|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавният архив издаде втори сборник за въоръжената съпротива срещу комунизма – горяните ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Петък, 16 Септември 2011 18:50

Премиерата на 2 том на документалния сборник „Горяните” (1949-1956) се състоя днес в Държавна агенция „Архиви” (ДАА) в столицата.

Тя беше открита от председателя на ДАА Мартин Иванов и на нея присъстваха бивши и настоящи депутати, репресирани от комунистическия режим, общественици, изследователи и журналисти.

Сборникът е събрал в 630 страници 172 документа от периода 1949-1956 г., които разкриват истината за най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунизма в Източния блок – тази на Горянското движение в България срещу режима на БКП.

В изданието са включени непубликувани свидетелства за съпротивата срещу наложения в България след 1944 г. социален и политически модел на управление – доклади, рапорти и справки на сътрудници на Държавна сигурност, протоколи от разпити на задържаните, текстове от следствени и съдебни дела, съхранявани в архива на МВР, Държавния военноисторически архив и Централния държавен архив.

Документите съдържат сведения за размаха на горянското движение, за неговия характер, програмни цели, въоръжение и тактика. .

В изданието тематично са представени прояви на недоволство сред българското население от действията на правителството след 1949 г.; данни за нелегалните организации и горянски групи в Пазарджишко, Ямболско, Старозагорско, Сливенско, Поповско, Русенско, Пловдивско, Казанлъшко и Самоковско; свидетелства за съществуването на малки нелегални въоръжени групи и самостоятелно действащи горяни; материали за ликвидирането на нелегалната горянска съпротива.

По думите на Нели Грозева от ДАА, архивните материали разкриват не само голямата подкрепа, която горяните са имали в обществото, но и огромния репресивен апарат, създаден от Държавна сигурност за ликвидирането на движението.

„Светът знае за бунтовете в ГДР през 1953 г., за унгарската революция през 1956 г., за Пражката пролет през 1980 г. и за полската съпротива на „Солидарност” срещу комунизма, но нищо не знае за българското горянско движение”, отбеляза Грозева.

Целта на сборника е именно да се популяризира в българското общество и извън пределите на страната една от най-ярките съпротиви срещу комунизма в България.

Председателят на ДАА Мартин Иванов подчерта, че сборникът се издава с подкрепата на починалия в края на юли тази година Дими Паница.

Амбицията на Държавна агенция „Архиви” е документите за горяните да бъдат качени в интернет, за да може да достигнат до повече хора и до по-младите поколения.

Паралелно с премиерата на 2 том на сборника в изложбената зала на ДАА на ул. „Московска” 5 в столицата беше открита и изложба "Лицата на Горянското движение" - портрети, нарисувани от художника и бивш лагерист от Белене Костадин Събев. Изложбата вече е била в Кюстендил, Благоевград, Перник, Сливен, Стара Загора и в Нов български университет в София.

 

Очаквайте в сайта Държавна сигурност.com фотогалерия „Лицата на Горянското движение” и историята на техния автор – Костадин Събев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов