|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Фотоархивът на България стартира онлайн с 40 000 снимки от последните три века ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Януари 2014 14:21

alt

Дигитализирането на държавните архиви продължава с още една крачка напред, която прави достъпно чрез интернет огромното фотодокументално богатство на Държавна агенция „Ахиви”.

Днес агенцията представи последния си дигателен проект „ФотоАрхив.bg” (http://archives.bg/photoarchives/), в който първоначално са качени и напълно достъпни 40 000 архивни фотографии и картички от различни събития и хора от 30-те години на ХIХ век до наши дни. Най-старият фотос датира от 1830 г., а последните са от 2009 г., като от архива уточниха, че за по-старите изображения датировката е условна.

Във фотоархива, който с право може да се нарече фотоархива на България, са включени архивни снимки от 28-те областни архиви в страната, както и от Софийския архив и „Военно историческия архив” във Велико Търново.

От тази гледна точка продуктът е резултат от усилията на много служители на Държавна агенция „Архиви” в цялата страната. Разработчик на сайта е уеб компанията „i-Nature”. Всяка снимка съдържа подробна информация и описание, което говори за сериозния подход и хвърлените усилия.

„Подборът на снимките е направен напълно свободно, като сме разчитали на колегите от областните ни поделения в страната да предоставят най-интересното от фотоархивите, които съхраняват”, заяви председателят на Държавна агенция „Архиви” Иван Комитски.

По думите му целта на проекта е да се даде възможност на гражданите за бързо и лесно търсене в новия сайт. За тяхно улеснение са създадени няколко основни категории като личности, събития и места, а също така и възможност за търсене чрез различни филтри.

„Новият сайт, се различава от предишните дигитални проекти с това, че всъщност той е един голям портал, който по една снимка може да отведе ползвателите му до различни други източници”, посочи Комитски. Така например по снимка са създадени връзки към архива, от който е взета, както и от съответния архивен фонд. Това дава възможност на ползвателите да придобият по-подробна представа за първоизточника на снимката и да разширят информацията за съхраненото в определен архивен масив.

 

alt

 

Новият сайт е напълно свободен за разглеждане, но снимките са защитени. Едновременно с това обаче е дадена възможност за подаването на онлайн поръчка на избраните от съответния ползвател снимки срещу заплащане по тарифите на Държавна агенция „Архиви”.

От фирмата-разработчик заявиха, че освен водни знаци върху изображенията е направена и защита срещу опити за нерегламентирано ползване. Философията на разработчиците срещу евентуално нерегламентирано ползване е снимките да се качват с ниски резолюции, което ги прави неизползваеми с комерсиална цел.

От Държавна агенция „Архиви” уточниха, че качените 40 000 архивни фотографии представляват само малка част от огромния по обем фотодокументално наследство. Затова е предвидено „ФотоАрхив.bg” постоянно да се обогатява с нови снимки. Създадена е и обратна връзка с посетителите, а предстои да бъде даде възможност за коментиране от страна на потребителите.

„ФотоАрхив.bg” е петият дигитален проект на Държавна агенция „Архиви”. Първите четири стартираха и бяха реализирани при предишния председател на агенцията Мартин Иванов. Това са:

Следващият дигитален проект е представянето на документите на т. нар. Народен съд (1944-1945).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов