|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Архиви
Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини: 200 години от рождението на Раковски ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 15 Април 2021 13:13

alt

 

От 13 април 2021 г. в Галерия на открито в градината на Народен театър „Иван Вазов“  е експонирана изложбата „Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини“, посветена на 200-годишнината от рождението на идеолога на българското национално-освободително движение Георги Стойков Раковски (1821–1867).

Тя е организирана от Държавна агенция „Архиви“ в партньорство с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и с финансовата подкрепа на Столична община.

Показаните документи са подбрани от Централния държавен архив, държавните архиви в страната и Българския исторически архив на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В тях се представят животът и делото на Георги Раковски като революционер, поет, публицист, енциклопедист, филолог и идеолог на българското национално-освободително движение.

Посетителите на експозицията ще могат да се запознаят с негови ръкописи, биографични бележки, публицистично наследство, кореспонденция, снимки, гравюри и други архивни документи.

Заглавието на изложбата е цитат на самия Георги Раковски от неговото „Житие“ и е своеобразен ключ за разбиране на неговото богато идейно и творческо наследство. Акценти са любопитни случки от бележника на Раковски като войвода, плановете му за освобождение на Българите, редки фотографии и други.

 Експозицията може да бъде видяна до 25 април 2021 г.

продължава>
 
Отбелязаха Международния ден на архивите с награди ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 12 Юни 2019 11:20

alt
Държавна агенция „Архиви”, натоварена с опазването, съхранението и ползването на българското държавно архивно наследство, отбеляза Международния ден на архивите (9 юни) с раздаване на поощрителни награди (плакет и грамота) на читатели, дарители и служители на агенцията.

С наградата „Читател на архивите 2018” бе отличен Иван Атанасов Иванов, който е посетил Държавния архив София общо 125 пъти за миналата 2018 г. и е ползвал 4311 архивни единици.

Отличеният млад мъж заяви, че държавните архиви са съкровище, което чака да бъде открито, а на въпрос за какво са се отнасяли материалите, които е използвал, той отговори: „За София”.

продължава>
 
Анастасия Мозер с жест към държавата: Дари личния архив на Г. М. Димитров ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Юни 2018 19:53

alt
Д-р Анастасия Г. М. Димитрова Мозер, почетен председател на партия „Обединени земеделци”, дари на държавата личния архив на своя баща – земеделския лидер Г. М. Димитров (1903-1972).

Това стана днес (8 юни 2018 г.), след като тя и председателят на Държавна агенция „Архиви“  доц. Михаил Груев подписаха споразумение за безвъзмездно предоставяне на архива на д-р Г. М. Димитров на държавно съхранение в Централния държавен архив.

Михаил Груев благодари за жеста на Анастасия Мозер и заяви, че „ние сме в малко странна ситуация, защото все още не знаем за какви архиви става въпрос, тъй като те са във Вашингтон”.

продължава>
 
Сдобихме се с архива на български учен, работил по космическата програма за първия човек на Луната ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Сряда, 11 Октомври 2017 19:24

alt
България придоби личния архив на проф. Виден Табаков (1919-2015), може би най-успелият български учен в чужбина, работил по американската космическата програма за изпращането на първия човек на Луната и изстрелването на космическия кораб „Аполо 11” с командир астронавта Нийл Амстронг през 1969 г.

В деня на българските архивисти 10 октомври председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Михаил Груев представи новата архивна придобивка.


От село Стакевци до космическата програма на САЩ

Проф. Виден Табаков е роден през 1919 г. в село Стакевци, Белоградчишко в семейство на богат търговец. Учи във Видинската мъжка гимназия „Цар Симеон Велики”. Дипломира се като инженер през 1941 г. в Германския университет в Прага.

продължава>
 
С куп инициативи държавните архиви отбелязаха 65 години от създаването си ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 10 Октомври 2016 13:47

alt
С обновен сайт (archives.government.bg), нов онлайн проект АртАрхив.bg (archives.bg/art), повишен стремеж върху обслужването на читателите и ден на отворените врати във всички архиви в страната Държавна агенция „Архиви” (ДАА) отбеляза днес 65-годишнината от създаването на българските архиви като институция.

На днешната дата – 10 октомври – българските архивисти празнуват своя професионален празник, а това стана повод председателят на ДАА доц. Михаил Груев да представи пред медиите инициативите и проекти, по които агенцията работи.

Държавните архиви поставиха днес началото и на още една инициатива „Читател на годината” – отличаването на най-активните ползватели на архивите в страната. Номинирани са читатели от всички 30 архива в страната.

 Първият носител на отличието стана Румен Иванов от Перник, който е ползвал 120 дни от годината 2015 г. в читалнята на държавни архив в Перник.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 10
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов