|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна агенция „Архиви” лансира идея за музей на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Вторник, 27 Септември 2011 16:34

Броени дни след официалното отваряне на злополучно наименувания от Министерството на културата Музей на социалистическо (тоталитарно) изкуство Държавна агенция „Архиви” обяви проект за създаване на Музей на Държавна сигурност.

На пресконференция председателят на ДАА Мартин Иванов лансира идеята. Държавните архиви се намират на ул. „Московска” 5 в столицата, а подземията на сградата са използвани от комунистическата власт  за репресии. Според справката, изнесена от ДАА, веднага след 9 септември 1944 г. там се е помещавало Столичното управление на МВР, а в периода 1967-1972 г. е дадена за ползване от Комитета за Държавна сигурност. По-късно сградата е прехвърлена на Централния комитет на БКП, който я стопанисва до началото 90-те години (в последните години на комунизма на „Московска” 5 се помещава отдел „Деловодство” на ЦК на БКП).

„Целта на разгласяването на идеята е чрез медиите да се обърнем към хората, които са преминали през изтезанията на ДС, да споделят преживяното и то да стане част от бъдещата музейна експозиция”, заяви Мартин Иванов.

Той обаче подчерта, че на този етап не може да даде ясен отговор кога ще бъде създаден музея и какви средства са необходими за него. По думите му до една година проектът би било хубаво да се реализира. .

За осъществяване на идеята председателят на ДАА е привлякъл екип от четирима души, които са работили по подобни теми – писателят Георги Господинов, журналистката Диана Иванова, Весела Ножарова и Юрий Вълковски.

„Това няма да бъде нито музей на терора, нито музей на възхвалата, а музей, който ще се опита да обрисува истината за ДС, такава, каквато е била на модерен и автентичен език, който липсва”, обясни Диана Иванова идеята.

Председателят на Съюз „Истина” Стоян Райчевски обаче заяви, че подобен музей би следвало да акцентира именно върху жертвите на Държавна сигурност, а не да е свързан с историята за нея като репресивна институция, използвана от БКП.

На въпрос на сайта Държавна сигурност.com дали за реализирането на тази идея е потърсено сътрудничество с комисията по досиета и Съюза на репресираните Мартин Иванов отговори, че не знае какви са намеренията на комисията по досиетата, а с репресираните предстои да влязат в контакт.

„От вас чувам за тази идея”, заяви ред Държавна сигурност.com председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Според него с идеята за създаването на подобен музей се прибързва.

Освен подземията с килиите на „Московска” 5 от ДАА предвиждат чрез интернет платформа да се отбележи и свърже в обща карта други ключови места в София, носещи памет за ДС. Държавните архиви се обръщат към всички, които биха могли да разкажат или да предоставят данни за подпомагане на проекта да изпращат информация на адрес – museumDS@archives.government.bg.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов