|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Държавна агенция „Архиви” дадоха старт на голямото „архивно преселение” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Вторник, 09 Август 2011 17:23

През 2011 г. в новото архивохранилище на Държавна агенция архиви (ДАА) в кв. „Илиянци” ще бъдат пренесени девет линейни километра архиви от старата и вече негодна за съхранение на материали база в Биримирци.

Това съобщи председателят на държавната агенция Мартин Иванов при представянето за първи път пред журналисти получената през 2009 г. нова сграда на архивите, която след ремонт е пригодена за хранилище, отговарящо на всички съвременни изисквания.

До момента нова архивна база в Илиянци стои празна, като едва 12 процента от площта й е заета.

 

Назначеният през март 2011 г. от правителството нов председател на ДАА Мартин Иванов си постави като един от приоритетите в работата си именно прехвърлянето това огромно количество архиви. . Архивохранилището в Илиянци  е осеметажно, с разгърната площ от 6093,81 квадратни метра. На модерни стелажи с подвижни плотове, могат да се съхраняват около 3 километра с документи на етаж или общо около 24 километра с архиви. „Разстоянието колкото между Княжево и Перник”, обясни председателят на ДАА.

 

„В новото архивохранилище вече  се съхраняват част от документите на Централния държавен архив и на Държавния архив в София”, посочи Мартин Иванов.

Седем километра от архивите, които трябва да се прехвърлят са от Централния държавен архив, като това са документите на централните държавни институции, а останалите – на Софийския държавен архив.

От миналата седмица в новата сграда се пренасят документи от Народното събрание, от Медицинската академия, на бивши индустриални предприятия в София от времето на социализма. 

Предстои да се пренесат също документи на Министерския съвет и различни министерства, както и лични и уникални фондове на видни българи и политически фигури.

В новата сграда документите ще се съхраняват в кутии, като преди поставянето им в тях, архивите се опушват със специална смес от два химикала, унищожаваща всякакви плесени от предишното хранилище в Биримирци, обясни Мартин Иванов.

Председателят на Държавна агенция „Архиви” потвърди обявеното преди няколко месеца намерение до края на годината ще бъде дигитализирана архивна колекция от 46 000 страници с протоколите на Политбюро на ЦК на БКП от 1944 до 1989 г.

Това архивно богатство ще бъде сканирано и ще се предостави за ползване в интернет. „Първоначалните оценки бяха, че този фонд се състои от 22 000 – 25 000 страници, но след прецизна проверка установихме, че страниците са 46 000”, уточни Иванов.

В сканирането на  документите на Политбюро ще се включат и служители от архивите в страната.


 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов