|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Полицейските досиета на Вапцаров, Червенков, Горуня, Живков и още 22 известни личности са в интернет ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 08 Април 2013 12:42

alt
Държавна агенция „Архиви” (ДАА) представи днес поредния си дигитален проект, чрез който стават общодостъпни по интернет т. нар. полицейски досиета на политически личности и общественици, за които в периода 1923 г. – 9 септември 1944 г. полицията е събирала сведения или срещу които има издадени съдебни присъди.

На адрес (http://www.archives.bg/policefiles/) желаещите могат да се запознаят с документите от досиетата на личности като Никола Вапцаров, комунистическите функционери Антон Иванов, Цвятко Радойнов, Вълко Червенков, Антон Югов, Цола Драгойчева, Карло Луканов, Трайчо Костов, Иван Тодоров – Горуня, ген. Цвятко Анев, Тодор Живков, художника Александър Жендов, журналиста Йосиф Хербс, военните дейци ген. Владимир Заимов и ген. Дамян Велчев, земеделския лидер Г. М. Димитров и други.

Към момента специалистите в държавните архиви са обработили, подбрали и дигитализирали общо 26 полицейски досиета, които могат да бъдат намери на посочения интернет адрес.

 

alt

 

Сайтът носи провокативното заглавие „Полицейски досиета на известни личности преди 9 септември 1944 г.” Той става възможен, след като през 2010 г. екипът на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изпълни закона за достъп до документите на бившата Държавна сигурност, според който полицейските материали в периода 1923 г. – 9 септември 1944 г. следваше да бъдат предадени за свободно ползване на Държавна агенция „Архиви”.

altПредседателят на ДАА доц. Мартин Иванов посочи, че става въпрос за над 92 000 лични и съдебни дела, чийто общ обем представлява около 442 линейни метра. В държавните архиви МВР е предало и цялата полицейска картотека, която съдържа данни за над 10 000 преди 9 септември 1944 г. След 9 септември 1944 г. по опита на съветския НКВД работата с нея е преобразуване на сложен фонетичен принцип.

По времето на комунизма това са строго пазени архиви, достъп до които е даван единствено с разрешение на ръководството на БКП, впоследствие на отдел „Деловодство” на ЦК на БКП. В края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век по време на управлението на Вълко Червенков започва щателна проверка на различни партийни кадри за връзки с полицията преди 9 септември 1944 г. Полицейските досиета са използвани именно за подобни справки.

„Всеки, който се зарови в пожълтелите страници, ще види, че т.нар. „полицейски досиета” представят публичните фигури в една неподозирана светлина. От застинали образи, изпълващи учебниците по история, пред очите ни израстват триизмерни и пълнокръвни фигури със своите интереси, желания и мечти”, обясни Мартин Иванов. По думите „досиетата” са не толкова източник на пикантни и жълтеещи истории, а дават уникалната възможност да населим скучните учебникарски разкази с хора.

 

alt

 

„Неслучайно от момента, в който тези документи станаха достъпни, вече стотици хора дойдоха в читалните ни, за да прочетат нещо повече за своите деди или за известни българи”, посочи той.

През миналата 2012 г. година само сайтовете за решенията на Политбюро на ЦК на БКП и за Балканските войни са регистрирали над 100 000 уникални посещения. Това е със 150 пъти по малка посещаемост в читалните на държавните архиви и според Мартин Иванов може да се говори за едно много по-съществено ползване на архивите.

 

alt

 

От хилядите страници са подбрани досиетата на онези фигури, които според специалистите в ДАА биха предизвикали най-силен обществен интерес. Председателят на държавните архиви уточни, че сайтът ще се допълва постепенно и с други досиетата.

„Не може да не направи впечатление, че едни „досиета” са доста по-богати от други. Папката на Тодор Живков например е подозрително тънка за конспиратор с подобни претенции. Всеки от нас има догадки какво може да се е случило с това „досие” през 35-те години, в течение на които Живков е бил начело на партията и държавата. Преценихме обаче, че дори в този ѝ вид папката е едно (косвено) свидетелство за духа на епохата. Ето защо решихме да публикуваме „досието” такова, каквото е получено при нас в архивите”, коментира Иванов.

 

alt

 

Куратори на онлайн архивната колекция са Мирослава Кръстева и Симона Маркова от Централния държавен архив, а разработчик е Константин Вачков, на които председателят на ДАА благодари за огромните усилия да внесат ред и смисъл в често хаотично комплектуваните „досиета”.

Сайтът с полицейските досиета отпреди 9 септември 1944 г. е четвъртият дигитален проект на Държавна агенция „Архиви”. През септември 2012 г. ДАА представи сайта за документите на Политбюро на ЦК на БКП, през октомври 2012 г. сайта за Балканските войни, а през март 2013 г. сайта "Еврейската общност в България", посветен на спасяването на евреите през 1943 г.


Сайтът desebg.com ви предлага:
Полицейското досие на Тодор Живков онлайн, придружено с експертиза на документите и допълнително издирени материали в полицейските архиви за бившия генерален секретар на ЦК на БКП, публикувани още през 2011 г.

 

 

Коментари 

 
+2 #2 svetlan 2013-04-09 04:52
"...желаещите могат да се запознаят с документите от досиетата на личности като Никола Вапцаров, комунистическит е функционери Антон Иванов, Цвятко Радойнов..."-Христо Христов

Тук вече има нещо,което не е ясно какво е.Случайно,или преднамерено,Г-н Христов не определя Никола Вапцаров като "комунистически функционер", за каквито посочва Антон Иванов,Цвятко Радойнов и др. А всеки добросъветстен историк знае,че Вапцаров е подсъдим от едната група комунистически терористи(функц ионери).
Уважаеми Г-н Христов,бихте ли пояснил какви са мотивите Ви,че правите тази "дисекция" на подсъдимите.Те са подведени под отговорност по едни и същи членове от ЗЗД и ВСЗ и всички са получили смъртна присъда.Не е възможно едните подсъдими да са "комунистически функционери" а други да не са такива.Пък и някои са се познавали помежду си.В публикуваните архивни документи,самия Никола Вапцаров приззнава,че е член на "комунистическат а партия" и на отдел "специален"(миноподривен) . В рамките на ЦК.
Самите комунисти след Девети безброй пъти са определяли Никола Вапцаров като комунистически функцонер...И са били много прави.
 
 
+2 #1 svetlan 2013-04-09 04:19
"...полицейски досиета на политически личности и общественици, за които в периода 1923 г. – 9 септември 1944 г. полицията е събирала сведения или срещу които има издадени съдебни присъди."-Христо Христов


Уважаеми Г-н Христов,тази мисъл е ужасяващо неадекватна както в исторически,так а и в юридически(зако нен) смисъл. Просто нашата млада историчка не само,че не се учудва,но изразява и силно негодуване.Ето и нейните размисли:
1.Кои са тези "политически личнисти и общественици"?
Личностите,коит о Вие посочвате съвсем не са били политици и не са се занимавали с политическа дейност.Кои са факторите,които определят нейната теза за вярна?
-самите полицейски архиви не съдържат информация за каквато и да е политическа дейност на тези лица
-самите лица,които са останали живи след преврата на Девети,съвсем открито признаха,че са били нелегални,сиреч извън законите. Те дори описват своята нелегална ,терористична(п рестъпна) дейност в много книги,спомени,о черци,речи,филм и и др.И са били много прави.
-самото Българско законодателство определя тези лица за "престъпници",след като има съответен закон,който определя "комунистическия режим за престъпен".А този режим е създаден и крепен точно от тези "хора".Значи те са били престъпници.Не може един престъпен режим(диктатура ) да се ръководи от "непрестъпници".
-самопризнанията на всички арестувани комунисти пред следстивето и съда най-силно потвърждават тази теза.Особено "цветисти" са прзнанията на Цвятко Радойнов(полков ник от Червената армия) и Никола Вапцаров...
-Вашите книги,филми,ком ентари,дискусии и пр.,категорично доказват горните четири факта. Всички Ваши материали както и десетките книги и изследвания на журналисти,публ ицисти,историци и др. ,стигат до един -единствен извод:комунисти ческите функционери преди Девети(както и след Девети),са били "чиста проба",криминални престъпници. Още повече,те са служили на друга държава.Който факт никой не скрива,дори и самите престъпници.
За какви "политически личности" говорите Вие?
Същото важи и за "обществениците".Не може хора,които се крият от закона,въоръжен и,убиват,плячко сват,взривяват и пр.,да бъдат определяни за "общественици".Направо е необяснимо Вашето категоризиране на този криминален контингент от престълници като "политици" и "общественици"...
2. Но да допуснем,че Вие имате предвид дейността на посочените лица след Девети. Елементарната логика води до същия извод-лицата от посочения списък,които са оцелели от правосъдието са организирали комунистическит е престъпления(по сочени в Закона за....) след Девети. Все пак,кой изби над 34 хиляди невинни и мирни български граждани?-съвсем не е Дядо Мраз убиеца на тези хора.(използвам малко ирония за по-голямо контрастиране на картината).Кой затваряше над 300 хиляди мирни и невинни българи след Девети?-ами пак същите "политически личности и общественици".

Кой убиваше задържаните и осъдените в Белене,Скравена и други места?
Кой уби бащата на Лъчо,Георги Заркин?
Кой уби Володя ,Борис Арсов,Георги Марков и мн. други мирни и невинни българи?-да,точно същите "политици и общественци".И техните побратими и наследници.

Бандитския,прес тъпния характер на комунистическит е бандити се потвърждават и от много случаи,след Девети. Да вземем само случая с Иван Тодоров. Той е бил на длъжност "политкомисар" на Врачанския партизански отряд,чийто командир е бил Цоло Кръстев.Тези "политически личности" са убивали и мародерствали гражданите от врачанско и околните градове и села.Тези терористи са участници във вакханалиите след Девети.Обърнете внимание на "длъжността",която е изпълнявал Иван Тодоров-"политически комисар".Банда от убийци и крадци са имали свой "политически комисар(ръковод ител)".И кава е "политическата дейност" на този "политически комисар"?-да определя правилността на хората,които ще бъдат убити от неговата банда.Хем Иван Тодоров е "политическа личност",хем убиец и организатор на убийства.Нещо не върви,няма логика. Който се занимава с политика и с обществена дейност,той не се крие в горите и землянките с оръжие в ръка и бомби на кръста...
Да,той беше убит ,или принуден да се самоубие от своите сътерористи(дру ги "политически личности"),но това си е тяхна работа-на различните бандитски групи в рамките на БКП.
Командирът на врачанската банда(партизанс ки оътряд),Цоло Кръстев пък беше убит при ПТП на една спирка в Бояна. Случайно,или не, малко хора знаят.

Нашата група на разследващи читатели на сайта на Г-н Христов,отново умолява всички честни хора особено младите поколения, да не вярват на комунистическат а пропаганда. Тя не води до истина и справедливост.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов