|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Деня на народните будители студентите призоваха за национална стачка ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Ноември 2013 17:31

alt

В Деня на народните будители 1 ноември студентите призоваха за обща ефективна национална стачка. Това става в обръщение до всички българи пред Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където студенти, университетски преподаватели и граждани се събраха на шествие по повод празника.


Учените: Студентите са будителите

 От името на университетските преподаватели проф. Александър Кьосев поздрави множеството по два начина:

„Първо ще ви поздравя с думите в утрешните медии: „Здравейте, лумпени, провокатори, хора на Бойко, платени отрепки”, каза той и допълни:

„А сега да ви поздравя с думите на истината: „Здравейте студенти, докторанти, асистенти, доценти, професори. Здравейте приятели на студентите и преподавателите, здравейте граждани!” (чуй цялото обръщение в аудиофайла по-долу).

По думите му студентите дават в момента на обществото морален пример и ги определи като студенти будители.

 

alt

 

„Непрекъснато говорят, че студентите били малко. И будителите са били малко. Понякога са били равни на един. Понякога са били спомена за един”, каза той.

Според проф. Кьосев дори и проучванията на най-съмнителните социологически агенции показват, че над 60 процента от населението в България е за предсрочни избори. „Така че будителите са върхът на една пирамида, под която има сериозна подкрепа. И ако някой не вярва в това да направи референдум дали да има или дали да няма предсрочни избори”, заключи той.

 

Обръщение от проф. Александър Кьосев към студентите и гражданите.

 

Студентите: Да си върнем България

В специална декларация студентите заявиха:

„Ние студентите избрахме да празнуваме Деня на будителите по възможно най-добрия възможен начин – събудихме се! Събудете се и вие! Общият ни дом има нужда от нашите общи усилия. Налага се не просто всички да се отърсим от дълбокия сън, а и да вложим огромни усилия, за да си върнем България!” (чуй цялата декларация в аудиофайла по-долу).

 

alt

 

Според протестиращите млади хора страната е в ръцете на хората, които не могат да бъдат по-далеч от каквото и да е пробуждане. Законодателната и изпълнителна власт са в ръцете на цинични лица, които не се свенят от безпринципни съюзявания и раздели, нито от абсурдни и нецивилизовани решения.

Съдебната власт често се оказва парализирана. Органите на сигурността биват карани да изпълняват несвойствени задачи. Начело на правителството стои човек, който наричаше стачката на учителите „седянка”.

 

alt

 

Демокрацията у нас вече наистина е само фасадна. На парламентаристите не им пука нито за бедността, нито за образованието, нито за правото, нито за достойнството, собствеността и сигурността на гражданите. Интересува ги само оставането на власт, защото те живеят само за нея и само чрез нея!

Над четиримесечни протести и искания за оставка не оказват ефект върху безсрамието на хората, узурпирали управлението.

 

alt

 

„Живеем в безнаказана лъжа за нас студентите това положение е нетърпимо, съветвани сме да емигрираме. Ние ранобудните студенти се обръщаме към всички български граждани – събудете се, стига търпение, стига мълчание! Призоваваме всички лица и институции към ефективна общонационална стачка!”, призоваха студентите.

 

Декларацията на студентите.

 

alt

 

Множеството направи обиколка на Народното събрание, като поднесе цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, изпя националния хим пред паметника на Васил Левски и скандира "Оставка!" пред заградените с плътна полицейски кордони подстъпи към парламента по улиците „Московска”, „Раковски” и накрая пред самото Народно събрание.

 

ВИЖ ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ СЪБИТИЕТО.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов