|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Нувел обсерватьор”: Българските студенти започнаха „морална революция” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 31 Октомври 2013 19:10

alt

Френският вестник „Нувел обсерватьор” публикува материал по повод продължаващите студентски протести и окупация под загланието "България: студентите започнаха „морална революция”. Сайтът desebg.com публикува информация за съдържанието на статията, цитирана от  БТА.


„Студентите протестират срещу овладяването с помощта на Кремъл на икономиката, медиите и политическия живот от бившите комунисти, превърнали се в „социалисти”, обяснява специалният пратеник на френското издание в София. Той припомня студентските протести през 1990 г. и 1997 г. и отбелязва, че студентите са се присъединили към започналите преди повече от 130 дни протести с искане за оставка на правителството.

„Българските власти, определяни (от протестиращите – б. р.) като „червена мафия" в служба на Кремъл и „олигархията”, която е овладяла тази малка, но стратегическа страна членка на Европейския съюз, изглежда започват да се притесняват. Студентите излизат отново на сцената”, коментира журналистът Жан-Батист Ноде.

В репортажа се отбелязва, че макар на всекидневните протести да излизат едва по няколкостотин души, социологическите изследвания показват, че по-голямата част от населението подкрепя недоволството от правителството.

Заедно с позицията на един от студентските лидери – 19-годишният Борис Рангелов, е цитирана гледната точка и на професора по право Георги Близнашки, представен като реформатор и дисидент от социалистическата партия. Протестите минават отвъд разделението на ляво и дясно, тъй като представляват „морална революция”, смята Близнашки.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов