|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съдебните битки за прозрачност ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 31 Октомври 2012 21:19

Сборникът „Съдебна практика по законодателството за достъп до обществена информация” беше представен в сряда в Съюза на българските юристи пред адвокати, журналисти, експерти и различни представители на изпълнителната и съдебната власт.

Книгата е пето поред издание на фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ), в което са проследени различните съдебни казуси от последните две години в България в битката между обществото и администрацията за повече прозрачност на държавната и общинска власт.

Автори на книгата са юристите Александър Кашъмов и Кирил Терзийски от неправителствената организация, която е лидер в отстояването и разпространението на правото за достъп до информация в страната.

Успешната съдебна практика води до засилване на гражданската активност и в много случаи администрацията е принудена да преразгледа своя институционален капацитет, за да бъде по-прозрачна за гражданите”, заяви по време на представянето на книгата д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ. .

По думите й исканията за повече прозрачност чрез упражняване на правото на достъп до информация са истинската движеща сила на процеса. Тя смята, че именно чрез съдебната практика бавно, но стабилно се институционална подкрепа на търсещите информация.

Съдията от Върховния административен съд Александър Еленков посочи, че Законът за достъп до обществена информация (ЗДОИ), приет през 2000 г., задължава редица държавни субекти да бъдат прозрачни и видими за обществото, което по този начин да ги следи отблизо и да оценява тяхната работа.

Според него натрупаният опит и актуалните проблеми в сферата на достъпа до информация се нуждаят от преосмисляне и законово подобрение.

„Анализите в книгата за процесите и проблемите, свързани с областта на достъпа до обществена информация са резултат от нашия всекидневен сблъсък с случаи”, посочи Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ и един от авторите на изданието.

„Следвали сме международните стандарти, а те са сведени до това гражданинът на една европейска държава да има право на достъп до обществена информацие и това е част от неговата свобода, защото демокрацията означава свободни хора”, допълни той.

В книгата подробно са разгледани въпроси, свързани както с общото понятие за достъп до информация, обхват и процедури по ЗДОИ, така също и за неговите ограничения в българското законодателство, международните стандарти. Разгледани са проблемите с надделяващия обществен интерес и защитата на интересите на третото лице, както и надделяващия обществен интерес и търговската тайна. В приложението са представени резюмета на съдебните дела от последните две-три години.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов