|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Българските сватби в архивите на Моста на влюбените ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Вторник, 06 Август 2013 13:55

 

alt

 

Столичани и гостите на София могат да видят как са изглеждали българските сватби от последните два века в серия от експонирани фотоси, изложени на Моста на влюбените до НДК.

Изложбата под заглавие „Снимки за спомен. Българските сватби в архивите” беше открита днес от председателя на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов.

Изложбата е нетрадиционна, но без съмнение интересна и красива, защото съдържа архивни свидетелства за сватбените тържества у нас от края на ХIХ век до 70-те години на ХХ век. С фотографии е представена сватбената церемония – от традиционната и градската, през сватбите на българските монарси, до съвременната сватба.

alt

 

От миналото към модерните времена се пренасят ритуали и символи – едни загубват първоначалния си вид и значение, други запазват стари смислови елементи, трети напълно се променят. Но независимо от трансформацията, празникът носи заряда на традицията.

Сред експонатите могат да бъдат видени сватбите на цар Фердинанд I (двата му брака с Мария-Луиза Бурбон-Пармска и Елеонора фон Ройс-Кьостриц) и на цар Борис III с Йоанна Савойска.

 

alt

 

„От няколко години ние в архива си даваме сметка, че личната, фамилната история е не по-малко важна от историята на държавните институции. Тази изложба е ваканционна покана към българите да се поровят в старите чекмеджета и раклите на бабите и дядовците си и изтупат прахта от забравени фамилни снимки, да се върнат към спомените и да ги запазят за своите деца и наследници”, заяви Мартин Иванов.

 

alt

 
Инициативата е осъществена от Държавна агенция „Архиви“, Столична община, Националния дарителски фонд „13 века България“ и със съдействието на Софийския исторически музей, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и Националния политехнически музей.

 

alt

 

Сватбата е едно от най-богатите на традиции и символика тържества, носещо в себе си многовековната история на българската душевност и бит. Архивите пазят снимки, запечатали красотата на най-разточителния и пищен ритуал в българския фолклор. Изложбата може да бъде видяна до 19 август 2013 г.

 Тя е поредната лятна инициатива на Държавна агенция "Архиви". Преди броени дни, в края на юли 2013 г., агенцията съвместно с румънските държавни архиви откри в Ботаническата градина в Балчик друга интересна изложба, посветена на града, която може да се разгледа до началото на септември тази година.

 

alt

 

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов