|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Българските сватби в архивите на Моста на влюбените ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Август 2013 13:55

 

alt

 

Столичани и гостите на София могат да видят как са изглеждали българските сватби от последните два века в серия от експонирани фотоси, изложени на Моста на влюбените до НДК.

Изложбата под заглавие „Снимки за спомен. Българските сватби в архивите” беше открита днес от председателя на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов.

Изложбата е нетрадиционна, но без съмнение интересна и красива, защото съдържа архивни свидетелства за сватбените тържества у нас от края на ХIХ век до 70-те години на ХХ век. С фотографии е представена сватбената церемония – от традиционната и градската, през сватбите на българските монарси, до съвременната сватба.

alt

 

От миналото към модерните времена се пренасят ритуали и символи – едни загубват първоначалния си вид и значение, други запазват стари смислови елементи, трети напълно се променят. Но независимо от трансформацията, празникът носи заряда на традицията.

Сред експонатите могат да бъдат видени сватбите на цар Фердинанд I (двата му брака с Мария-Луиза Бурбон-Пармска и Елеонора фон Ройс-Кьостриц) и на цар Борис III с Йоанна Савойска.

 

alt

 

„От няколко години ние в архива си даваме сметка, че личната, фамилната история е не по-малко важна от историята на държавните институции. Тази изложба е ваканционна покана към българите да се поровят в старите чекмеджета и раклите на бабите и дядовците си и изтупат прахта от забравени фамилни снимки, да се върнат към спомените и да ги запазят за своите деца и наследници”, заяви Мартин Иванов.

 

alt

 
Инициативата е осъществена от Държавна агенция „Архиви“, Столична община, Националния дарителски фонд „13 века България“ и със съдействието на Софийския исторически музей, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и Националния политехнически музей.

 

alt

 

Сватбата е едно от най-богатите на традиции и символика тържества, носещо в себе си многовековната история на българската душевност и бит. Архивите пазят снимки, запечатали красотата на най-разточителния и пищен ритуал в българския фолклор. Изложбата може да бъде видяна до 19 август 2013 г.

 Тя е поредната лятна инициатива на Държавна агенция "Архиви". Преди броени дни, в края на юли 2013 г., агенцията съвместно с румънските държавни архиви откри в Ботаническата градина в Балчик друга интересна изложба, посветена на града, която може да се разгледа до началото на септември тази година.

 

alt

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов