|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Отбелязаха Международния ден на архивите с награди ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 12 Юни 2019 11:20

alt
Държавна агенция „Архиви”, натоварена с опазването, съхранението и ползването на българското държавно архивно наследство, отбеляза Международния ден на архивите (9 юни) с раздаване на поощрителни награди (плакет и грамота) на читатели, дарители и служители на агенцията.

С наградата „Читател на архивите 2018” бе отличен Иван Атанасов Иванов, който е посетил Държавния архив София общо 125 пъти за миналата 2018 г. и е ползвал 4311 архивни единици.

Отличеният млад мъж заяви, че държавните архиви са съкровище, което чака да бъде открито, а на въпрос за какво са се отнасяли материалите, които е използвал, той отговори: „За София”.

За „Дарител на архивите 2018” бе отличена Анна Христоскова-Герджикова, която е направила изключително ценно дарение на Централния държавен архив от документи на нейните родители: Петър Христосков – композитор, цигулар и педагог, и Златка Христоскова – пианистка и педагог, дъщеря на акад. Михаил Арнаудов, и на нейния дядо акад. Михаил Арнаудов – литературен теоретик, историк литературовед и историк на българската култура.

 

alt

 

Дарителката благодари за оказаната ѝ чест, но скромно посочи, че просто е изпълнила едно желание на нейните родители.

ДАА връчи и три поощрителни награди „Приятел на архивите 2018 г.” С тях бяха наградени:

  • Славка Апостолова Палагачева – главен учител, преподавател по история и цивилизации, ръководител на Клуб „Съхрани българското“ в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Смолян за популяризиране на архивите сред учениците;
  • Организация на евреите в България „Шалом“, за оказаната финансова помощ за откупуване на от антиквари и дарила архивни документи на стойност 1000 лв. на Мони (Соломон) Аладжемов – художник, сценограф, общественик, син на арх. Майер Аладжемов, постъпили в Държавен архив – Видин;
  • Камара на архитектите в България – дарила 1000 лв. за откупуване от антиквари на ценни архивни документи на арх. Майер Нахман Аладжемов (1886–1972), автор на знакови сгради във Видинско и София, в т.ч. и сградата, в която днес се помещава Държавен архив – Видин. Наградата беше връчена на арх. Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на Камарата.

Всички награди бяха връчени от председателя на Държавна агенция „Архиви” доц. Михаил Груев на специална церемония в изложбената зала на агенцията в понеделник (10 юни 2019 г.).

Той отличи и представители на архивите на проведения за първи път в Държавна агенция „Архиви“ конкурс „Служител на годината 2018“ и „Екип на годината 2018“.

С него агенцията се стреми да повиши мотивацията на служителите си и да работи за създаване на „климат на предизвикателството“ с цел подобряване съпричастността на отделния служител към работата на агенцията, както и превръщането на ДАА в предпочитано и привлекателно място за работа.

За „Служител на годината 2018“ бяха наградени Мария Ангелова Новакова – главен експерт в отдел „Държавен архив“ – Видин и Зоя Иванова Начева – началник отдел „Държавен архив“ – Смолян.

 

alt

 

А отличието „Екип на годината 2018“ отиде при отдел „Държавен архив“ – Видин в дирекция „Регионален държавен архив“ – Монтана.

Председателят на ДАА Михаил Груев обяви и ново дарение, което постъпва в Държавния архив. То представлява личния архив на починалия преди година художник акад. Светлин Русев, което неговите наследници Милкана и Ралица Русеви правят.

Неговият обем се измерва в около 30 линейни метра и ще постъпва на части до края на тази година. Документите в него са най-разнообразни и се от ХХ, както и от ХХI век.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов