|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
1 милион архивни единици на Държавна сигурност са предадени на комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Отваряне на архивите на ДС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 28 Март 2011 10:57

Един милион архивни единици от архива на бившата Държавна сигурност са предадени на комисията по досиетата. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов при откриването на конференцията „Демокрацията се нуждае от истината: за отношението към досиетата на бившите тайни служби”, организирана от фондация „Конрад Аденауер”, която се провежда днес в Гранд хотел „София”.

Физическото прехвърляне на архива на ДС в комисията по досиетата беше задължение по закона за досиетата от декември 2006 г., но процедурата стартира едва при екипа на министър Цветанов през април миналата година.

Към момента на комисията по досиетата са предадени на 100 процента всички документи на Държавна сигурност в областните дирекции на МВР, обяви по време на конференцията зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той беше натоварен през 2010 г. от министър Цветанов с организацията по прехвърлянето на архива на ДС.

По думите му около 170 000 архивни единици остава да бъдат прехвърлени до края на лятото на комисията. По този начин МВР окончателно ще изпълни задължението по закона по предаването на архивите на ДС.

„България не успя да създаде административен капацитет на дипломацията и се оказа, че над 45 процента от дипломатите са били свързани с Държавна сигурност, включително и много действащи в момента посланици, които генерират това лице”, посочи министър Цветанов. Според него това не трябва да продължава.

Вътрешният министър обясни, че в МВР за всяко назначение на ръководен пост от началник на сектор нагоре вече се извършват предварителна проверка за принадлежност от комисията по досиетата. Тази процедура е залегнала и с промени в Правилника за приложение на Закона за МВР.

Цветанов посочи, че е важно да се знае политическата сила на Държавна сигурност по време на прехода и по какъв начин тя е манипулирала, владяла и уронвала хиляди човешки съдби в България.

„Защо не бяха отворени досиетата по-рано, къде отиде политическата воля на управляващите вдясно в предишните години, дали не участвахме в сценарий на ДС да се създаде политически елит, част от който да е това, което се наричаше Държавна сигурност”, посочи още Цветанов.

Гостът на конференцията Йоахим Фьорстер, началник отдел в комисията по досиетата на бившата ГДР посочи, че в момента в Германия се обсъжда продължаване с 5 години дейността на закона за досиетата и разширяване на неговото приложение.

.
 

Коментари 

 
+1 #8 ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ 2011-04-02 13:03
Д-р Чолаков изумихте ме.
Вашата идея, че сатрапите живеят вечно и не могат да умрат от Инсулт доста ме позабавлява.
А Берия се казва Лаврентий Павлович.
Не ми е ясно защо определяте Червената армия за освободителка. От какво ни е освободила така и не ми стана ясно. А за това , че Англо - Американските формации здраво са ни бомбардирали е друга тема за разговор.
Принципа е никога не се ежи на по як от тебе щото ще ти строши набързо кокалите.:P
 
 
+1 #7 до шестака 2011-03-30 23:06
Каквото и да се говори - ТЕ са си на власт, шестак! А планинския джентълмен от велинградско, партизанина Семерджиев, когото хунтата издигна и до "земократичен" вице на пРЕЗИДЕНТА на марксистите Желев, си е жив и здрав, издава книги, а това момче Христо издаде маса книги с документи за тези престъпници - и ... нищо. В смисъл - никаква масова подкрепа за подвига му, това наистина си е подвиг: повече от 20 години се бори момчето с тази същата хунта - написа и книга за РЪКОВОДИТЕЛЯ й, ТЕХНИЯ ДРУГАР Тодор Живков.
 
 
+1 #6 шестака 2011-03-30 23:01
Е, добре бе, уважаеми Чолаков! Всички знаем, че си в Швеция, бил си с три присъди, страдал си, ама не ни осъждай дето останахме в БГ да ти четем "гаргалаците" на латински. ГОЛЕМИТЕ БУКВИ, които изпозваш не те прави най-големия борец с/у режима (БКП-ДС), що не дойдеш сега тука да се бориш СЪС СЪЩИТЕ угоени прасета и техните наследници?...
 
 
+1 #5 шестака 2011-03-30 22:52
А за тези 5 години колко архивни "единици" са унищожени, да не говорим за предишните 15 години. Оня помак Семерджиев г осъдиха за липсата на близо четвърт милион досиета ? ...
 
 
+1 #4 светлин 2011-03-29 20:58
Г-н христозов,много сте прав,по=добре е да знаем кои са жертвите и палачите,а агенти е имало безброй,те са само помагачи. Баш гадовете са нужни да се знаят.
 
 
+1 #3 ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ 2011-03-29 08:59
И отново извечния въпрос. Кой ще ги чете.
Голяма четене , малко четене, четене. Питали Писател Чукча какво е чел и той казал . Аз съм писател не съм читател. Ние се спукахме да разкриваме агенти и начини за вербовка и работа за добив на информация но за жертвите нито дума. Да не се окаже, че цялата нация е донасяла. Това обезмисля упражнението.
Приятели да си спомним за жертвите и им се поклоним. Но ние не ги знаем. Вместо във власта и стопанското предприемачеств о /сложен израз/ да се мотаят бивши и настоящи ченгете, беше редно там да са жертвите.
 
 
+1 #2 светлин 2011-03-29 06:49
Абе човек,какви са тези упражнения тук на чужди езици. Сигурно много добре владееш този език,ама си сбъркал мястото.Пък и езика ти нещо не е както трябва.
 
 
+2 #1 светлин 2011-03-28 16:55
Е,Чолаков,Чолак ов,щом и ти си наивен,спасение няма. Надяваш се комунистите да разкрият картите си?????? Те,ако са искали да отварят досиетата,досег а щяха да ни удавят в тях. И защо трябва да се прехвърлят на комисия и тя да решава,кое да се разсекрети. Дават ни ги и всеки чете каквото си иска. не се хващай на въдицата на тези мерзавци,поне ТИ.достатъчно си им ял дървото,не е ли така.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов