|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пазителите на националната памет честват 60 години ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 10 Октомври 2011 17:27

Пазителите на националната памет – държавните архиви – честват 60 години. На 10 октомври 1951 г. Президиумът на Народното събрание издава Указ № 515 – първият цялостен законодателен акт, определящ основните принципи за държавно организиране на архивното дело. На същата дата всяка година колегията чества своя  професионален празник – Денят на архивиста.

Държавна агенция „Архиви” (ДАА) отбеляза годишнината с тържествена сесия в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, която беше уважена от настоящи и бивши служители на агенцията, както и гости на празника.

В централната сграда на държавните архиви на ул. „Московска” 5 по-късно беше открита изложба под мотото „Памет за бъдещето”. На нея са изложени най-важните свидетелства на националната памет на България – от Търновската конституция до Манифестът на Независимостта от 1908 г., които се пазят в държавните архиви. .

„Голямото предизвикателство пред държавните архиви е да следва пътя започнат от Европейската комисия за дигитализиране на архивните съкровища”, заяви председателят на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов.

Той обяви, че в България началото е поставено с дигитализацията на решенията на Политбюро на ЦК на БКП (около 50 000 страници). Те първи ще бъдат качени от ДАА на интернет страницата на агенцията. След това ще се появят списъците на загиналите за България войни по време на войните.

Мартин Иванов определи служителите на агенцията, като „пазители на златния ключ на паметта на държавата и обществото” и ги поздрави за празника.

Поздравления към аудиторията отправиха ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев, директорът на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” Боряна Христова, а бившият председател на ДАА Боряна Бужашка, която в момента е съветник на президента Георги Първанов, прочете от негово име приветствие към архивистите.

Поздравления към колегите отправи и бившия председател на държавните архиви Дойно Дойнов. Освен него празникът беше уважен и от предишните ръководители на архивите Панто Колев, Атанас Атанасов, проф. Георги Бакалов, както и бившият вицепремиер и министър на образованието и науката Васелин Методиев, също рабитил в държавните архиви.

Тържественото честване на 60-годишнина завърши с връчване на почетни значи на Държавна агенция „Архиви” и грамоти за принос към дейността на агенцията.

В изложбената зала на държавните архиви на ул. „Московска” 5 в столицата гражданите могат да се докоснат до: Лондонски мирен договор (17 май 1913 г.), Букурещки мирен договор (28 юли 1913 г.), Ньойски мирен договор (27 ноември 1919 г.), Тристранен пакт (1 март 1940 г.), Крайовски договор (7 септември 1940 г.); Султанска грамота за определяне границите на Българската екзархия; Попгладичовския препис на Паисиевата история, дневника на Иван Кършовски, главен писар на четата на Панайот Хитов; писма на Васил Левски и Любен Каравелов; Масонската грамота на Захари Стоянов, издадена от Върховния съвет на Обединената източна португалска ложа; наградите на Симеон Радев; старопечатни български, западни и еврейски книги; както и много архивни снимки на български държавници и общественици.

Амбицията на ръководството на Държавна агенция „Архиви” е част от експозицията да намери място в реконструиращия се Национален музей за изобразително изкуство, определен от министъра на културата Вежди Рашидов като „Българския Лувър”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов