|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Германия публикуваха документи на ЩАЗИ в интернет ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Мартин Г. Иванов   
Събота, 07 Юли 2012 18:07

Изследователският център на федералната служба на Германия отговорна за документте на ЩАЗИ, пусна документи хвърлящи светлина върху сътрудничеството между източногерманските и съветските тайни служби.

Става въпрос за около 30 документа - договори и протоколи от съвместни работни срещи, информира федералната служба за архивите на ЩАЗИ.

Инициативата е част от проекта History and Public Policy Project des Woodrow Wilson Center in Washington, който има за цел осветляване на архивите на тайните служби на бившите комунистически режими в Източна и Централна Европа.

Чрез публикуването на тези документи се цели да се покаже, какви следи е оставило КГБ върху „братските програми” на тайните служби на останалите страни в Източния блок.

.

Освен това в мрежата вече са достъпни и 50  основополагащи документа разкриващи работата на източногерманската тайна полиция.  Тази част от документалната сбирка включва архивни еденици обхващащи хронологично периода 1950-1989 г., които разкриват как е било изградено ЩАЗИ и какви са били структурните промени в тайните служби, как са функционирали и какви задачи са изпълнявали.

Сред публикуваните документи е и закона регламентиращ образуването на ЩАЗИ. Очаква се интернет колекцията от документи на ЩАЗИ да се обновява непрекъснато, и това да допринесе за по-лесен достъп на хората до архивите.

 

Информацията е препечатана от блога на Мартин Г. Иванов (marto1602.blogspot.com).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов