|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Йордан Соколов: Какво направихме и какво не успяхме да направим* ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 31 Март 2011 09:30

Бившият министър на вътрешните работи (октомври 1991 г. – декември 1992 г.) и бивш председател на Народното събрание по време на управлението на Обединените демократични сили (1997-2001) Йордан Соколов присъства на конференцията "Демокрацията се нуждае от истината", организирана от бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София, в която участва комисията по досиетата и МВР.

На нея вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов постави въпроси защо страницата с досиетата не е била затворена по-рано и къде е отишла политическата воля на предишните управляващи.

Той се обърна към Йордан Соколов с призив да изложи мнението си за поетите от СДС политически ангажименти за справяне с наследството на ДС и досиета, което г-н Соколов по-късно направи.

Сайтът Държавна сигурност.com публикувана изказването му, защото за първи път политик от сините, заемал такива важни постове, посочва публично грешките в провежданата в миналото политика.

.

 


Трябва да изкажем благодарност на фондация „Конрад Аденауер” за организираната конференция за досиетата. Трябва да благодарим на МВР и на комисията по досиетата начело с нейния председател Евтим Костадинов, която работи абсолютно професионално и чисто. Бих желал да взема отношение към въпросите, отправени от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, какво успяхме да свършим и какво не при управлението на СДС.


Какво ние направихме

През есента на 1991 г. ние заварихме една Държавна сигурност формално разпусната, но навсякъде с присъствие. През 1990 г. тогавашният министър на вътрешните работи Атанас Семерджиев беше извършил най-мащабното съкращение в МВР, но той беше уволнил 11 000 служители, сред които бяха всички млади хора, започнали работа в министерството през последните няколко години и беше запазил целия апарат на Държавна сигурност.

За 13 месеца управление при правителството на Филип Димитров като министър на вътрешните работи аз освободих 4800 души, предимно от Държавна сигурност. Беше подменен целия ръководен състав на министерството – главният секретар, тримата секретари, тримата началници на национални служби и тримата началници на централни служби.

С една заповед уволних командира на Гранични войски и още четирима генерали. Беше подменен целия ръководен състав на МВР в страната. Смених 28-те директори на регионалните дирекции на МВР – всичките от Държавна сигурност. Смених 28-те началници на сигурността – всичките от Държавна сигурност. Сменени бяха 28-те началници на полицията и 28-те началници на противопожарната охрана, по-голяма част от които бяха също от ДС.

 

Какво не успяхме да направим

Не разкрихме досиетата на Държавна сигурност. СДС разполагаше със 110 депутати, приблизителна ситуация с ГЕРБ днес, и с подкрепата на 25 депутати от ДПС. В момента, в който ДПС свали подкрепата, правителството на Филип Димитров падна. Вие знаете, колко души от ДПС бяха агенти на Държавна сигурност. ДПС беше категорично против отварянето на досиетата. По-късно се разбра, че ръководителят на ДПС е сред идеолозите на „възродителния процес”.

В момента, в който през 1992 г. извадих секретният указ №1313, подписан от председателя на Държавния съвет Тодор Живков за награждаване на офицерите от ДС, участвали във „възродителния процес” Ахмед Доган директно ми поиска оставката.

Трябва да признаем, че и в редовете на СДС имаше хора, които не желаеха да се отворят досиетата. И БСП много хитро си изигра ролята. Комисията, оглавявана от депутата от БСП Георги Тамбуев в Седмото Велико Народно събрание направи така, че в медиите се появиха списъци с агенти на ДС. Това бяха хора от средите на репресираните, чийто живот и воля бяха пречупени в лагерите и затворите. И по този начин тези хора бяха окаляни и дискредитирани.

Опитът да се направи лустрация не успя – той беше отменен от Конституционния съд.

През 1997 г. приехме закон за разкриване на досиетата, много по-слаб от сега действащия. Конституционния съд отмени всички важни текстове. Ние имахме информация, че в Конституционния съм има 4 съдии агенти на ДС и знаехме какво ще се случи. Тук беше направена грешка – нямаше нужда да се изчаква решението на Конституционния съд. Трябваше да се обявят агентите преди решението. По този начин агентите в Конституционния съд нямаше да имат мотив да гласуват срещу закона. Те приеха едно недопустимо решение, в което от кръга на проверката извадиха президента и себе си – Конституционния съд.

Вторият закон, който приехме, малко преди парламентарните избори през лятото на 2001 г., много късно заработи. Имаше и друга наша грешка – тогавашният директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров не даде нито един агент от Първо главно управление (ПГУ) на ДС на комисията по досиетата с председател Методи Андреев. ПГУ е разработвало цялата българска емиграция, това е управление на ДС, изпълнявало мокрите поръчки зад границата, което уби писателя Георги Марков.

Ние сме свидетели и досега съпротивата на ДС е невероятна. Знаете, че предишният вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин нарече закона за досиетата вреден! Случаят с посланиците-агенти е показателен. При решение на Народното събрание, при решение на Министерския съвет да бъдат отзовани те продължават да стоят на постовете си и да представляват България и с поведението си показват на кого изпълняват заповедите.

Видимо Държавна сигурност я няма, но невидимо пипалата са й навсякъде. Затова трябва да продължим по този път и отварянето на досиетата, и да следваме германския опит – тези факти и събития да стигнат до училищата и младите хора да бъдат запознати с тази част от българската история.

 

*Изказването на Йордан Соколов е направено на конференцията "Демокрацията се нуждае от истината", организирана от бюрото на фондация "Конрад Аденауер" в София, в която участваха  МВР и комисията по досиетата.

 

Коментари 

 
0 #5 boby1945 2011-04-08 12:52
..... Беше подменен целия ръководен състав на МВР в страната. Смених 28-те директори на регионалните дирекции на МВР – всичките от Държавна сигурност. Смених 28-те началници на сигурността – всичките от Държавна сигурност. Сменени бяха 28-те началници на полицията и 28-те началници на противопожарнат а охрана, по-голяма част от които бяха също от ДС. ....
И те ти цъвнаха мутрите още веднага 1993 ... да благодарим с аплаузи на Соколов и СДС от онова време.....
 
 
+1 #4 Любо 2011-04-03 14:36
Над-о...мечтай си ,братко!!!Как я виждаш тази работа с референдум в тази циганско турска по манталитет територия Чалгария?тук минават само номерата на червените свини,защото те 'опитомиха'роба,вземаха му страха,и сега не им пука от нищо-даже стават все по-нагли със всеки изминат ден.Има ли ден, вкойто да не се появи по някоя медия вездесъщият цвяткоцвъков?Има ли?Какъв референдум,какв а справедливост на тази разградена територия,без фукциониращи социални системи,обречен а на загиване :cryМного неща биха могли да бъдат другояче,но не би,и там е заровено кучето-чалгариецът е с робски манталитет и по природа,за да оцелее,се е превърнал в предател,доносн ик,[censored]ол изец,мислещ за собственото си оцеляване с цената на ВСИЧКО!Не случайно товарищите от ДС са имали толкова голям апарат-половината са доносничели съвсем доброволно,ей така,,просто за да получат изгода!Даже в момента,в парламента,се правят същите всекидневни сделки,подправе ни и подкрепени от един фес,доган,дърпа щ и до ден днешен конците в Чалгария!Даже той ми е най-силното оръжие и подкрепа на това,което написах 8)
 
 
+2 #3 НАД-Референдум 2011-03-31 16:49
Точно така, браво Светлине!?!
Няма нито един властник досега с Праводоподобно оправдание!?!?!Точно и затова България се нуждае от екстремно нов модел Държавност, в която и Прокурора и Вътрешния Министър освен, че ще са пряко контролирани от краткопериодичн о гласуван Съвет на Старейшини Общественици, ще са длъжни да се отчитат и под лупата на самото Общество ежедневно!?!?!НЯМА да има мърдане с неприкосновенос т, имунитет и привилегии в РЕФЕРЕНДУМНАТА ДЪРЖАВНОСТ - служиш така, както и всички останали администратори, само заплатата ще е по-голяма, и нищо друго!?!?!

А да видим, кого ще избере Народа, ако има възможност за Ясен и Чист Избор?!?!?Дали ще попадне и на едно подобно изчадие като досегашните, когато отпаднат паразитните партийни мурафети?!?!?С
 
 
+8 #2 светлин 2011-03-31 16:35
Изказването на бившия министър също попада в цялостаната акция на комунистите по скриване на истината за комунистическия режим. Изброяването на различните опити за действия,предло жения,закони,съ дии и др. са само мантия към умишленото скриване на истината. Еди-кой си не бил дал нито един агент. А този "еди-кой" си,какъв е,ВСЕВЛАСТЕН разпоредител в държавата. Нека някой истински антикомунист да е министър на вътрешните работи ,или президент и да заповяда да се донесат досиетата на ПГУ.Той да направи комисия и да подбере тези документи,в които личи,че БКП и ДС са "работили" в интерес на народа и да си останат секретни. Останалите архиви-в пресата,пред гражданите,пред журналистите,пр ед специалистите и който иска да чете. Не знам си кой закон не бил минал,някой бил спрял галсуването,дру г направил вето,Конституци онния съд не направил нещо. Добре,а какво правеха комунстите,чака ха да приемат закони за убийства и терор,гласуваха закони за убиване на Г. Марков. Я нека всички отворковци да кажат какво е гласувано в НС ,или КСъд,че да организират и извършата покушението срещу него. Ето,Г-н Христов стигна до официална информация в архивите на ДС за Г. М.-Убит,Англия. Щом като ДС казва,че един българскии емигрант е убит,значи действително е убит. Е,остава само да се питат мерзавците от ДС-другари десари,я посочете източника на вашата информация,не може един деловодител да напише с ръка,че някой е бил убит,ако началника не му е казал. Я да видим,не може вие да пишете неща,които не са верни,при ДС няма лъжа. И какво излиза,източник а на тази иформация си е пак ДС. Какъв е извода,ами убиеца е ДС и точка. Хайде сега да видим кой е взел ршението за покушението и да видим комунистите какви закони ,или разпоредби са измислили. Дръжки са измислили,та ще ни омагьосва това мекотело,че е трябвало закони. Те със закони ли унищожиха толкоз народ. За 30 хил убити няма закони,а за разкритието на убийствата им,трябва закони. Гадове(Г.М.) такива. И все се хващат риби на лъжите им. Уволнил той хора от ДС,а новите началници от кои са били,да не са завършил в Англия своето образование.След 20 години се оказва,че дипломацията все още имало хора на ДС,а тогава,през 1991г. нямало,дрън-дрън,та новите началници в МВР и службите за сигурност вече не били комунисти,а какви,социалист и,така ли? Пак същите,просто тогава не е било възможно и старите и новите служители в МВР да не са комунисти. Я нека да направим един "експеримент". Г-н историк е минисър на вътр. работи ,или президент,но е антикомунист,из виква началника на НРУ и му казва,донесете утре делата за 1975-1989г. И да речем аз съм този "еди-кой" си,какво ще направя,няма да изпъня заповедта. Извиква ме Историк(министъ ра) на другия ден и казва господин "еди-кой" си,защо делата не са донесени в кабинета ми? Ами хъката-мъката,не може така,няма закон,КСъд какво ще каже,нали разбирате,нещат а са били такива,сега има нови реалности. Слуша ме историка и казва-отстранявам те от заеманата длъжност,уволня вам те "дисциплинарно",за неизпълнение на заповед. И да видим следващия началник какво ще направи.Само лъжи и пак лъжи.
 
 
+3 #1 ДОНОСНИКА 2011-03-31 13:00
Комсомолския секретар на ЮФ в СУ скри досиета, от него тръгна търговията, кум на осиновената му дъщеричка и агента на ДС Христо Михаловски, неин мъж, е самият Мавър (И. коство)... Спирането на закона стана от агента Виктор (П. Стоянов). Подвизите на жена му Антонина Стоянова, вкл. с шофьорите на ДС са отдавна гледан филм. Целокупното ДС-арско войнство отдавна владее икономиката, политиката и всичко в тази разграбена страна, която се извърши точно под ръководството на защитавалите нейната държавна сигурност?! ...
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов