|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност влиза в Софийския университет ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 05 Ноември 2013 21:16

alt
Държавна сигурност влиза в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, но не като репресивна машина на БКП, а като важна тема, върху която Ранобудните студенти желаят да дискутират, като важна част от българското задкулисие.

Утре, сряда, 6 ноември 2013 г., в 20 ч. те са поканили историка Момчил Методиев и разследващия журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов в сградата на окупирания Ректорат да говорят за влиянието на Държавна сигурност върху прехода и за липсата на лустрация в България. На дискусията могат да присъстват студенти и преподаватели.

Д-р Момчил Методиев е автор на две основни изследвания – книгата за Държавна сигурност – „Машина за легитимност” и книгата за Българската православна църква по времето на комунизма – „Между вярата и компромиса”.

 Христо Христов е разследващ журналист с 24 години опит зад гърба си, автор на 8 документални книги, разкриващи различни престъпления на комунистическия режим. Сред тях са убийствата в лагерите („Секретното дело за лагерите”, 1999 г.),  отвличането на българския емигрант Борис Арсов от Дания от ДС („Държавна сигурност срещу българската емиграция”, 2000 г.) трите фалита на управлението на БКП („Тайните фалити на комунизма”, 2007), най-продаваната биография в България – тази на Тодор Живков („Тодор Живков. Биография”, 2009), изнасянето на капиталите от компартията зад граница („Империята на задграничните фирми”, 2009 г.).

Разследването му за убийството  на писателя Георги Марков от ДС („Убийте Скитник”, 2005 г. ) и продължението й „Двойният живот на агент Пикадили” (2008) са цитирани в световен мащаб.

Последното му документално разследване от 2012 г. "Операция МАРАТОН" разкри строго секретната операцията на Първо главно управление на ДС за кражбата на оригинала на Паисиевата история от българския манастир „Св. Георги Зограф” в Света гора през 1985 г. Разследвания са многократно отличавани с различни журналистически награди.

През януари 2011 г. Христо Христов основава независимия специализиран сайт „Държавна сигурност.com, в който всекидневно публикува материали за комунистическия режим и репресивния му апарат, проследява значими граждански инициативи, а темата за несъстоялата се лустрация е детайлно анализирана в множество публикации.

 Момчил Методиев и Христо Христов са съставители на общо 4 документални сборници, издадени от комисията по досиетата в периода 2010-2012 г.:"Държавна сигурност - структура и основни документи", "Държавна сигурност - политическа полиция", "Държавна сигурност и краят на тоталитаризма" и "Военното разузнаване при комунизма".

 

Коментари 

 
+1 #1 svetlan 2013-11-06 08:20
"Ранобудните студенти желаят да дискутират, като важна част от българското задкулисие."-???Уважаеми читатели,нашата група се решава да зададе някои уточняващи въпроса към т.нар."Ранобудни студенти",които искат да дискутират споменатата тема:
1. Какво е това понятие "задкулисие"?
2. Кой,кога и по какви критерии го е дефинирал?
3.Какво е в частност "българско задкулисие"?
4. Кой е създателя на "българското задкулисие"?
5. Кога е създадено "българското задлкулисие"?
6. Кои са базисните фактори на "българското задкулисие"?
7.Кои са лидерите на "българското задкулисие"?
8. Каква е структурата на "българското задкулисие"?
9. Какви са целите на "българското задкулисие"?
10. С кои политически партии,организа ции и пр. е свързано "българското задкулисие"?
11. Има ли връзка "българското задкулисие" със други държави ,или чуждестранни структури?
12. Свързано ли е "българското задкулисие" с чуждестранни разузнавателни, или специални органи,агенции и др.?
13. Свързано ли е "българското задкулисие" с държавните структури на България и властта-законодателната ,изпълнителната и съдебната?

Ние смятаме че без отговорите на тези и подобни въпроси,всякава дискусия от всякакво ниво на будещи се студенти е безполезна.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов