|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини: 200 години от рождението на Раковски ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 15 Април 2021 13:13

alt

 

От 13 април 2021 г. в Галерия на открито в градината на Народен театър „Иван Вазов“  е експонирана изложбата „Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини“, посветена на 200-годишнината от рождението на идеолога на българското национално-освободително движение Георги Стойков Раковски (1821–1867).

Тя е организирана от Държавна агенция „Архиви“ в партньорство с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и с финансовата подкрепа на Столична община.

Показаните документи са подбрани от Централния държавен архив, държавните архиви в страната и Българския исторически архив на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В тях се представят животът и делото на Георги Раковски като революционер, поет, публицист, енциклопедист, филолог и идеолог на българското национално-освободително движение.

Посетителите на експозицията ще могат да се запознаят с негови ръкописи, биографични бележки, публицистично наследство, кореспонденция, снимки, гравюри и други архивни документи.

Заглавието на изложбата е цитат на самия Георги Раковски от неговото „Житие“ и е своеобразен ключ за разбиране на неговото богато идейно и творческо наследство. Акценти са любопитни случки от бележника на Раковски като войвода, плановете му за освобождение на Българите, редки фотографии и други.

 Експозицията може да бъде видяна до 25 април 2021 г.

В електронен вид тя може да бъде разгледана и на сайта на  Държавна агенция „Архиви“, където е публикувана (виж изложбата – ТУК).

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов