|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Български и международни експерти обсъждат предизвикателствата пред достъпа до информация ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Христо Христов   
Петък, 15 Юни 2012 14:26

Какви  са постиженията през последните години в областта на достъпа до информация и какви са предизвикателствата пред застъпниците на това право, обсъждат български и световни експерти на международна конференция в София.

Форумът съвпада с 15-годишнината от основаването на неправителствената организация „Програма достъп до информация”, която е лидер в България по проблемите, свързано с правото на информация и се ползва с високо реноме на международно ниво по същите въпроси.

В конференцията участват Тоби Мендел – директор на Центъра за право и демокрация (Канада) и председател на Управителния съвет на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, Хелън Дарбишър – директор на Access Info Europe (Испания), Тони Бъниън – директор на Statewatch (Великобритания), представители на водещи неправителствени организации в областта на достъпа до информация от Армения, Грузия, Кипър, Македония, Полша, Русия, Румъния и Чехия..

Участниците в конференцията бяха поздравени от Росица Тоткова – главен секретар на омбудсмана, от Цвета Маркова – председател на Държавната комисия по сигурността на информацията, от Екатерина Бончева – член на комисията по досиетата и Румяна Бъчварова – координатор на инициативата „Партньорство за открито управление” и началник на кабинета на премиера.

Международниият експерт Тони Бъниън представи  развитието в законодателството за достъп до информация в Европейския парламент и установяването на стандарти на международно ниво.

Той подчерта важността гражданите на Европа да имат достъп до документите на ЕС и ЕП, както и да знаят как се стига до взимането на важни решения в съюза. Аргументът за прозрачност трябва да е по-силен от аргумента за поверителност”, смята той. Бъниън посочи, че в момента над 80 процента от документите, свързани с процедурата по взимане на решения в ЕС не са публични.

Неговото мнение е, че правилата за достъп до документите на ЕС следва да се променят в полза на правото на информираност.

Хелън Дарбишър заяви, че през последните години влиянието на фондация „Програма достъп до информация” е нараснало значително и тя служи за пример на други неправителствени организации от цял свят в процесите, свързани с правото и достъпа до информация.


В на конференцията, която продължава и утре, различни международни организации ще обменят опит в мониторинга на активното публикуване на информация от държавните институции като инструмент за повече откритост и прозрачност.

Ще бъдат представени резултатите от правната помощ и съдебните дела за достъп до информация. Неправителствени организации и водещи журналисти ще разкрият тактики в използването на достъпа до информация в обществени кампании и конкретни разследвания.

Участниците ще обменят опит в популяризирането на правото на достъп до информация и на кампанията за Деня на правото да знам. Ще бъде обсъдена и ролята на неправителствените организации в набиращата популярност международна инициатива Партньорство за открито управление (Open Government Partnership), както и възможности за бъдещи инициативи.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов