|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как архивите да станат по-достъпни за хората чрез социалните мрежи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 25 Февруари 2014 10:52

alt
Специалисти от осем държави обсъждаха в понеделник (24 февруари 2014 г.) в Софийския университет „Св. Климент Охридски” възможностите на различни социални мрежи за популяризирането на националните архиви.

Съорганизатори на конференцията са Държавна агенция „Архиви” и Университетският изследователски център „Алма Матер” на СУ „Св. Климент Охридски”, а в нея взеха участие архивисти и експерти от Франция, Великобритания, Германия, Швейцария, Унгария, Естония, Финландия и България.

Основна тема в дискусията беше споделянето на опита си от web 2.0-приложения и архивите, използването на wikis, Facebook, Twitter в работата на националните архиви и електронните системи за архивите.

Това е третата международна конференция по проблемите на съвременната академична архивистика и мястото на архивите като социалнополитически институции в глобалната информационна среда.

Ректорът на Софийският университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев обърна внимание на факта, че до голяма степен в миналото си отиват личните архиви, а дали ще бъдат запазени в техния електронен вид зависи най-вече от волята, желанието и осъзнаването на необходимостта от тях от наследниците.

„Архивистиката е една от най-перспективните и най-европейски дисциплини, които се изучават в СУ и бих се радвал, ако тя привлече вниманието на млади, интелигентни и амбициозни хора”, каза той.

„Темата за социалните медии е изключително актуална и отношението на архивните институции към тях е определящо те да бъдат адекватни на предизвикателствата на днешния ден и да отговарят на бързо растящата потребност на обществото да бъде информирано. Свободата и пълният достъп до информация е изконно право на съвременните граждани на света”, посочи Иван Комитски, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Той припомни, че от 2012 г. Държавна агенция „Архиви” става първата държавна институция-партньор на световната онлайн енциклопедия „Уикипедия”. Мащабният проект, който от една страна спомага да се популяризира огромен обем от снимки и документи, позволява да се увеличи достъпът на ползващите фондовете, а от друга страна „Уикипедия“ се попълва с автентична информация, която няма как да бъде доставена от другаде.

От 2012 г. в Държавна агенция „Архиви” стартира дигитализацията на важни за обществото архивни колекции. В няколко онлайн проекти агенцията направи обществено достъпни част от протоколите и решенията на Политбюро на ЦК на БКП, документите за загиналите 48 000 български войници в Балканските войни 1912-1913 г., за еврейската общност в България, полицейските архиви преди 9 септември 1944 г.  

Наскоро беше представен и сайта фотоАрхив.bg, който предоставя бърз и лесен онлайн достъп до част от огромното фотодокументално богатство на ДА „Архиви”.

Иван Комитски отбеляза, че от март 2012 г. служители на Държавна агенция  „Архиви” участват в международен проект за изграждане на портал на европейските архиви.

Доц. Костадин Грозев от Историческия факултет на Софийският университет, научен директор на Университетският изследователски център „Алма матер”, представи неговата дейност от 2009 г. насам. Комплексът представлява широка платформа за интердисциплинарни изследвания, преподаване и иновативни практики в сферата на хуманитарните науки. Екипът на проекта е голям и в него участват представители на почти всички хуманитарни факултети на университета, има партньори от държавни институции и други изследователски центрове и университети.

В конференцията от българска страна взе участие и основателят на независимия специализиран сайт desebg.com Христо Христов, който говори за онлайн публикуването на документи от и за комунистическите тоталитарни служби. Неговият проект desebg.com от 2011 г. на практика е първата интернет-платформа в България, специализирана в онлайн публикуването на документи, свързани с дейността на Държавна сигурност и Разузнаватателното управление на Генералния щаб на БНА в периода 1944-1990 г.

„Целта на сайта още при конструирането му беше да бъде алтернативен източник на знание и информация за комунистическия режим и неговия репресивен апарат и влиянието му след 10 ноември 1989 г., насочен за хората, активно ползващи интернет и специално за младите хора, които нямат представа за случилото в този период от българската история”, заяви Христов.

Той обясни, че сайтът се развива без платена реклама, а ключът за растящия интерес са всекидневни публикации, които списва в него (за 2013 г. публикациите са над 600). Само за 2013 г. са регистрирани близо 500 000 уникални влизания в desebg.com. Анализът на данните от Гугъл показват, че предварителния замисъл е постигнат, тъй като 27,5% от читателите на сайта са на възраст между 18-24 години; 33,5% от читателите са на възраст 25-34 години и 15,5% – на възраст между 35 и 44 години.

По думите му осигуряването на лесен достъп чрез онлайн публикуване на документи позволява на интересуващите се от миналото директно да се запознаят с документи от архивите, а това гарантира възможността читателите сами и обективно да си съставят мнение.

Разследващият журналист представи правната рамка, позволяваща законно използване и публикуване на документи на тайните комунистически служби, както за тяхната дейност, така и дела на нейни сътрудници, разкрити от комисията по досиетата.

Той обърна внимание, че в своята практика при публикуване на документи следи за спазването на Закона за защита на личните данни, тъй като в някои от документите се излага деликатна информация за лицата. Христов даде конкретен пример с досието на дългогодишния лидер на ДПС и настоящ почетен председател на партията Ахмед Доган. „Много медии публикуваха единствено жълтото от досието, свързана с деликатна информация в сексуален аспект. Когато стигнах до тези страници, приех че тази информация се отнася до сексуалния живот на лицето и я аномизирах, като в отделна бележка към читателите изложих своята позиция. За мен е важно да спазвам законите и да правя сериозна журналистика, а не да търся жълтото в документите”, обясни основателят на desebg.com.

Той посочи, че активно използва Facebook за разпространение на публикациите в сайта, чиято страница в социалната мрежа се подкрепя от близо 5000 читатели.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов