|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Евгений Михайлов. Част 2: Сценарият е отново да бъдем откъснати от Европа ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Юли 2013 09:18

alt
Сайтът desebg.com продължава разговора с известния режисьор Евгений Михайлов, депутат (СДС) в 37-то Народно събрание. В част 1 от интервюто с него бяха направени аналогии между случващото днес със забравени или малко известни на по-младите хора събития от началото на прехода.

В част 2 от интервюто Михайлов подлага на анализ някои от основните тенденции в развитието на България през последните месеци, и знаците, които трябва да се разчитат, както във вътрешен план, така и във външнополитически.

 

Г-н Михайлов, през 1990 г. младите хора в лицето на студентите настояваха за оставката на тогавашния председател на Държавния съвет Петър Младенов заради лъжата, и днес млади хора искат оставката, този път на кабинета на БСП, ДПС, подкрепен от „Атака”? Каква е вашата прогноза?

– Ако правителството не подаде оставка, това означава едно и то е, че се отива към изостряне на напрежението, чийто край не бих желал да прогнозирам, но при всички случаи няма да бъде добър.

Отново ще припомня някои факти, макар някои да кажат: „какви са тези исторически аналогии, защо е необходимо това пренасяне във времето?” Правя го защото сценаристите, двигателите на тези процеси и преди, и сега, са същите или деца на същите. Повтарят абсолютно точно изпитаните си методи, които тогава действаха безотказно. Те и сега действат безотказно на хора, които не знаят, не познават или са забравили методите на БКП и ДС от онова време.

През лятото на 1990 г., по време на протестите, в разгара на заявената нетърпимост към правителството на Андрей Луканов след оставката на Младенов на 6 юли, хората излязоха масово на улицата и с усмивки на лице демонстрираха надеждата, че няма да позволят на спечелилата и тогава с фалшификации БКП/БСП да управлява тяхното бъдеще. Комунистическите активисти се бяха скрили и дори не смееха да се зарадват на пировата си победа на изборите.

Тогава сценаристите от ДС и стратезите на БКП измислиха и приложиха ход, с който да се пресекат обществените протести и  да  смачкат този порив на загубилата фалшифицираните избори демократична общност. Много старателно в продължение на месец комунистите изостряха напрежението, организираха контра протести, внедриха провокатори в нашите и търсеха сблъсък, който да потушат със сила. Но всичко това беше само подготовка за голямата провокация. На 26 август 1990 г. използваха недоволството на хората от все още не свалени комунистически символи и огромна петолъчка извисяващи се в центъра на столицата  

 
И запалиха Партийния дом.

– Да, тогава инсценираха палежа на Партийния дом, използвайки брилянтно психологията на тълпата. Всичко беше подготвено предварително, но допуснаха техни хора  внедрени сред протестиращите да хвърлят първите камъни, да запалят първите пламъци. Полицията стоеше без да се намесва, пожарната дойде с огромно закъснение, за да може огънят да се разпали. Години по-късно стана ясно, че в дните преди палежа всичко е било предварително подготвено. Както се казва  Михайл Булгаков романа си „Майсторът и Маргарита”,Анушка вече беше разляла олиото… Това е прекрасно показно в документалния филм на Малина Петрова „Приключено по давност”.Това само три кратки откъса (виж частите тук, тук и тук, б.а.), но си заслужава да се види целия три часов филм.

 

alt

 

В тази безизходица, в която властта е поставена днес, през юли 2013 г., няма как в главите на управляващите да не се подготвя план как протестът да бъде компрометиран. И по всичко личи, че наследниците на БКП и ДС планират да  използват добре познати похвати. Вече повече от месец управляващите вкарват в употреба чрез подопечните си медии, а и от трибуната на Парламента заплахи за гражданска война и провокират съзнателно усещането за етническо напрежение.

 

alt

 

Не съм далеч от мисълта, че днес може да се опитат дори да запалят искрата на етническата вражда само и само,  да потушат този порив на това ново, вече трето поколение, което иска да отстрани най-после демагогията и лъжата от живота в България.

И още нещо за тези (добре образовани и възпитани младежи),които всеки ден подличко нашепват : "Стига с това минало, стига сме гледали назад ! Сега сме 2013 г. Сега е различно!"

 

alt

 
Миналото за съжаление е минало – несвършило... И те... „ТЕ пак са тук” и „Пак са много”, и „Пак са същите”...И пак управляват! И искат да отровят и осакатят живота на поредното поколение българи!

Преди 23 години активистката на БКП/БСП Радка Налбантова – председателка на съюза на ТКЗС-та призоваваше трудовите селяни да тръгнат с комбайните и тракторите към София за да се пометат протестиращите „гнили интелигенти”,”платени митингуващи” и „дрогирани студенти”, който стачкуваха с искане за оставката на Петър Младенов и правителството на Луканов.

 

alt

 

Сега ни показват ,че нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Призовават на „празника на Бузлуджа вместо да се качваме на върха, да обърнем автобусите и да идем да стресираме протестиращите против Пламен Орешарски в София”.


С действията на лидера на „Атака” Волен Сидеров се ли подсказа, че именно това ще е един от опитите за търсене на изкуствена конфронтация? Той тръгна да раздава правосъдие, а лидерите на управляващите партии Станишев и Местан останаха няколко дни безмълвни и едва сред общественото осъждане на поведението му, с половин уста се дистанцираха.

– Началните крачки на конфронтация видяхме още, когато в първи дни на протеста „Атака” се барикадира пред централата си и Волен предизвикателно  търсеше конфликт с протестиращите. До последно, до късно през нощта на кръстовището на „Дондуков” и „Раковски” беше останала една малка група, която дразнеше привържениците на ”Атака”. Атакистите  цял ден бяха настройвани от  абсолютно фашизоидните речи от Сидеров огласящи целия квартал около Операта и ефира на партийната му телевизия. Всичко  беше предавано директно по  канала на „Атака” – тв „Алфа”.

В същото време на Канал 3 и Нова тв предаваха за случващото се от другата страна на барикадите и полицейския кордон от към „Дондуков”. Виждаше се, как сблъсъкът се „пече”. Наблюдавах картината на  два телевизора – през камерите на „Алфа” и предаваното от Канал 3 и Нова тв. Не издържах, запалих колата и отидох на кръстовището. Застанах между полицейския кордон и протестиращите които отвръщаха на предизвикателствата на Сидеров. Сред младежите на „Дондуков” почти  не видях хора от дневните протести, а видях лицата от агитките  на февруарските протести, които като че ли съзнателно дразнеха. От другата страна Сидеров също съзнателно искаше да има кадър с негова окървавена глава! Още тогава! Още в онази нощ! С  риск тези от февруарския ”Орлов мост” да ме набият, со благо и са кротце и с помощта на полицаите, които ме разпознаха, разпръснахме тази агитка .Тогава не им се получи първата провокация…

 

alt

 

Вторият опит беше направен, когато  протестиращите много интелигентно  игнорираха централата на „Атака”. Групата на Сидеров стоеше пред централата на „Атака”, но никой не ги заплашваше. Тогава бяха докарани сред хилядите на площад „Независимост” 50-на яки остригани момчета облечени с черни фанелки и двама провокатори от „протестиращите подкрепящи Орешарски”.Те също бяха от активистите на февруарския метеж. Но и в този случай хората се усетиха, отдръпнаха се от провокаторите и ги изолираха. Полицията също се намеси навреме и изведе двамата от площада, а по късно и силоваците в черно.

За да излезе от изолацията и игнорирането, Волен Сидеров и неговият силов отряд сами решиха да  провокират гражданството на София, Демонстрирайки сила и желание да арестуват мирните граждани на столицата, атакистите започнаха да раздават правосъдие и да търсят сметка и от БНТ. Всичко това се правеше пред погледите на иронично мълчащите коалиционни партньори от БСП и ДПС.

Сигурно идеята е била тези шпиц команди на Сидеров и Слави Бинев да станат основата на обещаните ни  от мнозинството в Народното събрание доброволни отряди за борба с битовата престъпност.

Провокирането на напрежение и всяването на страх е част от действията, предприети от болното съзнание на онези сценаристи, опитващи се на всяка цена да обърнат процесите в България. Подготовката за всичко това, можеше да се открие в много от знаците на февруарските протести.  4 месеца по-рано.


Вие смятате, че ставащото днес е свързано с предизвикването на политическата криза в началото на 2013 г.?

– Да, февруарският протест беше абсолютно инсцениран! Това беше добре подготвен метеж, целящ на власт да дойде проруско мнозинство обвързано със структурите на старата Държавна сигурност и стария елит на БКП.

Най-очевадното доказателство  за връзка на събитията от февруари и сега е състава на „протестиращите”, които в момента преговарят  с правителството и участват в работната група на Мая Манолова за нов Изборен закон. Те до един са от активистите на февруарските протести, които съзнателно бяха лансирани през медиите на Пеевски, като изразители на народното недоволство и искащи оставката на предишното правителство. Но това е отделна тема.

 
Нека да поговорим и по този въпрос, след като той е в контекста на случващото се и на идването на власт отново на наследниците на комунистическата партия.

– Според мен тогава умело беше използван дразнителят с цените на тока и парното, за да могат да бъдат изкарани  хората на улицата и да се използва техния искрен гняв. След това много бързо сред тях бяха инфилтрирани групи, които да изместят искането на протеста, да заговорят за смяна на системата, и преминат в политически искания за оставка на правителството на ГЕРБ. Целта беше да се стигне до насилие и да се търси компрометиране на тогавашното правителство.

Този момент беше изигран много добре, но Бойко Борисов се усети до къде може да стигне всичко това и подаде оставка преди да се изпълни целия сценарий.

Защото, вероятно оригиналния план е бил правителството да бъде атакувано с всички предварително подготвени компромати до редовните избори на 7 юли 2103 г.Представяте си какво щеше да стане, ако „подслушванията”, „фалшивите бюлетини”, „крайслерите с апаратурата” и всички останали скандали се реализираха при действащ премиер Борисов и действащ министър на вътрешните работи Цветанов!? Нямаше да остане камък върху камък от авторитета на това правителство…Но оставката и наложилите се предсрочни избори накараха заговорниците да сгъстят графика и всичко предвидено да го реализират в съкратени срокове. Но точно тук прекалиха и преиграха!

Превърнаха предизборната кампания във вахканалия на очернянето, доносите, компроматите, клеветите. Кажете ми кога България е поставяна в подобна предизборна ситуация?! По времето на цялата кампанията ключовата дума беше фалшификация, налагана от устите на Станишев, Местан и Сидеров.

Първо, беше обвинена социологическа агенция, която даде различни резултати от агенциите, близки на БСП. После БСП и ДПС поискаха оставката на проф. Михаил Константинов в „Информационно обслужване”, който беше обвинен, че ще фалшифицира резултатите от изборите, ако участва в управлението на фирмата, отговаряща за преброяване на гласовете. Към това искане се присъедини и Иван Костов с ДСБ.

 

alt

 

През целия месец на кампанията станахме свидетели на координирани действия срещу ГЕРБ чрез медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, зад когото стои банкера Цветан Василев, за който пък са руските капитали и интереси. От втора страна атаки чрез Станишев  за незаконни подслушвания и Местан. И от трета страна, може би за някои учудващо, но не и за мен включването на Иван Костов за нагнетяване на обстановката за евентуално фалшифициране на вота.

Подробно съм описал подготовката  на кулминацията-деня за размисъл 11май в статията си „Операция Фалшификатори”.

Обяснимо е съучастието на партии и лидерите, които днес управляват, но за много хора остава необяснимо поведението на десни лидери и специално това на Иван Костов. За мен това не е учудващо. Защото целия замисъл и всички координирани усилия за организиране на февруарския метеж и всички последващи действия до изборите, подсказваха, че се готви да управлява една друга – широката анти ГЕРБ, която щеше да бъде наречена програмна коалиция за национално спасение и ако бяха влезли в парламента много вероятно в парламента щяха да си подадат ръце БСП, ДПС, ДСБ, ДГБ като „Атака” изобщо не е била част от финалния сценарий.

Това че Костов и Кунева не влязоха в парламента промени сценария и стана видна цялата престъпен замисъл, че с всички средства е трябвало да бъде наложен един силов режим, който да управлява с методите и средства на комунистическата партия и Държавна сигурност, с думите и декларациите на комунистическата партия от преди 20 години, с подкрепата на водещи офицери от Държавна сигурност, които не спират да обясняват по националните телевизии колко всичко това е прекрасно.


Прокуратурата също активно се намеси в предизборната обстановка.

– Прокуратурата беше съучастник в цялата тази акция по компрометиране. За съжаление с подобен тип недоказани обвинения не се стига далеч. Цялата тази налагана теза за фалшифицирането на изборите през месец май доби израз със специалните пресконференции в деня за размисъл на Станишев, Местан, Костов и Сидеров. Обвиненията обаче излязоха един кьофишек, защото до днес нито едно от тях не е доказано.

В момента живеем в огромна лъжа. Едно правителство е на власт, след изцяло лъжлива пропагандна кампания от партиите си по време на предизборните кампании говориха обратното на това, което днес правят. След това премина в изцяло фалшивата тревога в деня за размисъл, премина в това, че загубилите партии се обявиха за спечелили изборите и съставиха правителство.

Продължи в следващите действия, целящи да узаконят това, че лъжата и репресията ще станат норма оттук нататък в българския живот. И всичко това ние трябва да го преглътнем?! Да ни се покаже, че ако не е това ще дойде нещо страшно и ще се повтори някое от предишните управления.


Не започнаха ли противници на правителството на ГЕРБ да работят по такъв план, след референдума за АЕЦ Белене, който върна проекта в парламента за прекратяването му?

– Не, според мен сигналът беше даден, още когато правителството на Борисов декларира съгласие за руския проект ”Южен поток”, но едновременно с това призова за форсиране проекта „Набуко” в края на 2012 г.

Тогава започнаха и първите подмятания на придворните на БСП и ДС политолози за предсрочни избори. Тогава се прокраднаха и заканите на Станишев и Местан, че ако правителството не си отиде с мир може да отиде и по друг начин. Действително атаката срещу правителството започна след неуспешния референдум за Белене.

Но разделителната линия премина през АЕЦ Белене, отдаването на концесиите за нефт и газ в Черно море на големи западни компании, признаването на съпричастността на Хизбула в атентата в Сарафово! Точно когато бяха настъпени руските геополитически интереси започна и атаката и февруарския метеж.

 

 

Който не вярва, може да провери и по дати. Спомнете си какво каза бившият високопоставен офицер от КГБ Олег Гордиевски за геополитическата стратегия на Русия в бившите соцстрани, което беше припомнено на обществото през февруари 2013 г.

Това което ни се случва от края на януари (след проваления референдум) до сега е много по-страшно от обясненията на ужким  демократични политици и  политолози. Омръзна ми да слушам и либералните баснички на ”автентични”  борци със „статуквото”!

Но тук бих желал да се върна към сценария след изборите и към едно от най-потресаващите събитията през последния месец, което свали докрай маските. Това беше заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Това че  Волен Сидеров си позволи този гаменски недопустим тон беше скандално. Но по-големият скандал е ,че беше оставен съзнателно от лидерите на БСП и ДПС Станишев и Местан да провокира и провали съвета. Беше поощрен да неглижира ролята на президента, да очерни и единствената легитимна институция към този момент, именно българският държавен глава. Това, че неговите коалиционни партньори, които се правят, че не са такива – в лицето на лидерите БСП и ДПС Станишев и Местан  е равносилно на национално предателство! Това беше срам!

 

alt

 

Единственият, който стана и напусна заседанието с мотива, че този цирк не може да продължава така, беше Бойко Борисов. Другите не само, че мълчаха, но се и подхилкваха, като по този начин подкрепяха и поощряваха поведение на Волен Сидеров. Това обаче не беше всичко. Само няколко часа по-късно го възнаградиха за това, като го направиха шеф на Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика. Направиха го в същия ден с гласовете на мнозинството – БСП, ДПС! Това е един от най-ярките знаци на това докъде е стигнал упадъкът на тези, които в момента ни се представят за управляващи и за национално отговорни лидери!

Ако се върнем малко по-назад, през май и парламентарните избори, ще видим как тези същите лица се опитаха да спечелят вота с манипулация. Те не ги спечелиха, но с лъжа и тотални обвинения, които до момента изобщо не са потвърдени, успяха да преобърнат обществените нагласи, включително погазвайки правилата в деня за размисъл.

Наскоро в Европейския парламент се проведе дебат за положението в България, на който се постави въпроса за коалиционните отношения на управляващите с „Атака”. Гледах дебата и слушах изказванията на Слави Бинев и евродепутатите от ДПС Не можех да повярвам на ушите си слушайки изказването на евродепутата от БСП Маруся Любчева, която абсолютно превратно представяше ситуацията в България и набеди за всички злини ГЕРБ.

В повече обаче ми дойде изказването на Ивайло Калфин, който заяви, че Сидеров е ксенофоб и властта няма нищо общо с него. Това го каза представител на управляващите, на същата тази власт, която броени дни преди това удостои „ксенофоба” Сидеров с председателско място на Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика!

Демагогията на тези хора, безсрамието им е най-страшното нещо, което ние не трябва да търпим в момента! И младите хора не трябва да го търпят, защото ако го изтърпят това означава само едно – това сме си го заслужили, просто ни е съдено да живеем в този безумен посттоталитарен, посткомунистически, постсъветски режим и не трябва да се чудим, че скоро може да излезем от Европейския съюз.

Отново ще попитам: Имаме ли мъдрост и сила да спрем този зловещ сценарий?!

 

Като довод се чуха и обвинения и тук в България на БСП и ДПС, че „Атака” е подкрепяла ГЕРБ през първата година и половина от управлението му.

– Да, но удобно не се споменава кога, как, защо и

 
До кой момент?

– От първия ден на 41-то Народно събрание Синята коалиция (ДСБ на Иван Костов и СДС на Мартин Димитров), РЗС  и  "Атака"  заявиха твърда подкрепа на  правителството на Бойко Борисов, гласуваха за него и се кълняха да не допуснат никога БСП и ДПС да се върнат на власт. Аргументираха се , че подкрепят правителството, защото искат да се направи ново реформаторско , квалифицирано мнозинство, което да позволи стабилно управление , включително и промяна на конституцията. Спомняте ли си какво се случи след това?

 
Отдръпнаха се.

– След това една по една същите тези партии започнаха да оттеглят заявената от тях позиция на подкрепа към правителството. Водоразделът за подкрепата на „Атака” беше, когато съзнателно се потърси изкуствена ескалация на напрежението с обсаждането и ексцесиите на джамията „Баня башъ” в София. От този момент нататък, когато органите на реда се намесиха и предотвратиха тази провокация, „Атака” се обърна срещу правителството, а ГЕРБ не пожела повече подкрепата на Сидеровата партия след тази проява на ксенофобия и хулиганство в центъра на София.

Кажете ми как сега ви звучи клетвата на Волен Сидеров от 2009 г., че никога няма да допусне ново управление на БСП и ДПС? Клетва, изказвана и по време на предизборната му кампания за този парламент от Волен , който днес просто играе ролята на фронтмен и изпълнител на поръчките на проруските си съмишленици  Станишев и Местан.


Г-н Михайлов, сигурно обаче има хора, които ще опонират, че с казаното от вас, всъщност подкрепяте ГЕРБ. Какво бихте им отговорили?

– Вероятно ще има такива хора, които както и по време на предизборната кампания ме питаха „Ама ти защо подкрепяш ГЕРБ?”А дали аз не мога да кажа, че цялата антигерб риторика обслужи и обслужва февруарските превратаджии и докара на власт циничното мнозинство на Коалицията на Държавна сигурност. И дали това се правеше и прави само от наивност? Или от това, че не харесваш директния и понякога грубоват изказ на Бойко Борисов, но се прехласваш пред изтънчената циничност и мерзост на риториката Лютви Местан и добрия английски на Сергей Станишев?

Или се правеше абсолютно съзнателно от някои  „автентично десни” лидери умело прикривайки съучастничеството си в този сценарий  зад популистка фразеология галеща ушите на наивниците?!  

Позицията ми по време на цялата предизборна кампания беше насочена към недопускането до реализация на този план. И днес, когато смятам, че случващото се в момента е  резултат на стореното преди изборите се намират гласове, които ни плашат с ГЕРБ. И ползвайки тази заплаха са готови да удължат престъпното поведение на парламентарното мнозинство и правителството с минимум година.

Не приемам този цинизъм! Трябва да има бързи  нови избори, а на тях хората да гласуват кой за когото иска.

В момента онзи, който ми каже, че аз защитавам ГЕРБ, бих искал да го попитам нима на него му харесва това, че Делян Пеевски беше издигнат за шеф на българското контраразузнаване и, че това ще бъде човекът, който трябва да общува с чуждите специални служби? Нима одобрява това, само и само за да не спечели ГЕРБ? Искате да ми кажете, че реабилитацията на сътрудниците на комунистическите служби в МВнР е много положителна стъпка и вие сте готови да я преглътнете, за да не дойде правителство на ГЕРБ, което отзова посланиците агенти на ДС и РУМНО и провеждаше про европейска и про атлантическа политика в това отношение?

Искате да ми кажете, че е по-добре сега в МВР да е служителят на СИК Иван Иванов като зам.-министър, който трябва да се бори с организираната престъпност, ”Килърите”,”Наглите” и „Октопода” вместо комисар Калин Георгиев и Цветан Цветанов?

Всеки, който иска да ми каже, че е по-добре София да се управлява от агента на Шесто управление на ДС Росен Малинов, назначен от Орешарски за областен управител на столицата отколкото Йорданка Фандъкова, всъщност обслужва интересите на бившите комунисти.

 

alt

 

Цялата тази кампания е нечистоплътна…

Не може да ми се каже, че е по-добре за постоянен секретар на МВнР да бъде назначен агентът на Първо и Второ главно управление на ДС Георги Димитров, който предишният министър на външните работи Николай Младенов отзова като посланик в Белград заради агентурното му минало.

Тук по-страшният въпрос, е защо така наречените „автентични десни” мълчат и съзнателно стават съучастници на целия този изкривен процес, който отново ни връща в изходна позиция от преди 1989 г.? Защото това, което сега се случва има много по-далечен замисъл и цели, с много по-далечни последствия отколкото ние в момента ги виждаме от вътрешна гледна точка.

 
Какви според вас биха могли да бъдат последиците за България в по-далечна перспектива?

– Смятам, че всичко това, което се представя като грешки на днешните управляващи, са всъщност абсолютно съзнателни ходове, целящи едно единствено нещо – България да бъде откъсната от Европейския съюз и да бъде подчинена на руските интереси.

Защото назначението на Делян Пеевски във вътрешен план може да буди отвращение за това, че един груб с примитивен говор човек е предложен и избран на такава позиция, но според мен това е съзнателен знак от кукловодите, насочен по-скоро навън. Назначението му беше демонстрация към западните партньори на България, с която се казваше: „Ето с такъв човек ще контактувате, на него трябва да се доверите, с него обменяйте секретна информация за ситуацията на Балканите и в Близкия Изток и от българската страна той ще бъде координиращата фигура, с която ще работите”.

 

alt

 

Реабилитацията на агентите в дипломацията също е знак, който не се изчерпва само с факта, че на определени постове възстановиха на службичка свои хора. Това отново е знак с външнополитическо измерение. Ако се опитаме да погледнем с очите на западните дипломати, на нашите партньори в Европейския съюз и НАТО  всяко едно такова назначение ще разчетем, че това са серия от  показни шамари в лицето на европейските ни и евроатлантически партньори.

Едно след друго, всички тези действия са послания навън. С тях днешните управляващи казват, че  оттук нататък ако европейските и северноатлантически партньори желаят да общуват с България ще го правят с тези хора, такава политика ще е политиката, която България вече ще следва. И тук основното послание е следното: „Ние правим всичко, за да ни нямате доверие. Правим всичко това, за да изострим обстановката в страната и да управляваме силово”.

Имаше две симптоматични точки в дневния ред на Народното събрание през последните дни, които бяха предавани пряко по БНТ и БНР, но не намериха никакво отражение в другите медии.


Кои са те?

– Първото беше в деня на прегласуване на решението за Пеевски и за освобождаването му, когато Партията си поправи грешката, за която преди това Станишев беше казал, че ако не бъде избран Пеевски правителството ще падне. Правителството както виждаме си стои, защото за Станишев думите, честта и достойнството нямат никакво значение. Както и за цялата идеология на бившите комунисти, които с всичките си действия през историята потъпкват тези ценности.

Въпросното решение беше по доклад от министъра на отбраната Аангел Найденов за това, че в българските териториални води трябва да се допусне руски военен кораб да акостира на военно-ремонтното пристанище на „Терем” в периода от 1 юли до месец септември 2013 г.

Това добър външнополитически знак ли е с оглед напрежението в Сирия и Близкия изток, да приемем точно в този момент руски военен кораб?

Второто решение е отказът на Народното събрание да приеме доклада за състоянието на въоръжените сили през 2012 г. Основно документът е изготвен от правителството на ГЕРБ и е довършен по време на служебния парламент. Обсъждането на този доклад по предложение на „Атака” беше  предавано пряко по БНТ и БНР. Целта беше да се дискредитира българската армия, защото от самото начало стана ясно, че управляващите не приемат изводите в доклада и го връщат на Министерството на отбраната.

Но не спряха дотук. Предизвика се дискусия, в която се включиха депутати от БСП, ДПС и „Атака”. Включи се и министърът на отбраната Ангел Найденов. А председателят на Комисията по национална сигурност Атанас Мерджанов с наслада изброяваше бойните единици на въоръжение в  българската армия – самолет по самолет, хеликоптери, кораби. Съобщаваше бройките, моделите и видовете системи…Поясняваше кой и защо не може да лети, движи или плава! Съвсем целенасочено и безнаказано, скрит зад депутатския си имунитет издаваше държавна и военна тайна! Депутати и от Атака, ДПС и БСП допълваха на всеослушание пред микрофоните на БНР и камерите на БНТ и пояснявах на приятели и неприятели, че българската армия не може да защити националния суверенитет и да изпълнява пълноценно съюзническите си задължения.

Не можах да повярвам, че всичките те вкупом и с наслада извършваха ритуално  поругаване на българската войска и то с пълното съзнание и знание, че всичко това  директно, повтарям по предложение на „Атака”, се предаваше  по БНТ и БНР. Не си спомням друго подобно дискредитиране на състоянието на въоръжените сили на България! Не вярвах наистина, че това се случва! Посланието беше, че едва ли не българската армия е разоръжена, всяка една от констатациите, която беше хвърлена като вина на предните правителства, беше придружена с ухажване на военнослужещите с обещания, че заплатите им ще бъдат увеличени, че ще имат подобрени социални придобивки, с обещания, че ще бъде намалена пенсионната възраст на военнослужещите.

Приемам това като част от бъдещия сценарий за налагане на някакъв тип извънредно положение, при което ще се разчита и на армията. Случилото се е и демонстрация към нашите партньори и обратно към онези, които не са ни партньори, че българската армия в момента и България като цяло не е готова за участие в съюзнически операции и не трябва да участва, нито е готова да се противопостави на евентуална заплаха.

Дискусията завърши с призива на депутата от БСП о.р. полковник Минчо Минчев България да напусне и  НАТО и Европейския съюз защото по думите му „..Видя се ,че нито Европа ще ни храни, нито НАТО ще ни брани!!!”


Минчо Минчев е  лидер на партията „Нова зора”, който беше разкрит като агент на Шесто управление на ДС и е един от 5-те депутати, които БСП успя да вкара в този парламент.

– Вие го казвате, но това потвърждава опасенията ми. Цялата тази поредица от събития не ме кара да бъда изпълнен с оптимистични мисли. Ако този път българските граждани бъдат излъгани, ако този зловещ сценарий успее, ще съжалявам, че съм част от народа си.

Ще съжалявам, че съм бил част от промените преди 23 години... Ще съжалявам, че съм  подкрепял някои от „лидерите” на т. нар. дясно да стигнат върховете на властта...

Защото те в момента с цялото си поведение съучастват на БСП, ДПС и „Атака”, и стоящите зад тях руски интереси,  страната ни да бъде върната там, от където с много труд, след половинвековно заточение излязохме и направихме цивилизационния си избор.

И повярвахме, че сме станали отново, този път необратимо част от Европа и свободния свят!


СЛЕДВА: За политическите грешки и предателствата на СДС.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов