|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Малко познати факти за спасяването на евреите показва нов дигитален проект на Държавна агенция „Архиви” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Март 2013 15:59

alt
Малко познати факти за спасяването на българските евреи разкрива новият дигитален проект на Държавна агенция „Архиви (ДАА), озаглавен „Еврейската общност в България”.

Той беше представен официално днес от председателя на ДАА доц. Мартин Иванов. Сайтът, който е на адрес http://www.archives.bg/jews, съдържа общо 540 документа (4608 дигитални образа) от фондовете на Министерския съвет, Народното събрание, Дирекцията на полицията, МВР, МВнР, Дирекцията на вероизповеданията, Комисарството по еврейските въпроси, както и от личните фондове на Димитър Пешев и други в Централния държавен архив.

Новият дигитален проект е подготвен от ДАА в рамките на националното отбелязване на 70-годишнината от спасяването на 48 398 български евреи. Целта му е чрез многобройните документи, съхранени в българските архиви, да предостави по-лесен достъп до фактите за спасяването на евреите от старите предели на Царство България по време на Втората световна война.

 „Чрез сайта даваме възможност на хората сами да изградят свое мнение и позиция по въпроса, тъй като незнанието отваря широко вратата към спекулации, на някои от които сме свидетели през последните месеци”, посочи пред desebg.com председателят на ДАА Мартин Иванов.

По думите му чрез сайта всеки един от нас има лесен достъп до най-важните документални свидетелства.

 

alt

 

„Искрено се надявам този сайт да бъде много полезен за хората, които се интересуват от фактите и от историята”, отбеляза Иванов. Той уточни, че към сайта ще бъдат добавени и още документи, тъй като агенцията разполага с над 500 000 страници.

Мартин Иванов акцентира върху малко познатите факти около спасяването на няколко хиляди евреи (вероятно около 50 000), които са получили транзитни визи и чрез тях – път към свободата. Този процес обхваща годините от 1940 до 1944 г. Транзитните визи се отнасят за европейски евреи, които от България са потърсили спасение повече в Латинска и Северна Америка, Азия и по-малко в Палестина.

 

alt

 

Публикувани са и документи за някои по-малко познати факти. „Такива например корабният дневник на кораба „Рудничар”, който прекарва около 270 полски евреи. Зад тези документи стоят четирима достойни мъже – консулите Любен Златаров, Хайри Левинсон, Никола Ванчев и Никола Пецев”, разказа за desebg.com Иванка Гезенко, младши експерт в ДАА, куратор на проекта.

 

alt

 

Тя също отбеляза издаването на т. нар. курортни визи за евреи от Чехия, от Полша и Австрия. „техните молби са с еднакъв текст: „Да подишаме чистия въздух във Варна. Това става през септември 1940 г. – януари 1941 г. От Варна те отплават на кораби под чужд флаг, тъй като на българските морски съдове е забранено на извършва транспортиране на евреи”, допълни експертът.

 

alt

 

На представянето на сайта присъства Хаим Гертнер, директор на архива в националния Мемориал на Холокоста (Яд ва-Шем)  в Йерусалим. Той подписа споразумение с председателя на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов за използването на българските архиви, свързани с евреите.

Сайтът „Еврейската общност в България” е третият дигитален проект на Държавна агенция „Архиви”. През септември 2012 г. ДАА представи сайта за документите на Политбюро на ЦК на БКП, а през октомври 2012 г. сайта за Балканските войни. Трите инициативи са част от дигитализирането на държавните архиви.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов