|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавните архиви дават достъп на Уикипедия до съкровищата на националната памет ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Вторник, 13 Март 2012 17:19

Държавна агенция „Архиви” (ДАА) дава свободен достъп до всичките документи и дигитални образи на Уикипедия. Това обяви председателят на държавните архиви Мартин Иванов на пресконференция. Той е подписал договор за сътрудничество с представители на Уикипедия за България.

По този начин ДАА става първата официална институция в България, която започва партньорство с Уикипедия. Българските държавни архиви са петите в света след САЩ, Великобритания, Норвегия и Холандия, които публикуват данни в Уикипедия. За сътрудничеството е информиран създателят на Уикипедия Джими Уейлс.

„За нас е много важно младото поколение, което никога не е влизало в нашите прашни читални, да разбере, че най-важните свидетелства за нашата история се съхраняват именно тук и да може да достига до тях много по-лесно”, заяви Мартин Иванов. По думите му архивите вече няма да бъдат само по старите и празни стелажи, а ще станат част от дигиталния ХХІ век. .

Той даде пример със статията в Уикипедия за ген. Георги Вазов, участвал в няколко войни и известен повече като брат на Иван Вазов. Статията съдържа подробна информация обаче липсва снимка на ген. Вазов. Със съдействието на военния архив във Велико Търново е получена и актуализирана снимка на генерал Вазов, която вече е допълнена към информацията за него в Уикепедия.

Попълването на българската Уикипедия с факти и дигитални образи от държавните архиви ще бъде двустранен процес. От една страна представителите на Уикипедия ще посочват конкретни теми, а от друга ДАА ще предлага интересни теми от миналото.

Така например от Уикипедия са заявили вече интерес към въпроси, свързани с Македония, а също така и Балканските войни, чиято 100-годишнина ще се чества през 2012 г.

„Освен политическата история, освен политическите личности, надяваме се да можем да обогатим страниците в Уикипедия и по различни други теми като културна история, при нас, например, са фондовете на Народния театър, Народната опера, също така историята на спорта – фондовете на два от най-големите футболни клубове на „Левски” и ЦСКА се съхраняват при нас и не са използвани”, посочи председателят на ДАА.

„ Заедно с Държавния архив ние имаме обща мисия и това е националната памет, а нейното опазване не е спонтанен процес. Тя не може да бъде поддържана будно от само себе си, това е въпрос на общо усилие, което ние сме готови да направим”, заяви Илиана Славова, представител на Уикипедия в България.

Държавните архиви разполагат с документи, които са над 100 линейни километри и близо 100 000 дигитални образи и снимки.

От ДАА ще бъдат публикувани в Уикипедия само документи и снимки с напълно изяснени авторски права. За обогатяването на българската Уикипедия ще се грижат безвъзмездно петима от българските уикипедианти.

Както сайтът Държавна сигурност.com съобщи от 2011 г. ДАА стартира проект за дигитализиране на архивите и тяхното качване в интернет. В момента се обработват решенията на Политбюро на ЦК на БКП. Предстои дигитализирането и на полицейски досиета на различни личности в миналото като Никола Вапцаров, Тодор Живков и др.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов