|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Архивът за българското присъствие на Антарктида става публичен ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 10 Декември 2012 19:39

Българският антарктически институт (БАИ) предаде на Държавна агенция „Архиви" (ДАА) важни архивни документи за 25-годишното присъствие на страната в Антарктида.

Предаването беше оповестено днес на официална церемония от председателя на държавните архиви доц. Мартин Иванов и проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

БАИ предава своя архив за 25-годишната си дейност, като архивните документи отразяват цялостната българска дейност в Антарктида. Сред тях са:
Антарктическият договор от 2 февруари 1959 г.; документите за приемане на България в международни организации, координиращи дейността на човечеството в Антарктика; снимков и видео материал за дейността на България в Антарктика; договори с други държави; публикации в средствата за масова информация и отразяващи дейността на страната ни в Антарктика; списък на участниците в експедициите и други.

.

 

„Тези документи ще бъдат отворени за всеки, който иска да ги прочете”, каза още проф. Пимпирев. По думите му сред най-интересните документи са личните дневници на участници в различните експедиции през години. Според Пимпирев съхранението на документите в ДАА е важно, тъй като то гарантира, че важни доказателства за историята на българското присъствие на Южния континент няма да изчезнат по бюро и чекмеджета.

Той посочи, че се надява българските полярни научни изследвания да попаднат в стратегията на научните изследвания на България до 2020 година, както е направено в Европейския съюз и всички европейски държави. „Българските проекти се броят на пръсти, тъй като няма финансиране”, каза още Пимпирев.

„Тема „България на Антарктида в архивите” ще придобие публичност чрез няколко инициативи на Държавна агенция „Архиви”, съобщи нейният председател Мартин Иванов. През пролетта на следващата година ще бъде организирана изложба на моста зад НДК, където ще бъдат изложени архивни снимки от експедициите на българските антрактици. В специален сайт през 2014 г. ще бъдат публикувани най-важните документи, снимков и видео материал.

В деня на предаването на архивите на БАИ в държавните архиви от България потегли втората група на 21-та Българска антарктическа експедиция за базата ни на остров Ливингстън.

Досега България е организирала 21 национални експедиции на Южния континент. Българските научни изследвания в областта на науките за Земята, екологията, климатичните промени, биологията и медицината са значим принос в световната наука. През 2013 г. ще се навършат 25 години от първата българска експедиция на Антарктида.


 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов