|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна агенция „Архиви” лансира идея за музей на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Вторник, 27 Септември 2011 16:34

Броени дни след официалното отваряне на злополучно наименувания от Министерството на културата Музей на социалистическо (тоталитарно) изкуство Държавна агенция „Архиви” обяви проект за създаване на Музей на Държавна сигурност.

На пресконференция председателят на ДАА Мартин Иванов лансира идеята. Държавните архиви се намират на ул. „Московска” 5 в столицата, а подземията на сградата са използвани от комунистическата власт  за репресии. Според справката, изнесена от ДАА, веднага след 9 септември 1944 г. там се е помещавало Столичното управление на МВР, а в периода 1967-1972 г. е дадена за ползване от Комитета за Държавна сигурност. По-късно сградата е прехвърлена на Централния комитет на БКП, който я стопанисва до началото 90-те години (в последните години на комунизма на „Московска” 5 се помещава отдел „Деловодство” на ЦК на БКП).

„Целта на разгласяването на идеята е чрез медиите да се обърнем към хората, които са преминали през изтезанията на ДС, да споделят преживяното и то да стане част от бъдещата музейна експозиция”, заяви Мартин Иванов.

Той обаче подчерта, че на този етап не може да даде ясен отговор кога ще бъде създаден музея и какви средства са необходими за него. По думите му до една година проектът би било хубаво да се реализира. .

За осъществяване на идеята председателят на ДАА е привлякъл екип от четирима души, които са работили по подобни теми – писателят Георги Господинов, журналистката Диана Иванова, Весела Ножарова и Юрий Вълковски.

„Това няма да бъде нито музей на терора, нито музей на възхвалата, а музей, който ще се опита да обрисува истината за ДС, такава, каквато е била на модерен и автентичен език, който липсва”, обясни Диана Иванова идеята.

Председателят на Съюз „Истина” Стоян Райчевски обаче заяви, че подобен музей би следвало да акцентира именно върху жертвите на Държавна сигурност, а не да е свързан с историята за нея като репресивна институция, използвана от БКП.

На въпрос на сайта Държавна сигурност.com дали за реализирането на тази идея е потърсено сътрудничество с комисията по досиета и Съюза на репресираните Мартин Иванов отговори, че не знае какви са намеренията на комисията по досиетата, а с репресираните предстои да влязат в контакт.

„От вас чувам за тази идея”, заяви ред Държавна сигурност.com председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Според него с идеята за създаването на подобен музей се прибързва.

Освен подземията с килиите на „Московска” 5 от ДАА предвиждат чрез интернет платформа да се отбележи и свърже в обща карта други ключови места в София, носещи памет за ДС. Държавните архиви се обръщат към всички, които биха могли да разкажат или да предоставят данни за подпомагане на проекта да изпращат информация на адрес – museumDS@archives.government.bg.

 

Коментари 

 
0 #5 svetlan 2011-10-03 03:56
За голямо съжаление,Бълга рия не може да бъде декомунизирана, поради елементарната причина,че тя е твърдо комунистическа държава-властите,парите ,икономиката и медиите се управляват от комунистическат а върхушка,която не дава никакви признаци,че се отказва от лостовете на властта и държавните-народни богатства. Надеждите за декомунизиране на страната са напълно безпочвени и нереализируеми. Комунистите са предвидили нещата поне с няколко дестилетия напред. Някой комунист да е отхвърлил позицията на комунистическат а партия,че НАТО е империластическ а организация?
 
 
+3 #4 Kuranov 2011-09-30 09:46
Декомунизация,б ългарска култура,ДС,ОФ и т.н.-кой управлява българската култура?Пенчо Кубадински и Петър Данаилов,двама висши партийни функционери, виновни за разрушаване на паметници на изкуството и културата, в Русе.
Църквата"Всях Светих" и уникалните рисунки в сградата на Застрахователно д-во "България",в което след 1944г.се настанява Народната милиция.Уникалните рисувани тавани ,от италиянския живописец Джовани Пигор са покрити с боя,тъй като са буржоазни приумици и дразнят очите на другарите.
Потомците на тези другари -Диана Данаилова,работ и от 25г,в международния отдел на Министерство на културата,Ваня Кубадинска завежда културния отдел в "Гьоте"институт.Те вероятно не са сътрудници на ДС,но за каква декомунизация можем да говорим.Много бих искал журналистите да не са толкова услужливи,когат о интервюират членовете на тези семейства.Някъде прочетох интервю с внучката на Пенчо Кубадински,журн алистката я пита какво отражение в живота й има именития й дядо.Защо не я попита-когато дядо ви беше секретар на БКП в Русе,беше съборена една от най красивите църкви в България,какво казва баща ви ,който е архитект?
 
 
0 #3 Kuranov 2011-09-29 08:51
Уважаеми г-н Христов,публику вайки факти за ДС,дали сте попадали връзки с ОФ(Отечествен фронт),защото репресии са извършвани и чрез тази организация.След 1944г.,поради недостиг на хранителни продукти се въвежда купонна система.Получаването на продукти е ставало с бележка от ОФ,отказвани са бележки на "неблагонадежни",така на глад са обричани хиляди семейства.Бележка за благонадежност от ОФ е давана на висшите учебни заведения,т.е.млади хора са лишавани от образование по неясни критерии.Хиляди са репресираните младежи и девойки ,на които е отказана такава бележка,а в същото време хиляди"благонадежни"са приемани в РАБФАГ без изпити и са завършвали съкратен курс на висше образование.
 
 
+2 #2 svetlan 2011-09-27 19:35
не може нищо да се направи,докато комунистите не бъдат отстранени от власт,най-важните архиви ги държат секретни и едва ли ще ги разсекретят. Има силни съмнения,че сегашните активисти за откриването на подобни музеи действат скрито под указанията на комунистическат а клика. Налице е музей,уж с антикомунистиче ска насоченост,а той излезе с прокомунистичес ка. Окрива се нещо,което търябва да заклеймява,а се оказа,че възхвалява. Идва един голям комунистически функционер на откритието,песн и и танци и всичко това върху паметта на жертвите на комунистически режим. Няма по-важни от архивите за Вапцаров. Зашо не ги отварят тези мерзавци,а ни карат да гледаме скулптури на комунистически диктатори и убийци. И народът тъпеее ли тъпее. като е имало 'социалистическо ' изкуство,оперно то изкуство и то ли е било "социалистическо ". Имаще и 'социлаистически спорт'. Оперните певци "социалистически " ли певци бяха,спортистит е също ли бяха "социалистически ".Георги Парцалев "социалистически " ли артист беше. Гамени такива,все още продължават да побъркват хората. Има ли вероятност този сайт да се застъпи за разсекретяване на архивите от двата съдебни процеса срешу комунистическит е терористи от юни-юли 1942г.?????????
 
 
0 #1 Kuranov 2011-09-27 17:15
Съжалявам,че трябва да кажа на г-н Евтимов,че се закъснява с тази идея.Всеки ден е важен,защото очевидците намаляват,хорат а,които могат да разкажат от първо лице са на доста години,техните потомци дори да искат, не винаги са добре информирани,за да представят ясня картина за събитията от тези години.Така хората ще могат да предадат вещи,писма,сним ки на репресирани,уби ти и безследно изчезнали,повик ани за малка справка.Самият аз не изкам отмъщение,а само да се знае истината и българите да станат по мъдри,младите,в кл. и потомците на палачите, да не повтарят грешките на предишните поколения и нека имат по добър живот.Нека да градят своето щастие,а не като нас само да оцеляват.На добър час!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов