР спряха репресиите след тази дата и самите комунисти възвърнаха десетки и стотици права на българските граждани. Всичко,което е направено в тази посока е направено от комунистическат а партия,но вече с друго име-БСП.


Страшно навивно е да се говори ,че ДС е във властта,а местопложението на комунистическат а партия не се обсъжда. Ами тези служители и сътудници на ДС до Десети,които сега са във властта са точно благодарение на комунистическат а партия.БСП благославя кой къде да бъде във властта,без значение дали е бил полковник от ДС,или съдържател на явочна квартира и дали е бил агент от 14-ти отдел на ПГУ-ДС,или от 16-ти отдел на 6-то Управление на ДС.
ДС в момента е ирационална и имагинерна единица,която е необозначима. Няма таква категрия в политиката в страната,на изборите са избрани представители на комунистическат а партия и никой тогава не се е интересувал,дал и те са били бивши агенти,или не са.Кой и как ще спира бившите ДС-кадри да не влизат във властта.Те вече са вътре във властта и някакви значими кадрови промени не може да се очкават.Впрочем всичко след Десети е прогрмаирано от ДС,но под ръководството на централата на БКП(БСП).

Бившия агентурен състав на ДС,както и кадровия, не могат и никога не са правили нито една стъпка без указания на компартията.И никой от тези хора никога няма да се реши да направи,или каже нещо,което е против интересите на комунистическат а партия(БСП).
Дори е обидно да се говори за ДС,без да се споменават комунистите. В ДС никога не е имало антикомунисти,и ли просто НЕкомунисти.

Уважаеми студенти,нашата малобройна група от разлседващши читатели на сайта на Г-н Христов ви препоръчва максимално добронамерено да се опитате да разбрете несъстоятелност та на анализраната тема.
Българските комунисти са най-голямата и най-могъшия фактор в политиката и живота на българските граждани,никой нищо не може да направи без доброто желание,или нежелание накомунистите.
Същаствуват само два реални варианта за отношение към властта-или да се подържа комунистическат а партия в нейнта политика,или да се осъестви противопоставян е на тази политика.

ДС,бивши агенти,олигарси ,кукловоди,задк улиие и др. са напълно безстойностни и неидентифициран и категории. Дори и да ги има,те са производни на "българската комунистическа партия(разб. сган,банда и пр.).Това е реалния фактор в Републка България и всичко се върти и зависи от него.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов