|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиерът Орешарски слага кръст на музея за ДС, маха шефа на архивите ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Сряда, 28 Август 2013 09:07

 

Министър-председателят Пламен Орешарски слага кръст на проекта за музей на репресиите на бившата Държавна сигурност с уволнението на директора на Държавна агенция „Архиви” доц. Мартин Иванов, лансирал идеята, за която се очакваше държавно финансиране.
Освобождаването на ръководителя на държавните архиви ще стане факт, след като на редовното си заседание днес правителството гласува решението, внесено лично от премиера Орешарски.

Още вчера стана ясно, че политическата метла на управлението на БСП, ДПС, крепено от „Атака”, няма да подмине и директора на Държавна агенция „Архиви”. Смяната му е в типично комунистически стил, тъй като за нея Мартин Иванов разбра от медиите. Пред „Медиапул” той заяви, че никой не е разговарял с него и не му е дал ни най-малък знак, че това ще стане. „Мадиапул” цитира неназован представител на управляващите, който обяснил, че няма да се спрат, докато не сменят всички – от чистачка до директор – назначени от ГЕРБ. Мартин Иванов беше назначен през 2011 г., но не е партийно обвързан с ГЕРБ.
За смяната му не са посочени мотиви. Освен, че маха човека, лансирал идеята за музей за насилието на ДС, Орешарски на практика освобождава „бащата” на дигитализацията на държавните архиви, какъвто младият историк Мартин Иванов ще остане в историята.

По време на двугодишния си период начело на Държавна агенция архиви той наложи нова модерна визия за опазването, съхраняването, достъпа и популяризирането на архивното наследство на България, като предприе редица стъпки, сред които на първо място бе дигинализирането на архивите.
За кратко време Държавна агенция „Архиви” обработи огромно количество ценни за българското общество документи и създаде пряк достъп до тях чрез сайта си. Бяха реализирани следните онлайн документални колекции:

На 9 септември тази година Държавна агенция „Архиви” подготвяше качването на още документи от времето на комунистическия режим. Подобна мащабна дейност не разви нито един от предходните директори на държавните архиви. Мартин Иванов е и радетел на политиката за преоткриване на важните исторически събития в миналото чрез личните спомени и архиви. В тази връзка агенцията организира множество изложби. Сред изследователските среди Мартин Иванов е известен като историк, посветил се на стопанската и социална история на България през ХХ век и съавтор на книгата „Българският външен дълг 1944-1989”.

Още през 2011 г. Мартин Иванов лансира идеята за създаването на музей, който да представи истинското значение на Държавна сигурност като репресивен орган на БКП. Той трябваше да заеме автентично място, където по времето на комунизма са извършвани репресии – мазетата на ул. „Московска” 5, където всъщност днес се намира централната сграда на държавните архиви.

Експерти проучиха опита на останалите страни от бившия Източен блок, в които отдавна функционират подобни мемориали на паметта и изготвиха идеен проект. Той беше подкрепен от президента Росен Плевнелиев и се очакваше Министерския съвет да финансира създаването на музея.
На фона на цялата дейност на Държавна агенция „Архиви” освобождаването на нейния председател не може да бъде определен по друг начин освен политическо.

На негово място премиерът Орешарски предлага да бъде назначен Иван Комитски, дългогодишен служител на дирекция „Информация и архив” в МВР, която я ръководи, включително и по време на управлението на тройната коалиция.

Иван Комитски е завършил Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има втора специалност по философия. Професионалната си кариера е започнал като специалист в Централния държавен исторически архив при Главно управление на архивите към Министерския съвет. От 1988 г. до 2008 г. работи към архивите на МВР, където преминава всички йерархически стъпала от специалист до директор на дирекция "Информация и архив". През 2008-2009 г. оглавява същата дирекция, но в Държавна агенция „Национална сигурност”, след което е пенсиониран.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов