|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Още двама посланици поискаха властта да чуе протеста ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 18 Юли 2013 12:12

alt
След посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер, които в безпрецедентна обща позиция поискаха властта в България да скъса с олигархичния модел и да се чуе гласа на гражданското общество, още двама техни западни колеги се присъединиха към призива им. В отделни интервюта посланиците на Кралство Нидерлания и Белгия Карел ван Кестерен и Аник ван Калстер подкрепиха изразената от френския и германския им колеги позиция.

Посланикът на Кралство Нидерландия Карел ван Кестерен посочи пред Би Ти Ви, че напълно подкрепя писмото на посланиците на Франция и Германия в София и че няма значение дали ще бъде обвинен в намеса в българските вътрешни работи, защото е съгласен с тях.
Той посочи, че причината за протестите, обхванали страната, е дефицит на внимание към това да се спазват европейските ценности като прозрачност и честност.

"Тук говорим за европейски ценности, назначения на най-подходящите хора на съответните позиции. Навсякъде в Европа биха реагирали така хората", коментира Карел ван Кестерен.

"Всички са наясно, че има примери за назначения, повлияни от политическите решения и всичко това трябва да спре. Правителството и президентът да търсят начина да се излезе от ситуацията, като се спазват основните принципи, въпреки, че има много напрежение и единоборство сега", посочи ван Кестерен и уточни, че сега е моментът за крачка назад и по-обективен поглед на ситуацията.

В коментар за крехкото парламентарно мнозинство в българското Народно събрание ван Кестерен заяви, че съжалява, че се стигнало до това властта да зависи от гласовете на партия "Атака" и според него това трябва да се обсъди между всички политически движения.

altПо-рано в интервю за в. „Капитал” посланикът на Белгия Аник ван Калстер заяви, че „дори и математическите сметки да излизат, правителство или парламент могат да почувстват, че вече не са легитимни, и да решат да подадат оставка".

По думите й „сега виждаме, че има правителство, което се чувства легитимно, но в същото време има много хора, които през последния месец излизат всеки ден на улицата и оспорват неговата легитимност. Демонстрациите привлякоха вниманието на международната общност върху България и особено върху върховенството на закона".

В отговор на въпрос дали имиджът на правителството е накърнен, посланик Калстер казва, че от Европейската комисия е имало много ясни сигнали при посещението на премиера Пламен Орешарски в Брюксел, че правителството трябва да уважава и да спазва съответните стандарти, особено при номинирането на лица на важни постове. Отделно е било изразено и силно притеснение за върховенството на закона.

Посланикът на Белгия коментира и протестите у нас като сравнява сегашните и февруарските.

"Сегашните демонстрации са различни, защото тръгнаха от номинирането за много чувствителен пост на човек, който е възприеман, че обслужва интересите не на цялата страна, а на определени олигарси и интереси. Демонстрациите продължиха дори и след оставката му, като отново показаха сериозния недостиг на доверие към политическата класа.

На мен ми прави силно впечатление мирният начин, по който се провеждаха и провеждат и двата протеста. Да, имаше инциденти през февруари и сега, но като цяло демонстрациите са мирни. Това е възможно, защото и протестиращите, и полицаите се държат по много отговорен начин, което е забележително и изпраща силно послание", отбелязва тя.

България е член на ЕС и както е присъщо на всяка подобна група, начинът, по който се държиш и действаш, се отразява на начина, по който те възприемат в групата, казва посланик Калстер, запитана дали сегашната ситация би могла да се отрази на позицията на България в ЕС.

След като дипломатите на Германия и Франция подкрепиха протестите срещу властта, водещи политици и депутати от БСП разкритикуваха позицията на европейските посланици. Народният представител Татяна Буруджиева (БСП), която е началник на кабинета на председателя на БСП Сергей Станишев, декларира, цитирана от пресцентъра на БСП: "Посланиците на Германия и Франция трябва да бъдат изгонени!" Интересно е, че същата Буруджиева, която преди да стане депутат от левицата в 42-то Народно събрание, се представя за политолог и социолог, през 2007 г. нарече днешния премиер Пламен Орешарски "счетоводител, а не финансист и политик” и искаше неговата оставка.

Междувременно днес стана ясно, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е изпратил писмо до министъра на външните работи Кристиан Вигенин, с което настоява МВнР „незабавно да предприеме необходимите мерки за спиране на този недопустим натиск и намеса във вътрешните работи, политическия и обществен живот на страната ни”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов