|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За десети път връчиха наградите за принос към свободата на информацията ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Петък, 28 Септември 2012 18:26

 

На тържествена церемония фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) днес връчи своите годишни награди, с които за десети път от 2002 г. насам отличава граждани, журналисти, неправителствени организации и държавни институции с принос към свободата на информация.

Наградите традиционно се връчват на 28 септември Международния ден на правото да знам.

За 2012 г. в ПДИ се получиха над 40 номинации в различните категории. .

Тази години в категорията „Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация” (ЗДОИ) журито от неправителствената организация отличи със Златен ключ Николай Цветков от Варна.

Той активно е използвал закона за получаване на важна обществена информация от община Варна, полицията в града, общинския съвет. Водил е няколко дела за достъп до обществена информация срещу кмета на Варна Кирил Йорданов, които печели.

В категорията „НПО, най-активно упражнявало правата си по ЗДОИ” Златен ключ получи Български институт за правни инициативи. Той се открои с инициативата за създаване на публични профили на магистрати и с инициативата за прозрачност на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет и публичното им изслушване в Народното събрание.

Журналистът Красен Николов от сайта „Медиапул” бе награден със Златен ключ за поредица от статии, в които активно и последователно е използвал ЗДОИ.

Наградата Златен ключ за „Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация” отиде в община Добрич. Преди 10 години, при връбването на първите награди община Добрич отново е отличена с приза в същата категория.

Фондацията всяка година определя и носителите на две антинагради. Антинаградата Катинар получи Службата по геодезия, картография и кадастър – Варна заради случая с гражданина Кънчо Бонев, който беше физически малтретиран от охраната след проблем при предоставянето на искана от него информация за преактуването на Морската градина.

Във втората антикатегория „Най-смешно или абсурдно решение/практика по достъп до информация” със Завързан ключ бе отличена община Пазарджик, заради случаят с в. „Виделина”, поискал информация за договори на общината, която е отговорила, че предоставя копия на всички договори срещу сума от 3312 лв., нещо, което вестникът не е искал.

Целта на ежегодните награди е:

  • да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация;
  • да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото;
  • да се посочат институциите, които грубо нарушават правото на достъп до информация.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов