|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Най-добрият изследовател на „възродителния процес” оглави Държавна агенция „Архиви” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Петък, 27 Февруари 2015 15:13

alt
На днешното си заседание кабинетът освободи досегашния председател на Държавна агенция „Архиви” Иван Комитски и назначи на поста Михаил Груев, съобщи информационната правителствена служба.

Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 2002 г. е преподавател по съвременна българска история и етнология на етническите групи в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Известен е като съавтор на най-задълбоченото изследване за политиката на БКП срещу мюсюлманите в България (заедно с Алексей Кальонски) – „Възродителният процес” – мюсюлманските общности и комунистическият режим (2008). Автор е на книгата „Преорани слогове” – колективизацията и социалната промяна в Българския северозапад 40-те – 50-те години на ХХ век (2009) и е ръководител на научния екип, осъществил изследването „Насилие, политика, памет” – комунистическият режим в Пиринска Македония – рефлекси на съвременника и изследователя (2011), както и на редица научни студии и публикации.

Груев заменя начело на Държавна агенция „Архиви” дългогодишния служител на дирекция „Информация и архив” на МВР и след това на ДАНС Иван Комитски, който беше назначен през септември 2013 г. от премиера Пламен Орешарски. Тогава Орешарски уволни историка Мартин Иванов, решение предизвикало брожение и протест сред академичните среди. Впоследствие президентът Росен Плевнелиев назначи Иванов за свой секретар по културата.

В края на 2013 г. кръгът около тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев се опита да закрие Комисията по досиетата, като в схемата се предвиждаше, архивът на репресивните комунистически служби, който Комисията съхранява в новоизградения от нея Централизиран архив в Банкя, да бъде прехвърлен на подчинение на Държавна агенция „Архиви”. Някои заподозряха, че с този ход се цели да се сложи ръка върху архивите на Държавна сигурност и да се ограничи достъпа до тях. До това положение обаче не се стигна.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов