|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Познатата и непозната София ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Ноември 2012 20:23

Председателят на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов откри тази вечер изложбата „София – позната и непозната“. Експозицията е юбилейна за Държавния архив – София, който отбелязва 60 години от създаването си.

В изложбената зала на агенцията на  ул. „Московска“ 5 в столицата са представени „познати“ и „непознати“ документи, снимки и скици за емблематични сгради, институции и личности, свързани с историята на столичния град.

За първи път пред се показват план-скици на арх. Никола Лазаров, подготвени за строежа на Военно-исторически музей, който е трябвало да бъде издигнат в Борисовата градина. Може да бъде видян и плана на главната фасада на пивоварна фабрика „Братя Прошекови“, която до разрушаването й през 2005 г. се издига близо до Орлов мост, построен също от братята Богдан и Георги (Иржи) Прошек. .

В изложбата са включени юбилейна и летописна книги на Първа Софийска мъжка гимназия, в които е отбелязано: „Софийската класическа гимназия е отворена на 7 януари 1879 г. при управлението на Императорски Всерусийския комисар княз Дондуков и при управляващия отдела на народното просвещение и духовните дела професор Марин Дринов".  В гимназията, създадена непосредствено след Освобождението, учи и цар Борис ІІІ, а част от нейните учители формират преподавателския състав на първото българско висше училище – Софийския университет.

Сред експонатите се отличават документите, изработени върху кожа, написани на османотурски език през 1645 г. по повод на спорните мери между селата Лопян и Брусен, които са най-старите писмени свидетелства, съхранявани в архива.

След документите може да бъде видян и планът за Централна гара, който е предвиждал тя да бъде на бул. „Дондуков”, но не се е стигнало до реализирането му. Друга архивна ценност е оригинален документ на БРЦК.

Като институция, пазител на паметта на столицата на България, Държавен архив – София е приемник на Общинския музей и библиотека с исторически архив, основани с Разпоредба на столичния кмет ген. Владимир Вазов от 22 октомври 1928 г. През 1951 г. архивът се реорганизира в Софийски градски и окръжен държавен архив, като архивните фондове се разпределят между него и новосъздадените Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на НРБ, Централен партиен архив при ЦК на БКП и Архивния институт при БАН. Колекциите от снимки и картини, свързани с историята на София остават в Музея за история на София.

Архивът започва да функционира през юли 1952 г. като орган за управление на Държавния архивен фонд на територията на София и бившия Софийски окръг. От 1961 г. е на административно подчинение на Софийски градски народен съвет. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при Министерския съвет (днес Държавна агенция „Архиви“).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов