|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Полицейските досиета на Вапцаров, Червенков, Горуня, Живков и още 22 известни личности са в интернет ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 08 Април 2013 12:42

alt
Държавна агенция „Архиви” (ДАА) представи днес поредния си дигитален проект, чрез който стават общодостъпни по интернет т. нар. полицейски досиета на политически личности и общественици, за които в периода 1923 г. – 9 септември 1944 г. полицията е събирала сведения или срещу които има издадени съдебни присъди.

На адрес (http://www.archives.bg/policefiles/) желаещите могат да се запознаят с документите от досиетата на личности като Никола Вапцаров, комунистическите функционери Антон Иванов, Цвятко Радойнов, Вълко Червенков, Антон Югов, Цола Драгойчева, Карло Луканов, Трайчо Костов, Иван Тодоров – Горуня, ген. Цвятко Анев, Тодор Живков, художника Александър Жендов, журналиста Йосиф Хербс, военните дейци ген. Владимир Заимов и ген. Дамян Велчев, земеделския лидер Г. М. Димитров и други.

Към момента специалистите в държавните архиви са обработили, подбрали и дигитализирали общо 26 полицейски досиета, които могат да бъдат намери на посочения интернет адрес.

 

alt

 

Сайтът носи провокативното заглавие „Полицейски досиета на известни личности преди 9 септември 1944 г.” Той става възможен, след като през 2010 г. екипът на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изпълни закона за достъп до документите на бившата Държавна сигурност, според който полицейските материали в периода 1923 г. – 9 септември 1944 г. следваше да бъдат предадени за свободно ползване на Държавна агенция „Архиви”.

altПредседателят на ДАА доц. Мартин Иванов посочи, че става въпрос за над 92 000 лични и съдебни дела, чийто общ обем представлява около 442 линейни метра. В държавните архиви МВР е предало и цялата полицейска картотека, която съдържа данни за над 10 000 преди 9 септември 1944 г. След 9 септември 1944 г. по опита на съветския НКВД работата с нея е преобразуване на сложен фонетичен принцип.

По времето на комунизма това са строго пазени архиви, достъп до които е даван единствено с разрешение на ръководството на БКП, впоследствие на отдел „Деловодство” на ЦК на БКП. В края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век по време на управлението на Вълко Червенков започва щателна проверка на различни партийни кадри за връзки с полицията преди 9 септември 1944 г. Полицейските досиета са използвани именно за подобни справки.

„Всеки, който се зарови в пожълтелите страници, ще види, че т.нар. „полицейски досиета” представят публичните фигури в една неподозирана светлина. От застинали образи, изпълващи учебниците по история, пред очите ни израстват триизмерни и пълнокръвни фигури със своите интереси, желания и мечти”, обясни Мартин Иванов. По думите „досиетата” са не толкова източник на пикантни и жълтеещи истории, а дават уникалната възможност да населим скучните учебникарски разкази с хора.

 

alt

 

„Неслучайно от момента, в който тези документи станаха достъпни, вече стотици хора дойдоха в читалните ни, за да прочетат нещо повече за своите деди или за известни българи”, посочи той.

През миналата 2012 г. година само сайтовете за решенията на Политбюро на ЦК на БКП и за Балканските войни са регистрирали над 100 000 уникални посещения. Това е със 150 пъти по малка посещаемост в читалните на държавните архиви и според Мартин Иванов може да се говори за едно много по-съществено ползване на архивите.

 

alt

 

От хилядите страници са подбрани досиетата на онези фигури, които според специалистите в ДАА биха предизвикали най-силен обществен интерес. Председателят на държавните архиви уточни, че сайтът ще се допълва постепенно и с други досиетата.

„Не може да не направи впечатление, че едни „досиета” са доста по-богати от други. Папката на Тодор Живков например е подозрително тънка за конспиратор с подобни претенции. Всеки от нас има догадки какво може да се е случило с това „досие” през 35-те години, в течение на които Живков е бил начело на партията и държавата. Преценихме обаче, че дори в този ѝ вид папката е едно (косвено) свидетелство за духа на епохата. Ето защо решихме да публикуваме „досието” такова, каквото е получено при нас в архивите”, коментира Иванов.

 

alt

 

Куратори на онлайн архивната колекция са Мирослава Кръстева и Симона Маркова от Централния държавен архив, а разработчик е Константин Вачков, на които председателят на ДАА благодари за огромните усилия да внесат ред и смисъл в често хаотично комплектуваните „досиета”.

Сайтът с полицейските досиета отпреди 9 септември 1944 г. е четвъртият дигитален проект на Държавна агенция „Архиви”. През септември 2012 г. ДАА представи сайта за документите на Политбюро на ЦК на БКП, през октомври 2012 г. сайта за Балканските войни, а през март 2013 г. сайта "Еврейската общност в България", посветен на спасяването на евреите през 1943 г.


Сайтът desebg.com ви предлага:
Полицейското досие на Тодор Живков онлайн, придружено с експертиза на документите и допълнително издирени материали в полицейските архиви за бившия генерален секретар на ЦК на БКП, публикувани още през 2011 г.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов