|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Безсрочна окупация на СУ: Разгневени срещу картелно-партократския хаос студентите поискаха предсрочни избори ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 25 Октомври 2013 21:43

alt
Софийският университет „Св. Климент Охридски" беше напълно окупиран тази вечер. Това стана, след като в сряда студентите първоначално окупираха най-голямата университетска аудитория 272 и се обърнаха с декларация, предизвикана от решението на Конституционния съд, с което депутатът от ДПС Делян Пеевски беше върнат в парламента.

По-рано през деня те бяха подкрепени от над 140 преподаватели. Решението за блокадата е взето след продължило часове заседание в аудитория 272. Окупацията на най-старото висше учебно заведение в България е безсрочна

В ново обръщение студентите поискаха незабавно разпускане на 42-то Народно събрание и предсрочни избори. Те настояват обществото да прояви нетърпимост към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление.

Сайтът desebg.com публикува пълния текст на Декларацията на студентите:

„Уважаеми г-н Ректор,

Уважаеми госпожи и господа преподаватели и администратори в Алма матер, скъпи колеги – докторанти и студенти, уважаеми съграждани!

Осъзнавайки историческата си отговорност пред българското общество, страхувайки се единствено от страха, желаейки възстановяването на демокрацията и върховенството на закона в Републиката, предвиждайки неминуемите отрицателни ефекти от продължаването на мандата на XLII-то Народно събрание, разгневени срещу системното накърняване на конституционния ред в страната, убедени, че принципността и прозрачността на управленческия процес е условие, без което не може да съществува истински ред, заставайки непоколебимо на страната на равенството пред законите срещу картелно-партократския хаос, имайки висшата цел България да бъде държава с управление, стъпващо на нравствени ценности, а не на лични изгоди, напълно сигурни, че като студенти и граждани имаме пълното право на законни и осветени от демократична традиция протестни действия и че Университетът е място на стойности, а не само на лекции, приемайки с радост заявената подкрепа на водещи университетски преподаватели и на възмутените граждани, протестиращи вече над четири месеца срещу управление, изпаднало в морален колапс; и вярвайки в справедливата воля за промяна на българското гражданско общество, ние, студентите на Софийския университет, въвеждаме режим на безсрочна и ефективна

ОКУПАЦИЯ

на Ректората на това наистина Висше училище със следните ЦЕЛИ:

1. незабавно разпускане на XLII-то Народно събрание;
2. възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори;
3. нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление;
4. превръщането на България в цивилизована, правова държава;
5. и утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности.

ОКУПАЦИЯТА на Ректората на нашия Университет ще протече при следните УСЛОВИЯ:

1. установяване на окупационен студентски контрол върху сградата на Ректората;
2. възпрепятстване на редовни учебни и повечето административни дейности в Ректората;
3. самостоятелно осигуряване на реда в Ректората при стриктно спазване на университетската автономия и без външни намеси;
4. спазване на досега приетите Правила от Декларацията за частичната Окупация на 272 аудитория от 23-25 октомври 2013;
5. опазване на имуществото на Университета и уважение към Ректора и университетското ръководство;
6. установяване на наш строг пропускателен режим на входовете и изходите на Ректората;
7. и допускане при възможност на силно ограничен брой администратори по препоръка на университетското ръководство за онзи минимален брой дейности, без който Университетът би претърпял значителни загуби от финансов и/или научен характер.
Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България.”

Ние, студентите
272 аудитория, Ректорат на СУ

 

Desebg.com припомня, че на 14 юни 1990 г. след разгласяване на репликата на Петър Младенов "по-добре танковете да дойдат", изречена на 14 декември 1989 г. срещу събралото се множество пред Народно събрание, студентите започват стачка с искане за оставката на тогавашния председател-президент. В резултат на окупацията на СУ и студентската стачка на 6 юли 1990 г. Петър Младенов подава оставка.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов