|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Грабеж за 1 милиард = блокада на парламента ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 24 Юли 2013 02:21

alt
Във вторник, 23 юли 2013 г., ден след като проектът за актуализацията на бюджета до 1 млрд. лв. бе одобрена от кабинета Орешарски на извънредно заседание, чашата на общественото недоволство преля. Внасянето на безпринципния и непотивиран проект в Народното събрание съвпадна в 40-ия ден от гражданските протести срещу мафията, олигархията и управлението на БСП и ДПС, подкрепено от „Атака”. В Народното събрание във вторник законопроектът за актуализация на бюджета мина по стахановски на първо четене през съвместно заседание на три парламентарни комисии, като целта е да се изгласува в пленарна зала до края на месеца, преди едномесечната ваканция на парламента.

Този път обаче протестиращите не се събраха на обичайното място пред сградата на Министерския съвет, а започнаха да се трупат около Народното събрание, скандирайки „оставка”.

Така се стигна до блокирането на Народното събрание. След 22 ч. полицията направи неуспешен опит да изведе депутати от БСП и ДПС с автобус, но протестиращите препречиха с телата си пътя му. По време на опитите да се пробие блокадата се стигна до сблъсъци между въоръжената с щитове и палки жандармерия и протестиращите, някои от които пострадаха.

Народните представители от управляващото мнозинство обаче бяха върнати в сградата на парламента, осветлението на която умишлено беше изгасено напълно. Сред блокираните в Народното събрание се оказаха и три министри, между които и министъра на финансите Петър Чобанов.

Протестиращите постепенно започнаха да изграждат барикади на всички местата около Народното събрание, откъдето евентуално биха излезли превозни средства. С подръчни средства, боклукчийски кофи, плочки, камъни и пейки към 1, 30 след полунощ подстъпите към парламента бяха барикадирани, а множеството продължаваше да скандира „оставка” и „червени боклуци”.

Последният път, когато Народното събрание е поставено в блокада беше преди 16 години. През януари 1997 г. отново управляваше БСП, а народното недоволство избухна, след като бившите комунисти се опитаха да сформират ново правителство въпреки фиаското на кабинета Виденов, довел България до четвърти фалит при 50-годишното управление на столетницата. На 10 януари 1997 г. хиляди недоволни българи блокираха парламента, като привечер полицията и части на вътрешни войски със сила разпръснаха демонстрантите, десетки от които бяха ранени, сред тях и някои депутати от опозицията (СДС). Силовата акция още повече нагнети общественото недоволство и протестите продължиха с пълна сила. На 4 февруари 1997 г. номинираният от БСП за премиер Николай Добрев върна мандата за съставяне на ново социалистическо правителство и политическите сили постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни избори на 19 април 1997 г., на които ОДС печели мнозинство.

Колко още време ще е необходимо на днешната власт да се оттегли и дали протестът отново ще бъде окървавен, предстои да разберем. Сайтът desebg.com ви предлага фотогалерия от блокадата на Народното събрание. Снимките представят обстановката около парламента между 23.30 ч. на 23 юли 2013 г. и 1.30 ч. на 24 юли 2013 г. Автор е журналистът Христо Христов.

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

 

alt

 

alt

 

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов