|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Българските и румънски архиви откриха съвместна изложба в Балчик ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 03 Август 2013 09:28

alt
В края на юли 2013 г. в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария („Двореца“) в Балчик беше открита съвместната изложба на Държавна агенция „Архиви“, Националния архив на Румъния и Университетските ботанически градини под заглавието „Балчик – тихото пристанище”.

Изложбата представя разказ за историята на града и околностите му в снимки и карти. Изложени са част от колекциите на Централния държавен архив, Националния архив на Румъния, Държавен архив – Добрич и  Историческия музей в Балчик. Включеният снимков материал отразява промените в историческото развитие на региона.

 

alt

 

Най-ранните изображения са карти от XIV в., и заедно с включените гравюри от XIX в. илюстрират онзи период от историята на градското селище, когато в резултат на миграционни процеси пространството е обживяно от представителите на различни етноси. Това успешно вписва град Балчик в демографската палитра от балкански градове до 1878 г.

В образи е проследена и историята на района след края на Първата световна война, когато започва изграждането на архитектурен комплекс, съчетаващ молдовски, мавритански и ориенталски архитектурни композиции, с изящно оформена градина. Комплексът е лятна резиденция на румънската кралица Мария, а изграждането му е олицетворение на желанието на румънското кралско семейство да превърне Балчик и околностите му в едно от най-привлекателните места на българското Черноморие.

 

alt

 

Изложбата е част от традиционното отбелязване на създаването на Университетската ботаническа градина (1955) в Балчик и може да бъде видяна до края на септември 2013 г. Тази година се навършват 120 години от рождението на нейния основател акад. Даки Йорданов (1 септември 1893 г.).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов