|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Тоз който ни освободи, той ще ни зароби” пред паметника на окупатора ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Февруари 2013 19:55

alt
Активисти на Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия в София поднесоха днес венец пред монумента, издигнат от БКП в почит към армията, окупирала Царство България на 8 септември 1944 г.

Венецът обаче носи недвусмисления надпис: „Тоз, който ни освободи, той ще и да ни пороби”. Твърди се, че това е израз на Апостола Васил Левски в оставено от него предсмъртно писмо, оригиналът на който не е публикуван, но не това е най-важното.  Символиката на този израз до голяма степен олицетворява съдбата на България след съветската окупация през септември 1944 г.

Инициативата на гражданите за демонтиране на паметника на окупатора неслучайно съвпада с датата 23 февруари. На нея навремето СССР чества Деня на Съветската армия, а днес Русия го е заменила с Деня на защитника на Отечеството.

Венци пред паметника на съветската армия тази година са поставени от руското посолство в София, от посолството на Беларус, от различни българо-съветски дружества.

Интересно е, че венец е поднесен дори от компанията „Южен поток България” АД, учредена през декември 2010 г., за да изгражда на българска територия стратегическия за Москва газов тръбопровод „Южен поток”, свързващ Русия с Италия.

В акционерното дружество акционери са „Български енергиен холдинг” ЕАД и ОАО Газпром и при съотношение на дяловете в компанията 50:50 процента. Изпълнителен директор на „Южен поток България” АД е Георги Гегов, назначен на поста при енергийния министър Трайчо Трайков в правителството на Бойко Борисов. 36-годишният Гегов е завършил УНСС като магистър по „Право”, както и „Стратегическо икономическо развитие на енергийния пазар” в Холандия. Син е на дългогодишния изпълнителен директор на „Булгаргаз” Красимир Гегов (септември 1997 г. – март 2007 г.). Самият Георги Гегов е бил
член на съвета на директорите на „Булгаргаз” и член на борда на „Булгартрансгаз”. До декември 2011 г. той е член и на съвета на директорите на общинската фирма „Софийски имоти”.

 

alt

За разлика от уличните протести, инициативата на гражданите против паметника на съветската армия не се радва на медиен интерес. Интересно е защо сега, когато хората питат с право защо са им толкова високи сметките за електроенергия много малко експерти говорят за енергийната зависимост на България от Русия и плахите и провалени опити на държавата да осъществи политика за енергийна независимост.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов